αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως θα πάρεις μείωση φόρου έως 2.200 ευρώ μέσω e- αποδείξεων

Πως θα πάρεις μείωση φόρου έως 2.200 ευρώ μέσω e- αποδείξεων

Μέχρι τώρα η «σχέση» των φορολογουμένων με τις πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα εξαντλούνταν στην απειλή ποινής έξτρα φόρου, αν οι e-αποδείξεις ήταν λιγότερες από τις απαιτούμενες και στη μάλλον αδιάφορη πιθανότητα να κερδίσουν ένα χιλιάρικο στη φορολοταρία.

Από το 2022, το «παιχνίδι» αλλάζει βάζοντας στην εξίσωση κίνητρα πληρωμής με πλαστικό χρήμα που μπορούν να μειώσουν τον φόρο έως και κατά 2.200 ευρώ (για βαριά πορτοφόλια) και πιθανότητες κέρδους έως και 5.000 ευρώ στη φορολοταρία. Για τις αλλαγές στη φορολοταρία, οι αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών. Για τα κίνητρα πληρωμής με πλαστικό χρήμα, οι διατάξεις κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή και προβλέπουν:

1. «Ψαλίδι» στο φορολογητέο: Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) της περ. δ) της παρ. 6 που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σύμφωνα με την περ. α) της ως άνω παραγράφου.

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως, ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς οι κλάδοι, θα περιλαμβάνονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Πρακτικά, η συλλογή e-αποδείξεων από τους συγκεκριμένους κλάδους θα οδηγεί σε μείωση φόρου έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

2. «Διπλές» αποδείξεις. Η αξία συγκεκριμένων αποδείξεων, εφόσον η δαπάνη εξοφληθεί με πλαστικό χρήμα, θα αθροίζεται διπλή για την κάλυψη της απαίτησης e-πληρωμών στο 30% του εισοδήματος. Με τη χθεσινή διάταξη ορίζεται πως ορισμένες δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων με δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται οι υποκατηγορίες δαπανών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 20 =