αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως μπορείς να κάνεις δωρεάν διακοπές σε όλο τον κόσμο, με ανταλλαγή σπιτιών

Πως μπορείς να κάνεις δωρεάν διακοπές σε όλο τον κόσμο, με ανταλλαγή σπιτιών

Αρκετές δεκαετίες πριν από τη διάδοση του διαδικτύου και την επέλαση του Airbnb και παρόμοιων υπηρεσιών για τη μαζική ενοικίαση ακινήτων ιδιωτών σε τουρίστες, είχαν κάνει διεθνώς την εμφάνισή τους δίκτυα ατόμων και έντυποι κατάλογοι που μετεξελίχθηκαν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρημένα ακίνητα. Σκοπός τους η αφιλοκερδής ανταλλαγή σπιτιών μεταξύ ανθρώπων που ήθελαν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά δεν διέθεταν το απαραίτητο εισόδημα για την κάλυψη των εξόδων διαμονής τους σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Όπως αναφέρει το Insiderstory.gr, οι πλατφόρμες αυτές τα τελευταία χρόνια κερδίζουν δειλά-δειλά έδαφος και στο ελληνικό κοινό. Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη λογική του Airbnb, που κατηγορείταιΟι πόλεις αντεπιτίθενται στην Airbnb για τη μετατροπή ολόκληρων γειτονιών ανά τον κόσμο από οικιστικές σε σχεδόν αμιγώς τουριστικές και την συνεπαγόμενη εκτίναξη των ενοικίων στις τουριστικά δημοφιλείς περιοχές σε απαγορευτικά επίπεδα για τους ντόπιους κατοίκους, που εκτοπίζονται, η ανταλλαγή σπιτιών για δωρεάν διακοπές δεν προτάσσει το οικονομικό όφελος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά θέτει στο επίκεντρό της την τουριστική εμπειρία, χωρίς τις «επιβλαβείς» προεκτάσεις για την τοπική κοινωνία.

Η βασική λογική είναι απλή. Άνθρωποι από διάφορα μέρη της γης παραχωρούν για κάποιες μέρες το σπίτι που μένουν σε άλλα μέλη του ίδιου δικτύου, τα οποία θέλουν να επισκεφτούν την πόλη τους, όσο αυτοί απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο σπίτι των φιλοξενούμενών τους. Σε αντίθεση με το πώς εφαρμοζόταν τα πρώτα χρόνια, πλέον οι ανταλλαγές δεν είναι απαραίτητο να είναι αμοιβαίες ή ταυτόχρονες. Τα μέλη των δικτύων αυτών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους «πόντους» που κερδίζουν ως οικοδεσπότες για να φιλοξενηθούν δωρεάν σε μεταγενέστερο χρόνο, σε άλλα σπίτια οπουδήποτε στον κόσμο. Στη δε λίστα των επιλογών, δεν υπάρχουν μόνο απλά διαμερίσματα πόλης, αλλά κανείς μπορεί να βρει από πλωτά σπίτια μέχρι παραθαλάσσιες βίλες με πισίνα, φάρμες και σαλέ με τζακούζι.

Βέβαια δεν δέχονται όλα τα μέλη του δικτύου να παραχωρήσουν το σπίτι τους με το σύστημα των πόντων και προτιμούν την ταυτόχρονη ανταλλαγή γιατί έτσι νιώθουν πιο ασφαλείς ότι ο φιλοξενούμενος και ταυτόχρονα οικοδεσπότης τους θα φροντίσει το σπίτι τους όπως αυτοί το δικό του.

Εχουν ξεπηδήσει διεθνώς πολλές υπηρεσίες για ανταλλαγή σπιτιών, όπως η Love Home Swap και η Home Base Holidays, με κυρίαρχη την Home Exchange, η οποία είναι συγκριτικά πιο δημοφιλής και στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 5 =