αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους που έχεις γύρω σου: Εξηγεί η Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη

Πως να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους που έχεις γύρω σου: Εξηγεί η Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί. Πολλές ομιλίες και συζητήσεις έχουν γίνει. Με θέμα τους τοξικούς ανθρώπους. Μια τοξικότητα που ίσως έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στα lockdowns. Αλλά τελικά πως μπορείς να καταλάβεις τους τοξικούς ανθρώπους που έχεις γύρω σου και τι κινήσεις πρέπει να κάνεις μετά; Το It’s Possible συνάντησε την Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη, ψάχνοντας για μερικές απαντήσεις.

Ποιος είναι ο ορισμός του «τοξικού ανθρώπου», αν προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια;

Είναι αυτός που χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους, κυρίως λεκτικές, για να σε μειώσει και να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα. Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα του άλλου. Θέλουν μόνο να «ρουφούν» ενέργεια για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα.

Σου μεταφέρουν μια αρνητικότητα συνεχώς. Και κάπως έτσι μπαίνεις σε ένα τρυπάκι να αναρωτιέσαι αν εσύ έχεις το πρόβλημα.

Ας πούμε ότι κάποιος έχει ήδη τέτοιους ανθρώπους στον περίγυρο του. Στο σπίτι του, στους φίλους του ή στη δουλειά του. Τι μπορεί να κάνει;

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι είσαι μέσα σε μια τοξική ανθρώπινη σχέση. Και να καταλάβεις ότι δεν είσαι εσύ το πρόβλημα. Από την στιγμή που καταλαβαίνεις ότι έχεις μια τοξική επαφή, μία επιλογή είναι να διακόψεις τελείως.

Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχει πάντα και αυτή η επιλογή. Αν και αρκετές φορές νομίζω ότι είναι και μια δύσκολη επιλογή

Το να διακόψεις την επαφή σου με ένα τοξικό άτομο θεωρώ ότι είναι το πιο υγιές. Αν και όντως είναι μια δύσκολη επιλογή, ειδικά αν πρόκειται για κοντινούς μας ανθρώπους.

Αν βλέπεις ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη μέσα από την επαφή που έχεις με έναν άνθρωπο, πρέπει να πάρεις δραστικές αποφάσεις. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό όλο αυτό να σε κρατήσει και εσένα πίσω.

Ο τοξικός άνθρωπος δεν αλλάζει. Οπότε θα πρέπει είτε να δουλέψεις στο 100% με τον εαυτό σου, έτσι ώστε να μη σε νοιάζει όλο αυτό που συμβαίνει, είτε να πάρεις την απόφαση να απομακρυνθείς.

Και τι γίνεται αν δεν πάρει κάποιος δραστικά μέτρα σαν αυτά που περιγράφετε;

Αν μείνεις σε μια τέτοια κατάσταση, είναι δύσκολο να βρεις την ψυχική σου υγεία. Δεν μπορείς να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη. Δεν κάνεις πράγματα για την ζωή σου- γιατί όταν συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις, αναλώνεσαι στο να τις σκέφτεσαι συνέχεια. Και αυτό σε κρατάει πίσω. Δεν έχεις ενέργεια και διάθεση, για να κάνεις αυτά που θέλεις στη ζωή σου.

Αν δεν μπορείς να ξεκόψεις άμεσα από το τοξικό άτομο, αυτό που χρειάζεται επίσης να κάνεις είναι να καταλάβεις ότι τέτοιου τύπου άνθρωποι δεν έχουν προσωπικά μαζί σου. Δεν θέλουν να μειώσουν συγκεκριμένα εσένα. Θέλουν να μειώσουν κάποιον γενικότερα, για να «ανυψωθούν» αυτοί. Εκείνη τη στιγμή παίρνουν δύναμη από αυτό.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι πολλοί από αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους που συναντάμε στη ζωή μας, κάνουν και αλλού τα ίδια. Όχι μόνο σε εμάς. Για παράδειγμα, αυτός που είναι γκρινιάρης, είναι παντού γκρινιάρης κ.ο.κ.

Ναι, θα το κάνει σε όποιον μπορεί. Αν κάποιος βάλει τα όρια του, τότε ο τοξικός άνθρωπος θα αναζητήσει αλλού ανοιχτές πόρτες. Όταν δηλαδή δει ότι σταματά να παίρνει δύναμη από αυτό, θα σταματήσει να το κάνει σε εσένα.

Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν αγγίξει καν το κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης. Δεν έχουν βρει τη δική τους αξίας. Δεν δουλεύουν με τον εαυτό τους για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι θύματα των περιστάσεων, και όλα τα άλλα πράγματα που σε βάζουν σε αυτή τη διαδικασία του να είσαι τοξικός. Συνήθως δεν καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι είναι τοξικοί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =