αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως θα καταλάβεις αν ένα email σε «παρακολουθεί» για να δει αν το άνοιξες

Πως θα καταλάβεις αν ένα email σε «παρακολουθεί» για να δει αν το άνοιξες

Στην εποχή μας τα email αποτελούν έναν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας σε όλους τους τομείς. Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες email, από φίλους, συναδέλφους, εταιρείες κλπ. Γνωρίζετε όμως ότι πολλά από αυτά τα μηνύματα έχουν ένα κοινό; Όλα θέλουν να ξέρουν αν τα ανοίγουν οι παραλήπτες τους και γι΄αυτό το σκοπό υπάρχουν αρκετά μέσα.

Ένα tracking pixel, ενσωματωμένο κάπου στο email, είναι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους, που οι άνθρωποι παρακολουθούν εάν ανοίγει ένα email. Μόλις φορτωθεί, το κρυφό εικονοστοιχείο, δίνει αναφορά στον αποστολέα. Η χρήση τους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέρχεται πλέον σε «ενδημικά» επίπεδα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

Τα εικονοστοιχεία παρακολούθησης (tracking pixel ) μπορούν να αναφέρουν τις ώρες και τις ημερομηνίες ανοίγματος του σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τη θέση της συσκευής που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τον εμπλεκόμενο client. Αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρα πολλά, ειδικά από τη στιγμή που ο παραλήπτης δεν γνωρίζει ότι κοινοποιούνται σε τρίτους.

Οι εταιρείες θα έλεγαν ότι αυτό το είδος παρακολούθησης είναι απαραίτητο για την κατανόηση του κοινού τους και για το τι το ενδιαφέρει περισσότερο, αλλά από την άλλη, μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν μια εισβολή στην ιδιωτική ζωή. Είναι στην ουσία σαν να υπάρχει ένα αόρατο μάτι, το οποίο κρατά σημειώσεις κάθε φορά που ανοίγετε και διαβάζετε ένα συγκεκριμένο email.

Κι ενώ δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για τα ίδια τα tracking pixel, μπορείτε ωστόσο να ανακαλύψετε ποια email τα περιέχουν, ώστε να γνωρίζετε ποιες εταιρείες σας παρακολουθούν.

Ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσετε ένα tracking pixel, είναι να αποτρέψετε τη φόρτωση των εικόνων από προεπιλογή μέσα στην εφαρμογή email της επιλογής σας. Τα μηνύματά σας μπορεί να φαίνονται λιγότερο ελκυστικά οπτικά, αλλά αξίζει να το κάνετε αν θέλετε αυτό το επίπεδο ελέγχου.

Στο Gmail, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι (πάνω δεξιά) και στη συνέχεια στο Δείτε όλες τις Ρυθμίσεις. Στο Γενικά, βρείτε τις Εικόνες, επιλέξτε Να ερωτώμαι πριν εμφανιστούν εξωτερικές εικόνες. Στο Mail σε macOS, επιλέξτε Mail> Preferences> View και αποεπιλέξτε Φόρτωση απομακρυσμένου περιεχομένου σε μηνύματα. Στο πρόγραμμα Outlook Mail που συνοδεύει τα Windows 10, πατήστε το εικονίδιο γρανάζι στο κάτω μέρος του παραθύρου πλοήγησης και στη συνέχεια επιλέξτε το παράθυρο ανάγνωσης και βεβαιωθείτε ότι και οι δύο επιλογές για Αυτόματη λήψη εξωτερικών εικόνων είναι απενεργοποιημένες. Μπορείτε να βρείτε παρόμοιες ρυθμίσεις και στο τηλέφωνό σας.

Εάν ωστόσο θέλετε ακόμη περισσότερο έλεγχο, υπάρχουν κι άλλα χρήσιμα εργαλεία. Το δωρεάν και ανοιχτού κώδικα Ugly Email, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και είναι ένα από τα καλύτερα αντίμετρα για την παρακολούθηση. Πρόκειται για μια επέκταση για το Chrome και τον Firefox που λειτουργεί με το Gmail στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Το πρόσθετο θα εμφανίσει ένα εικονίδιο οφθαλμού δίπλα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail που έχουν εικονοστοιχεία παρακολούθησης πριν ακόμη ανοίξετε το μήνυμα. Μπορείτε να επιλέξετε απλώς να αποφύγετε τυχόν μηνύματα με tracking pixel. Εάν ανοίξετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει επισημανθεί με ένα εικονίδιο οφθαλμού, το πρόγραμμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλείσει τη λειτουργία των εικονοστοιχείων παρακολούθησης.

Το Trocker είναι μια άλλη εντυπωσιακή δωρεάν επέκταση για το Chrome και τον Firefox και καθώς λειτουργεί και με το Gmail, είναι επίσης συμβατό με το Yahoo και το Outlook webmail. Όπως το Ugly Email, τα pixel παρακολούθησης αποκλείονται και τα email που τα περιέχουν θα επισημαίνονται με ένα μικρό εικονίδιο T στην κεφαλίδα του θέματος όταν ανοίγετε το μήνυμα. Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε συνδέσμους που παρακολουθούνται μέσα σε μηνύματα και να τους αποκλείσετε εάν είναι απαραίτητο.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 18 =