αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως θα τσεκάρεις αν τα passwords σου έχουν διαρρεύσει στο ίντερνετ

Πως θα τσεκάρεις αν τα passwords σου έχουν διαρρεύσει στο ίντερνετ

Είτε χρησιμοποιείτε ισχυρά είτε αδύναμα passwords, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εκτεθούν στο διαδίκτυο, θέτοντας τους λογαριασμούς σας σε κίνδυνο. Μπορεί να γίνει μια παραβίαση δεδομένων σε μια εταιρεία η οποία έχει τα στοιχεία σας ή μπορεί να δώσετε οι ίδιοι τα credentials σας σε έναν hacker μέσω μιας phishing σελίδας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κάνετε τακτικούς ελέγχους ώστε να βλέπετε εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει παραβιαστεί. Παρακάτω σας δείχνουμε πώς μπορείτε να ελέγξετε εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει ποτέ διαρρεύσει στο διαδίκτυο.

Διάφορα εργαλεία ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων λύσεων προστασίας από ιούς και VPN, περιλαμβάνουν πλέον τη δυνατότητα παρακολούθησης παραβιάσεων δεδομένων. Έτσι, είναι πλέον εύκολο να ελέγξετε εάν ένας hacker χρησιμοποιεί τον κωδικό πρόσβασής σας.

Ωστόσο, υπάρχουν και τρεις εύκολοι τρόποι για να ελέγξετε μόνοι σας αν έχει διαρρεύσει ο κωδικός πρόσβασης στο διαδίκτυο:

  • Ελέγξτε για διαρροές κωδικών μέσω του ιστότοπου του Troy Hunt (Have I Been Pwned).
  • Χρησιμοποιήστε έναν password manager για να ελέγχετε την κατάσταση του κωδικού πρόσβασής σας.
  • Ελέγξτε για ύποπτες δραστηριότητες.

1. Have I Been Pwned

Το Have I Been Pwned (HIBP) είναι ένας αξιόπιστος ιστότοπος που σας επιτρέπει να ελέγχετε να έχουν παραβιαστεί προσωπικά δεδομένα σας (email, προσωπικά στοιχεία και passwords). Πολλές άλλες υπηρεσίες βασίζονται στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από το Have I Been Pwned. Είναι ένα site που διευθύνεται από τον Troy Hunt, έναν ειδικό σε θέματα ασφάλειας.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site Have I Been Pwned και να εισαγάγετε τα credentials σας για να μάθετε εάν ο κωδικός πρόσβασης έχει κλαπεί ή όχι. Για να ελέγξετε για το email σας, μεταβείτε στην αρχική του σελίδα.

Εάν ο κωδικός σας έχει παραβιαστεί, θα λάβετε μια τέτοια ειδοποίηση:

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας.

2. Χρησιμοποιήστε ένα Password Manager

Όπως είπαμε και παραπάνω, αρκετοί password managers σας βοηθούν να ελέγξετε την κατάσταση ασφαλείας των κωδικών πρόσβασής σας.

Για παράδειγμα, το Dashlane παρέχει υπηρεσίες dark web monitoring και password health monitoring.

Εάν χρησιμοποιείτε έναν password manager που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης, όπως το Google Password Manager, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ελέγχου κωδικού πρόσβασης για να δείτε εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει παραβιαστεί ή διαρρεύσει.

3. Ελέγξτε για ύποπτες δραστηριότητες

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, στις μέρες μας οι παραβιάσεις δεδομένων αποτελούν συχνό φαινόμενο και τα passwords σας μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο και να πωληθούν σε άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Επομένως, πρέπει να είστε συνεχώς σε επιφυλακή. Ξεκινήστε ελέγχοντας τις δραστηριότητες του λογαριασμού σας. Κάθε υπηρεσία (Google, Facebook, Slack, κ.λπ.) σάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε την πρόσφατη δραστηριότητα εισόδου σας. Δείτε αν υπάρχει κάποια ύποπτη δραστηριότητα.

Ομοίως, εάν λάβετε μια επίσημη ειδοποίηση μέσω email για αλλαγή κωδικού πρόσβασης ή κάτι παρόμοιο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 2 =