αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως θα πάρεις επιδότηση στεγαστικού δανείου ως 90%

Πως θα πάρεις επιδότηση στεγαστικού δανείου ως 90%

Με ένα πλέγμα κριτηρίων, εισοδηματικών, περιουσιακών, αλλά και σε συνάρτηση με το υπόλοιπο του δανείου, οικονομικό επιτελείο και θεσμοί επιχειρούν να «κλειδώσουν» τις τελικές διατάξεις κρατικής επιδότησης δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Στόχος είναι η άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε από τις αρχές Αυγούστου να ανοίξει μια ακόμα ειδική πλατφόρμα, στην οποία οι δανειολήπτες θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή μη του δανειολήπτη.

Το μόνο το οποίο θα καλείται να συμπληρώσει ο δανειολήπτης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ποια είναι η πρώτη του κατοικία καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της εφορίας ούτε της τράπεζας.

Πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων (στη ζώνη των 30.000-50.000 ευρώ), το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας αλλά και η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, το ύψος της αξίας της κινητής περιουσίας (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), αλλά και το υπόλοιπο του δανείου στην τράπεζα θα δίνουν το διαβατήριο της επιλεξιμότητας για επιδότηση δόσης, που μπορεί να φτάνει έως και το 90% για «πράσινους» δανειολήπτες.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης δόσης για εννέα μήνες θα είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν λάβει δάνειο, είτε στεγαστικό, είτε επιχειρηματικό, είτε καταναλωτικό, με ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους, εφόσον επλήγησαν από τον κορωνοϊό, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τη συμπερίληψή τους στη λίστα των δικαιούχων έκτακτων μέτρων κρατικής ενίσχυσης («κούρεμα» ενοικίου, καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού, συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συνεργασία»). Επιλέξιμοι θα είναι και όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος 20% εξαιτίας της πανδημίας, ακόμα και εάν δεν περιλαμβάνονται σε καμία λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας για τη λήψη μέτρων στήριξης.

Επιλέξιμα θα είναι τόσο «πράσινα» όσο και «κόκκινα» δάνεια. Για τους συνεπείς δανειολήπτες, όμως, προβλέπεται μπόνους επαυξημένης επιδότησης, η οποία θα φτάνει ακόμα και στο 90% για ένα τρίμηνο πριν αρχίσει η σταδιακή απομείωσή της.

Το βασικό σενάριο προβλέπει επιδότηση δόσης (ανώτατο ποσό 600 ευρώ) κατά 90% για τους πρώτους τρεις μήνες, 80% για τους τρεις επόμενους και 70% για το τελευταίο τρίμηνο της εννιάμηνης περιόδου επιδότησης ενήμερων δανειοληπτών.

Αντίστοιχα, για δάνεια τα οποία εμφάνιζαν ήδη καθυστέρηση άνω των 90 ημερών πριν το χτύπημα της πανδημίας, η επιδότηση δόσης (ανώτατο ποσό 500 ευρώ) ξεκινά στο βασικό σενάριο από 80% και μειώνεται ανά τρίμηνο σταδιακά στο 70% και το 50%.

Η επιδότηση της δόσης δεν θα περνά από το «πορτοφόλι» του δανειολήπτη. Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας το μερίδιο της επιδοτούμενης δόσης που θα αναλάβει στις τράπεζες και ο δανειολήπτης θα έρχεται να συμπληρώνει το υπόλοιπο 10%-50%, σε συνάρτηση με την κατηγορία στην οποία υπάγεται και τον χρόνο.

Οι «πληρωμές» αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν αναστολές πληρωμών για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό, και θα εκτείνονται έως τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =