αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως μπορείς να μετατρέψεις έναν τσακωμό σε εποικοδομητική συζήτηση. Με 3 τρικ

Πως μπορείς να μετατρέψεις έναν τσακωμό σε εποικοδομητική συζήτηση. Με 3 τρικ

Το λένε πολλοί μεγάλοι leaders: Αν θες να φτάσεις σε μεγάλες καινοτομίες, πρέπει μέσα σε μια επιχείρηση να οικοδομήσεις ένα περιβάλλον ελευθερίας. Ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να πει την ιδέα του, να εκφράσει την άποψη του ή ακόμα και να διατυπώσει την έντονη διαφωνία του πάνω σε ένα ζήτημα. Εάν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να διατυπώσουν μια διαφορετική άποψη, τότε μάλλον η καινοτομία θα μείνει εγκλωβισμένη.

Αλλά εδώ έρχεται ένα πρακτικό ερώτημα: Πως μπορείς να διαχειριστείς τις πιθανές συγκρούσεις και να τις μετατρέψεις σε εποικοδομητικές συζητήσεις; Κάτι που φυσικά είναι χρήσιμο και στη ζωή μας γενικότερα. Ένα επιστημονικό άρθρο των Francesa Gino, Julia Minson και Mike Yeomans, καθηγητές και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Χάρβαρντ αντιστοίχως, περιγράφει τι μπορείς να κάνεις. Οι τρεις καθηγητές μιλούν για τον όρο «conversational receptiveness», ο οποίος ουσιαστικά εστιάζει στο εξής: Στο πόσο ανοιχτός είσαι στο να συζητήσεις και να ακούσεις αντίθετες απόψεις.

Τα καλά νέα: Αυτή είναι μια δεξιότητα που μπορείς να την μάθεις. Εδώ λοιπόν είναι 3 απλοί τρόποι για να μετατρέψεις τις συγκρούσεις σε εποικοδομητικές συζητήσεις.

1# Συνόψισε την αντίθετη άποψη. Βασική αρχή της ενεργούς ακρόασης είναι η ικανότητα να επαναδιατυπώσετε αυτό που ακούτε, και αυτό είναι επίσης χρήσιμο για να δείξετε ότι είστε ανοιχτοί σε αντικρουόμενες απόψεις, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ακόμα κι αν διαφωνείτε έντονα με ένα επιχείρημα, κάντε μια παύση και πείτε με δικά σας λόγια αυτά που ακούσατε, για να δείξετε στο άλλο άτομο που ακούτε. «Αυτό λοιπόν που σε άκουσα να λες είναι ότι…». Ναι, αυτή είναι μια καλή φράση για να κινηθεί η συζήτηση προς τον σωστό δρόμο.

2# Μην επιβάλεις την δική σου άποψη. Οι leaders πολλές φορές μιλούν με απόλυτο τρόπο. “Αυτή είναι η σωστή επιλογή” ή “Αυτή η ιδέα θα αποτύχει” είναι μερικές από τις φράσεις που θα ακούσεις να λένε. Ενώ αυτή η τακτική μπορεί να δείχνει αποφασιστικότητα, από την άλλη μεριά μπορεί να αποθαρρύνει τους συνομιλητές σου από το να εκφράσουν μια αντίθετη άποψη ή να πουν μια νέα ιδέα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν αντικαταστήσεις αυτή την απολυτότητα με λέξεις όπως «μπορεί», «θα μπορούσε» ή «ίσως», τότε θα δείξεις αμέσως ότι είσαι πιο ανοιχτός για συζήτηση. Και κάπως έτσι μπορεί να βγουν στην επιφάνεια μερικές καλές ιδέες.

3# Χρησιμοποίησε θετική διατύπωση. Σύμφωνα με τους καθηγητές του Χάρβαρντ, η διατύπωση ενός επιχειρήματος με θετική αντί για αρνητική γλώσσα, επηρεάζει επίσης την αντίληψη για το πόσο πρόθυμο είναι ένα άτομο στο να ακούσει μια διαφορετική άποψη. Σκεφτείτε τη διαφορά ανάμεσα στις φράσεις: “Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε περισσότερα χρήματα σε αυτό…” και “Μπορεί να υπάρχουν πιο αξιόλογα πεδία που θα μπορούσαμε να επενδύοσυμε τα χρήματα”. Βάλε μια θετική χροιά σε αυτά που λες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + six =