αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως μπορείς να αποκτήσεις ακίνητο μέσω leasing

Πως μπορείς να αποκτήσεις ακίνητο μέσω leasing

Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στον νέο Αναπτυξιακό νόμο, επεκτείνεται η χρηματοδοτική μίσθωση κινητών και ακινήτων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες. Μέχρι σήμερα, υπήρχε δυνατότητα απόκτησης κινητών αξιών (πχ αυτοκίνητο) με leasing από ιδιώτες, αλλά όχι ακινήτων, καθώς ο νόμος περιόριζε τη χρήση του μόνο για επαγγελματική χρήση. Επιπλέον, με τον υφιστάμενο νόμο υπήρχαν ασάφειες ως προς τα γήπεδα και τα κτήματα.

Η τροπολογία ανοίγει πλέον τον δρόμο και στους ιδιώτες, απλά φυσικά πρόσωπα, να αποκτούν ακίνητα, πχ κατοικία, μέσω leasing. Παράλληλα, επιτρέπει και την απόκτηση και επαναμίσθωση των ακινήτων, κάτι που ανοίγει την αγορά του leasing στην Ελλάδα, δημιουργεί νέους τρόπους αξιοποίησης στο real estate, ενισχύοντας την κτηματαγορά, ενώ μπορεί να απορροφήσει πιέσεις από πλειστηριασμούς.

Πρόκειται για σημαντική τόνωση της αγοράς leasing, με τζίρο άνω του μισού δισ. ευρώ και με συνολικές απαιτήσεις άνω των 3,7 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει και στη στήριξη της αγοράς ακινήτων, μέσω νέων εργαλείων αξιοποίησης. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η δυνατότητα του leasing από ιδιώτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση κατά τη διευθέτηση κόκκινων δανείων με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.

Για δανειολήπτες

Σε αυτό το πλαίσιο, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ οφειλετών και πιστωτών, δίνονται τώρα δύο ακόμα βασικές εναλλακτικές:

Πρώτον, πώληση και επαναμίσθωση από τον δανειολήπτη. Ο δανειολήπτης θα μπορεί να αντιπροτείνει την πώληση του ακινήτου του στην τράπεζα, η οποία, με τη σειρά της θα εκμισθώνει στον ίδιο τον δανειολήπτη. Στο τέλος της περιόδου της σύμβασης leasing, ο δανειολήπτης θα μπορεί να αποκτήσει πάλι το ακίνητο, ή νωρίτερα, πληρώνοντας την αναπόσβεστη αξία, όπως ισχύει, δηλαδή στις χρηματοδοτικές μισθώσεις και το sales & lease back σήμερα σε κινητά (για ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες) και ακίνητα για επιχειρήσεις.

Δεύτερον, πώληση και επαναμίσθωση σε τρίτον ιδιώτη, επαγγελματία ή επιχείρηση. Η τράπεζα θα μπορεί να αποκτά το ακίνητο από τον δανειολήπτη και να το μισθώνει σε τρίτον, όχι στον δανειολήπτη, σε περίπτωση που ο τελευταίος, για παράδειγμα, αδυνατεί να πληρώσει το μηνιαίο μίσθωμα. Στην περίπτωση αυτή, ο δανειολήπτης θα χάνει το ακίνητο, αλλά η αγορά δεν θα υφίσταται πίεση από τον πλειστηριασμό. Αντίθετα, θα προσελκύει κεφάλαια καθώς ένας νέος ιδιώτης ή επιχείρηση θα το νοικιάσει (με leasing) και μπορεί στο τέλος της σύμβασης να το αποκτήσει ή να το αξιοποιήσει διαφορετικά.

Απορρόφηση πιέσεων και προσέλκυση κεφαλαίων

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, η τράπεζα ή άλλος πιστωτής, αποκτά πλέον ένα ακόμα εργαλείο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη και, κατά συνέπεια, αυξάνονται οι πιθανότητες διευθέτησης του χρέους, χωρίς να αποτελεί μονόδρομος ο πλειστηριασμός που πιέζει τις τιμές των ακινήτων. Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους έχουν δρομολογηθεί 6.752 πλειστηριασμοί, σε σύνολο 109.973 πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων που έχουν ήδη αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Άλλο ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Η επέκταση αυτή του leasing στους ιδιώτες δεν αφορά την πρόβλεψη του πτωχευτικού νόμου για δημιουργία Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για τους ευάλωτους οφειλέτες. Ο Φορέας αυτός, ο οποίος αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023, θα είναι υποχρεωμένος να αποκτά το ακίνητο του ευάλωτου οφειλέτη, ο οποίος δεν μπόρεσε να ρυθμίσει το χρέος του στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αντί για πλειστηριασμό, ο Φορέας θα το αποκτά και στη συνέχεια θα το νοικιάζει στον δανειολήπτη για 12 έτη, με μίσθωμα που υπολογίζεται βάσει άλλης απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. Ο δανειολήπτης και πρώην ιδιοκτήτης θα μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο στο τέλος της 12ετίας ή νωρίτερα πληρώνοντας τα μισθώματα μέχρι το τέλος της περιόδου (12 έτη). Αν ο δανειολήπτης δεν πληρώσει έως τρία ενοίκια, τότε ο Φορέας θα μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου.

Μόνο για ευάλωτους

Ο Φορέας αυτός, λοιπόν, αφορά μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει πρώτα τη βεβαίωση του ευάλωτου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να έχουν αποτύχει να ρυθμίσουν το χρέος τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αντίθετα, η τροπολογία αυτή αφορά όλους δανειολήπτες, ευάλωτους και μη, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ακίνητό τους, ώστε να βρεθεί λύση για τη διευθέτηση του χρέους μέσω του leasing. Είτε δίνοντας το ακίνητο στην τράπεζα προς αξιοποίηση σε τρίτον είτε μαίνοντας στο ακίνητο ως ενοικιαστής για όσα χρόνια προβλέπει η ρύθμιση και με συγκεκριμένο ενοίκιο το οποίο θα έχει επίσης συμφωνηθεί. Στην περίπτωση της λήξης της περιόδου είτε νωρίτερα ο δανειολήπτης θα μπορεί να αποκτήσει το ακίνητό του, πληρώνοντας την αναπόσβεστη αξία.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 7 =