αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως θα γίνεις πιο… τυχερός την σεζόν που έρχεται | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πως θα γίνεις πιο… τυχερός την σεζόν που έρχεται | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

«100% success formula is: 1% luck, 1% talent, 98% never quit». Αυτό έχει πει ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος Grant Cardone. Στην πρόσφατη συνέντευξη που είχα μαζί του στο It’s Possible, δεν μπορούσα να μην του κάνω την ερώτηση: «Γιατί δώσατε τόσο μικρά ποσοστά στην τύχη και το ταλέντο; Βλέπουμε, για παράδειγμα, πολλούς ανθρώπους να μιλούν για την «κακή τύχη» όταν δεν καταφέρνουν κάτι».

Η απάντηση του, είναι ξεκάθαρη, σχετικά με τον ρόλο της τύχης στην ζωή μας: «Η επιμονή είναι η πιο πολύτιμη και απαραίτητη αρετή του επιτυχημένου επιχειρηματία.

Θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες και αποτυχίες. Και ο μόνος τρόπος για να τα ξεπεράσετε αυτά είναι να επιμείνετε. Εκείνοι που δεν μπορούν να επιμείνουν, θα αποτύχουν. Ποτέ δεν έφτασε κάποιος στην επιτυχία μέσα από την παραίτηση. Ο Henry Ford δημιούργησε το αυτοκίνητο ακριβώς επειδή επέμεινε μέχρι να δημιουργήσει την μηχανή που θα στήριζε το project. Με πολλούς ανθρώπους της αγοράς να είναι αντίθετοι στο project. Η εφευρετικότητα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα ήταν ζωτικής σημασίας, αλλά όχι πιο σημαντικές από την επιμονή.

Ο Howard Schultz, ο ιδρυτής των Starbucks, συνέχισε να προσπαθεί, ακόμη και όταν τα μέλη της οικογένειας του τον ικέτευαν να παρατήσει την «μικρή» coffee bistro εταιρία του. Το καταλάβατε; Ναι, χρειάζεται ταλέντο και ίσως κάποια τύχη, αλλά η επιμονή είναι ο «μυς» που μετατρέπει τις ιδέες σε επιχειρήσεις. Καμία ιδέα δεν πορεύεται στην αγορά χωρίς επιπλοκές, απρόβλεπτες δυσκολίες, και οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από όσο φανταζόταν. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, απλά μπαίνω στην «φόρμουλα επιμονής» μου. Όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν, αν κάνετε όση προσπάθεια χρειάζεται. Και όταν επιμένετε και ΔΕΝ εγκαταλείπετε, τότε ξεκινάτε να δημιουργείτε την δική σας τύχη».

Εδώ υπάρχει και μια άλλη πετυχημένη φράση που έχω διαβάσει παλιότερα: Ότι η ζωή είναι 20% το τι συμβαίνει σε εσένα και 80% το πως αντιδράς σε αυτό.

Με απλά λόγια, τι γίνεται εδώ: Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπάρχει μια τυχαιότητα στην ζωή μας, τελικά αυτό που κάνει την διαφορά είναι οι δικές μας κινήσεις. Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που έφτασε στην κορυφή στο πεδίο του, απλά και μόνο επειδή ήταν τυχερός. Γιατί τα ακούμε… και αυτά στην Ελλάδα. Η τύχη, ακόμα κι αν υπάρχει, δεν αρκεί.

Αφού τελειώσει το καλοκαίρι και φτάνοντας στον Σεπτέμβρη, συνηθίζουμε να θέτουμε τους μεγάλους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα στη νέα σεζόν. Ενώ οι «συγκεκριμένοι στόχοι» δεν είναι κάτι κακό, νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι ακόμα καλύτερο: Να δημιουργήσεις ένα γενικότερο πλαίσιο που θα σε κάνει πιο «τυχερό». Να δημιουργήσεις, δηλαδή, τις προϋποθέσεις για να είσαι πιο «τυχερός».

Όπως έχει πει η καθηγήτρια επιχειρηματικότητας του Στάνφορντ, Tina Seelig, η τύχη μπορεί να έρθει ως δυνατός άνεμος ή χαλαρό αεράκι. Από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ, είναι να έχεις έτοιμο το πανί σου. Με απλά λόγια πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για να αρπάξεις την τύχη, όταν αυτή έρθει.

Ξεκίνα λοιπόν να εργάζεσαι συστηματικά και να έχεις έτοιμο το «πανί». Έτσι ώστε μόλις φυσήξει ο άνεμος, από οποιαδήποτε κατεύθυνση, εσύ να είσαι έτοιμος να κινηθείς.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =