αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως θα καταλάβεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα: Εξηγεί ένας Έλληνας expert στη γλώσσα του σώματος

Πως θα καταλάβεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα: Εξηγεί ένας Έλληνας expert στη γλώσσα του σώματος

Δεν λένε όλοι οι άνθρωποι την αλήθεια. Πολλές φορές έχει τύχει να μας πει κάποιος ψέματα. Στην επαγγελματική ή στην προσωπική μας ζωή. Και μάλλον θα συμβεί αρκετές φορές στο μέλλον.

Αλλά πως μπορούμε να εντοπίσουμε έναν ψεύτη; Ρωτήσαμε τον Μάριο Βογιατζή. Ο ίδιος είναι expert στη γλώσσα του σώματος και στην ανίχνευση ψεύδους, ενώ είναι και ο ιδρυτής του πρώτου Ινστιτούτου Γλώσσας Σώματος στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα σημάδια που μπορούν να μας δείξουν ότι κάποιος λέει ψέματα;

Αρχικά να πούμε οτι το ψέμα είναι μία πρόκληση και μεγάλο πρόβλημα για τον εγκέφαλο. Αυτό, γιατί ο εγκέφαλος καλείται να δημιουργήσει, αλλά και να υποστηρίξει κάτι που απλά δε συνέβη. Η όλη διαδικασία λοιπόν, ( δημιουργία και υποστήριξη ψέματος), δεν είναι εύκολη για τον εγκέφαλο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που παρουσιάζονται σημάδια στη γλώσσα του σώματος όταν παρουσιάζεται ένα ψέμα. Αν πρέπει να αναφέρουμε τι να προσέξετε θα έλεγα τα εξής:

1 | Προσέξτε αν κάποιος σας απαντά με ερώτηση ή επαναλαμβάνει την ερώτησή σας, αντί να απαντήσει αμέσως. Ίσως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκυμμένου να αντιμετωπίσει την ερώτηση.

2 | Προσέξτε υπερβολικές συμπεριφορές. Υπερβολική ευγένεια, φιλικότητα αλλά και υπερβολική επιθετικότητα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος είναι γενικά προβληματικά σημάδια.

3 | Προσέξτε τη βλεμματική επαφή. Όταν αυτή χάνεται ( όταν δηλαδή κάποιος αποφεύγει να σας κοιτάει) πρέπει να το ψάξετε περισσότερο.

4 | Προσέξτε τη συμβατότητα αυτών που ακούτε με αυτό που βλέπετε. Αν κάποιος σας πει ότι χαίρεται που σας βλέπει τη χαρά του θα πρέπει να τη δείτε και στο πρόσωπο αλλά και στις κινήσεις του σώματός του. Γενικά αν πρέπει να πιστέψετε αυτό που ακούτε ή αυτό που βλέπετε προτείνω να πιστέψετε αυτό που βλέπετε.

5 | Super Tip. Σημασία δεν έχει αυτό μόνο αυτό που βλέπετε, αλλά και αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει βάση της κατάστασης αλλά δεν εμφανίζεται.

Όλοι μας έχουμε πει μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στη ζωή μας. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι «κατά συρροήν ψεύτες»;

Θα αναφέρω δυο κατηγορίες περιπτώσεων ανθρώπων.  Στη πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι άνθρωποι οι οποίοι σε πολλή συχνή βάση και για διάφορους λόγους φέρνουν τον εαυτό τους στη θέση να πρέπει να αποφύγουν να είναι ειλικρινής, να επιλέγουν παραπλανητικές απαντήσεις ή αοριστίες. Μία τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από  ΄΄ελαφριά΄΄ έως ΄΄αντικοινωνική΄΄. Μη ξεχνάμε ότι το ψεύδος έχει κοινωνικές διαστάσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν είναι μία συμπεριφορά η οποία βοηθάει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Ως δεύτερη κατηγορία θα ανέφερα τους ανθρώπους οι οποίοι χειραγωγούν κάποιον άλλο άνθρωπο συνειδητά. Σε αυτή τη περίπτωση το ψέμα – παραπλάνηση έχει κυρίαρχη θέση στη προσπάθεια χειραγώγησης.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις , ναι, οι άνθρωποι φέρονται ως κατά συρροήν ψεύτες για διαφορετικούς όμως λόγους.

Με βάση την εικόνα που έχετε, οι Έλληνες δείχνουν ενδιαφέρον για την Γλώσσα του Σώματος; Έτσι ώστε να την μελετήσουν και να την ερμηνεύσουν. Και ποια είναι η αντίστοιχη εικόνα σε άλλες χώρες.

Υπάρχει μία σαφής ροπή προς εκπαιδεύσεις που ερμηνεύουν αλλά και προβλέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Πολλοί πλέον επαγγελματίες, στελέχη αλλά και CEO ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους και να αυξήσουν την επιρροή τους εκπαιδευόμενοι στη γλώσσα του σώματος. Το ενδιαφέρον λοιπόν αυξάνεται ραγδαία. Οι εκπαιδεύσεις οι οποίες ασχολούνται σε βάθος το θέμα στην Ελλάδα είναι δυστυχώς ελάχιστες. Αυτό ακριβώς το κενό φιλοδοξεί να καλύψει και το Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος. Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν και άλλοι φορείς προσφέροντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στο συγκεκριμένο πεδίο. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εταιρίες γνωρίζοντας της σημασία της αποκωδικοποίησης της γλώσσας του σώματος εκπαιδεύουν το προσωπικό όλων των βαθμίδων και θέσεων. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα σε πανεπιστήμια περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη εκπαίδευση στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Γλώσσα του Σώματος σε επαγγελματικό επίπεδο;

Η επαγγελματική ενασχόλησή μου με το αντικείμενο προέκυψε σταδιακά. Ξεκίνησα εκπαιδεύσεις σε boards του εξωτερικού και εφάρμοσα αρχικά τη γνώση στη ζωή μου και στις επιχειρήσεις μου. Πρέπει να ομολογήσω ότι η συγκεκριμένη γνώση έκανε τη διαφορά. Έτσι και συνέχισα να εμβαθύνω και να παρακολουθώ πιο advanced εκπαιδεύσεις κυρίως στην Ευρώπη. Στη συνέχεια πιστοποιήθηκα ως εκπαιδευτής, ανέπτυξα ο ίδιος τεχνικές κυρίως για διαπραγματεύσεις, πωλήσεις και ΗR. Θέλοντας να μεταδώσω αυτή τη καταπληκτική γνώση και διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο εκπαιδευτικό κενό στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ίδρυσα το Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος. Στο Ινστιτούτο κάνουμε έρευνες στο αντικείμενο, προσπαθώντας να παράγουμε νέα γνώση αλλά και παρέχουμε υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις στη γλώσσα του σώματος για όσους θέλουν να εκτοξεύσουν τα αποτελέσματά τους στην επαγγελματική αλλά και στη προσωπική τους ζωή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 17 =