αρχικηVIRALΠως θα κάνουμε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 30 λεπτά

Πως θα κάνουμε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 30 λεπτά

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για την ολοκλήρωση της πολυετούς εργολαβίας σηματοδότησης της ΕΡΓΟΣΕ στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας γνωστότερη ως “717”. Με αυτή την εργολαβία υπολογίζεται ότι θα μπορούν να πέσουν οι χρόνοι στα δρομολόγια αλλά το κυριότερο να αυξηθεί η σιδηροδρομική ασφάλεια. To δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μπορεί από το 2023 να πέσει ακόμα περισσότερο από όσο είναι σήμερα, σε 3 ώρες και 30 λεπτά, όπως εξηγεί το ypodomes.com.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εργολαβία αυτή δεν περιλαμβάνει το τμήμα Τιθορέα-Δομοκός, η σηματοδότηση του οποίου συμπεριλαμβάνεται σε άλλη σύμβαση η οποία είναι ενεργή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχουν παραδοθεί τα τμήματα Δομοκός-Λάρισα-Θεσσαλονίκη. Αν προστεθεί και το τμήμα Τιθορέα-Δομοκός, αυτό σημαίνει πως η εγκατεστημένη σηματοδότηση θα μπορέσει να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίκειται σε μερικές εβδομάδες και ανακοίνωση από την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ που θα γνωστοποιεί την παράδοση αυτών των τμημάτων προς λειτουργία. Τα έργα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και τα οποία εκτελεί το σχήμα ΤΟΜΗ-ALSTOM, συνεχίζονται στο τμήμα Τιθορέα-Αθήνα και εκτιμάται πως ολοκληρωθούν το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Να θυμίσουμε πως από τον Δεκέμβριο του 2021 έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί η σηματοδότηση του τμήματος ΤΧ1 (Θεσσαλονίκη) – Στρυμόνας – Προμαχώνας και του συστήματος τηλεδιοίκησης για το σύνολο του άξονα Πλατύ – ΤΧ1 – Προμαχώνας και ΤΧ1 -ΤΧ5.

Τι σημαίνει η λειτουργία σηματοδότησης – ETCS

Παράλληλα αναμένεται και η ολοκλήρωση του έργου προμήθειας και εγκατάστασης ETCS (European Control Train System) που θα ολοκληρώσει τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα στη βασική σιδηροδρομική αρτηρία της χώρας.

Με την ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα μπορέσει το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη να μειωθεί σε 3 ώρες και 30 λεπτά από σχεδόν 4 ώρες που είναι σήμερα και κάτω από προϋποθέσεις ακόμα και σε 3 ώρες και 15 λεπτά.

Η σηματοδότηση είναι για τον σιδηρόδρομο, ότι και τα φανάρια στους δρόμους. Ουσιαστικά “συνομιλούν” με τον μηχανοδηγό για την κατάσταση της γραμμής μπροστά του, αυξάνοντας τη σιδηροδρομική ασφάλεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + twenty =