αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως καταφέρνουν κάποιοι να μην επηρεάζονται από τις γνώμες των άλλων; Εδώ είναι 5 κανόνες που εφαρμόζουν

Πως καταφέρνουν κάποιοι να μην επηρεάζονται από τις γνώμες των άλλων; Εδώ είναι 5 κανόνες που εφαρμόζουν

Στην εποχή μας είναι εύκολο να παρασυρθείς από τις τάσεις. Περιτριγυριζόμαστε από μέσα ενημέρωσης και influencers που μας λένε τι πρέπει να σκεφτόμαστε- και χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια για να ακολουθήσουμε αντί να σκεφτόμαστε μόνοι μας.

Αλλά το να ακολουθείτε τις τάσεις δεν θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τις πραγματικές σας δυνατότητες. Για αυτό η κριτική σκέψη είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορείτε να αναπτύξετε.

Αλλά πρακτικά, πως καταφέρνουν κάποιοι να έχουν κριτική σκέψη και να μην επηρεάζονται από τις γνώμες των άλλων; Εδώ είναι 5 κανόνες που εφαρμόζουν. Και μπορείς να τους αντιγράψεις.

Δεν αποδέχονται τα πράγματα παθητικά

Το να ακολουθείς τη ροή των trends είναι πολύ πιο εύκολο στις μέρες μας. Όταν παρατηρούμε ότι άλλοι άνθρωποι κάνουν κάτι, είναι εύκολο να ακολουθήσουμε. Αλλά αυτό συχνά σας εμποδίζει να φτάσετε στις υψηλότερες δυνατότητές σας — μπορεί ακόμη και να λειτουργεί εναντίον σας. Γι’ αυτό στα εργασιακά περιβάλλοντα, οι άνθρωποι με κριτική σκέψη είναι πρόθυμοι να ρωτήσουν «Γιατί δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο; Δεν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας σε καλύτερη τιμή;» Το «Επειδή έτσι ήταν πάντα» δεν είναι μια απάντηση που πρόκειται να δεχτούν.

Κάνουν ερωτήσεις

Συνέχεια του παραπάνω point. Δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Ακολουθούν μια αργή διαδικασία κατά την οποία συλλέγουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν μια διαχρονική αλλά ακόμα αποτελεσματική μέθοδο: Να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να κάνουν ερωτήσεις. Πάντα θα κρύβονται ζωτικής σημασίας πληροφορίες πίσω από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Ακούνε τις αντίθετες απόψεις

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ως στόχο προωθούν πληροφορίες που πιστεύει ότι θα σας αρέσουν, ενώ κρύβει αυτές που πιστεύει ότι δεν θα σας ταιριάζουν. Ακούγεται αρκετά απλό, σωστά; Αλλά οι συνέπειες είναι επιζήμιες για την ικανότητά σας να σκέφτεστε κριτικά. Όταν το μόνο που βλέπετε είναι πληροφορίες με τις οποίες… συμφωνείτε, αναπόφευκτα θα βρεθείτε μέσα σε μία… φούσκα. Μια φούσκα των δικών σας προκαταλήψεων. Θα ζεις στην δική σου πραγματικότητα. Οι κριτικοί στοχαστές, αντιθέτως, ανοίγονται σε αντίθετες απόψεις.

Ενώνουν τις «κουκκίδες»

Όταν οι κριτικοί στοχαστές φτάνουν σε συμπεράσματα, υπάρχει ένας λογικός δρόμος που ακολουθούν για να φτάσουν εκεί. Σε κάθε έκθεση, παρουσίαση ή ακόμα και ομιλία, θα υπάρχει το ερώτημα: Τι σημαίνει λοιπόν όλο αυτό; Οι κριτικοί στοχαστές είναι σε θέση να κατανοήσουν τα δεδομένα που συναντούν — ακόμη και βλέποντας τυχόν κενά στη συλλογιστική που άλλοι μπορεί να έχουν χάσει.

Είναι καλοί στην επικοινωνία

Οι άνθρωποι που είναι σε θέση να αιτιολογήσουν τις απόψεις τους, τείνουν να είναι καλύτεροι στην επικοινωνία. Αν προσπαθήσετε να εξηγήσετε κάτι που εσείς οι ίδιοι δεν έχετε καταλάβει ακόμη πλήρως, θα είναι εύκολο. Οι κριτικοί στοχαστές επεξεργάζονται προβλήματα, έννοιες, ακόμη και το νόημα πίσω από μια ταινία ή την πλοκή ενός βιβλίου, και έτσι στη συνέχεια μπορούν να το εκφράσουν καλύτερα σε άλλους ανθρώπους. Και -γιατί όχι- να τους πείσουν για τα λεγόμενα τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πείραμα της Mercedes: Χρεώνει συνδρομή 1.200 δολαρίων στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της, αν θέλουν… να πάνε πιο γρήγορα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 8 =