αρχικηVIRALΠως θα κάνεις φίλους ενώ ταξιδεύεις μόνος: Το συζητήσαμε με μία Ελληνίδα Wine Storyteller

Πως θα κάνεις φίλους ενώ ταξιδεύεις μόνος: Το συζητήσαμε με μία Ελληνίδα Wine Storyteller

Οι solo ταξιδιώτες γίνονται όλο και περισσότεροι. Μια τάση που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η ταχύτατη ανάπτυξη του Airbnb, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των Hostels τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει πολλούς ταξιδιώτες να πάρουν την μεγάλη απόφαση και να ταξιδέψουν μόνοι στον προορισμό ή στους προορισμούς που θέλουν.

Και ενώ όλο αυτό το concept μπορεί να μοιάζει κάπως μοναχικό, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. ‘Η τουλάχιστον μπορεί να είναι διαφορετική, αν το θες. Ναι, μπορείς να κάνεις φίλους ως solo traveler. Μέσα από τέτοια ταξίδια μπορείς να έρθεις σε επαφή με άλλους ταξιδιώτες και να κοινωνικοποιηθείς.

«Η πρώτη μου εμπειρία από solo traveling ήταν όταν ήμουν 18 ετών», λέει η δημιουργός του Wine Gini, Γεωργία Παναγοπούλου.

Και συμπληρώνει: «Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό το καλοκαίρι του 2007. Και αποφάσισα να πάω για εθελοντισμό. Για αναστύλωση κάποιων Αραβικών Παλατιών, στην Κόρντομπα. Πλέον υπάρχουν πολλά websites μέσα από τα οποία μπορείς να βρεις εθελοντικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Και να συναντήσεις ανθρώπους που είναι άγνωστοι μεταξύ τους αλλά έχουν κοινά ενδιαφέροντα».

Στην συνέχεια η ίδια ταξίδεψε σε πολλούς προορισμούς ως solo traveler, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Με εστίαση στο κρασί, αφού η κοινότητα που έχει δημιουργήσει στο Instagram απαριθμεί πλέον πάνω από 93 χιλ. followers. Το ερώτημα όμως παραμένει: Μπορεί κάποιος να βρει φίλους μέσα από τέτοια ταξίδια; «Επειδή συνήθως συναντώ ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, εστιάζοντας στο κρασί, κρατάμε επαφή και μετά το εκάστοτε ταξίδι. Με την βοήθεια των social media. Δεν λέω ότι μιλάμε με όλους κάθε ημέρα. Όμως σίγουρα μπορείς να κρατήσεις επαφές. Και να συναντήσεις τους ίδιους ανθρώπους σε κάποιο άλλο ταξίδι».

«Παλιά είχαμε τους φίλους μέσω αλληλογραφίας, που τους στέλναμε γράμματα. Τώρα τους στέλνουμε μηνύματα σε κάποιον Messenger», σημειώνει η ίδια.

Τι μπορεί να βοηθήσει έναν solo traveler έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με άλλους ταξιδιώτες: «Μείνετε σε hostel», λέει η Γεωργία Παναγοπούλου και συμπληρώνει: «Τα hostels είναι πραγματικά προορισμός για solo travelers. Πάρα πολύς κόσμος πάει μόνος εκεί. Μπορείς να μοιραστείς ακόμα και το δωμάτιο σου αν θες, οπότε αμέσως έρχεσαι σε επαφή με άλλα άτομα. Επίσης τα hostels συνήθως διοργανώνουν δραστηριότητες, άρα όσοι διαμένουν εκεί μπορούν να γνωριστούν καλύτερα».

Υπάρχουν όμως και πολλά Apps, τα οποία κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα. Μέσα από τέτοιες εφαρμογές μπορείς να δικτυωθείς είτε με άλλους solo travelers, είτε με ντόπιους στην τοποθεσία που θα πας. Κάποια τέτοια Apps που αξίζει να τσεκάρεις είναι τα Travello, Travel Buddy και Travel Pal. Υπάρχει επίσης και η εφαρμογή CouchSurfing, μέσα από την οποία μπορείς να διαμείνεις στο σπίτι κάποιου άλλου, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Τελικά, ποιες χώρες και ποιοι λαοί είναι πιο «ανοιχτοί»; Ισχύει, για παράδειγμα, ότι οι Σκανδιναβοί είναι πιο «κλειστοί», ενώ οι μεσογειακοί λαοί είναι πιο εύκολο να κάνουν νέες φιλίες και να κοινωνικοποιηθούν; ‘Η όλα αυτά είναι ένας μύθος; «Μερικές φορές μπορεί όντως να υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, που επηρεάζονται από την γεωγραφική περιοχή που μένει κάποιος. Ωστόσο, στο κομμάτι του ταξιδιού, π.χ. ένας Σουηδός που έχει αποφασίσει να ταξιδέψει, προφανώς έχει άλλη οπτική από έναν Σουηδό που δουλεύει σε μια πολυεθνική και μένει στο σπίτι του όλο τον χρόνο. Είναι πιο πολύ στον άνθρωπο» λέει η Γεωργία Παναγοπούλου. Όπως εξηγεί, όταν κάποιος αποφασίζει να είναι ταξιδιώτης, πόσο μάλλον solo traveler, σημαίνει ότι είναι αποφασισμένος να κοινωνικοποιηθεί και να βει έξω από την «ζώνη άνεσης» του.

Όπως εξηγεί η ίδια, στην συνέχεια μπορείς να κρατήσεις επαφή με τους ανθρώπους που γνώρισες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των social media, διάφορων Apps ή του Skype. Ακόμα κι αν δεν γίνεται κολλητοί φίλοι που θα μιλάτε κάθε ημέρα, μπορείτε σίγουρα να ξανά βρεθείτε σε κάποιο νέο ταξίδι. Άλλωστε όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι: Από ένα ταξίδι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =