αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως θα γίνεις… απαραίτητος: Αυτά είναι τα 10 skills που θα έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια

Πως θα γίνεις… απαραίτητος: Αυτά είναι τα 10 skills που θα έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια

Θέλεις να γίνεις απαραίτητος για τους μελλοντικούς εργοδότες; Καθώς προχωράμε στη νέα βιομηχανική επανάσταση και ο ρυθμός των αλλαγών συνεχίζει να επιταχύνεται, οι δεξιότητες που χρειάζεστε για να ευδοκιμήσετε στον εργασιακό χώρο αλλάζουν επίσης.

Σύμφωνα με τον Bernard Marr, συγγραφέα του βιβλίου Future Skills: The 20 Skills and Competencies Everyone Needs to Succeed in a Digital World, υπάρχουν 10 skills τα οποία θα έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτά παραθέτει σε άρθρο του στο Forbes.

  1. Ψηφιακές ικανότητες

Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πλοηγηθεί, να μάθει και να δουλέψει με ευκολία στον ψηφιακό κόσμο. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης συσκευών, λογισμικού και εφαρμογών με ασφάλεια και σιγουριά. Τα άτομα με ισχυρές δεξιότητες ψηφιακής παιδείας μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται εύκολα χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, ενώ παρακολουθούν τις νέες τεχνολογίες και κατανοούν πώς μπορεί να επηρεάσουν τη δουλειά και την επιχείρησή τους.

  1. Χρήση δεδομένων

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πλέον πολλές εταιρείες διαχειρίζονται τεράστιους όγκους δεδομένων, θα απαιτούνται συνεχώς περισσότερα άτομα, τα οποία θα μπορούν να παίρνουν τα στοιχεία αυτά και να τα αξιοποιούν αποδοτικά. Θα πρέπει να έχει κανείς δυνατότητα πρόσβασης στα σωστά δεδομένα, να τα χρησιμοποιεί με άνεση και να μπορεί να αξιολογεί την αξιοπιστία τους.

  1. Κριτική σκέψη

Στην εποχή της παραπληροφόρησης, των «φουσκών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των καταιγιστικών πληροφοριών, η κριτική σκέψη βρίσκεται ήδη ψηλά στη λίστα. Θα πρέπει κανείς να αναλύει ζητήματα και καταστάσεις βάσει των στοιχείων που έχει μπροστά του και όχι ανάλογα με τις πεποιθήσεις του ή επηρεαζόμενος από άλλους παράγοντες.

  1. Συναισθηματική νοημοσύνη

Πρόκειται για τη δυνατότητα έκφρασης και ελέγχου των συναισθημάτων σας. Ένας συναισθηματικά νοήμων εργαζόμενος αντιλαμβάνεται πώς τα συναισθήματά του επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και τους γύρω του, ενώ επίσης μπορεί να τα χειριστεί ανάλογα.

  1. Δημιουργικότητα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι πραγματικά η δημιουργικότητα; Ένας τρόπος για να το ορίσουμε είναι «η πράξη της μετατροπής των ευφάνταστων ιδεών σε πραγματικότητα». Η δημιουργικότητα θα είναι μια από τις πιο επιθυμητές δεξιότητες στο μελλοντικό χώρο εργασίας, ειδικά καθώς αναθέτουμε όλο και περισσότερες εργασίες ρουτίνας στις μηχανές. Η δημιουργική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η φαντασία πέρα από το status quo και η εφαρμογή ιδεών για τη διόρθωση προβλημάτων και τη βελτίωση των πραγμάτων, θα είναι κρίσιμης σημασίας στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος.

  1. Συνεργασία

Δεδομένου ότι η υβριδική εργασία και η τηλεργασία διεισδύουν όλο και περισσότερο στο μοντέλο των επιχειρήσεων, η συνεργασία και η ομαδικότητα αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, με εργαζομένους να μεταπηδούν από πρότζεκτ σε πρότζεκ, θα πρέπει κανείς να μπορεί να συνεργαστεί και να επικοινωνεί αποδοτικά με έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων.

  1. Ευελιξία

Στο μέλλον θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε συχνότερα στις νέες τεχνολογίες, την αυτοματοποίηση, την επιτάχυνση των ρυθμών της δουλειάς και τις διάφορες αναταραχές που πλήττουν τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να μπορούμε να αναδειχθούμε σε περιβάλλοντα συνεχούς αλλαγής, όντας ανοιχτόμυαλοι, φιλοπερίεργοι και διατεθειμένοι να μάθουμε νέα πράγματα.

  1. Ηγετικές ικανότητες

Με καλή καθοδήγηση, οι εργαζόμενοι θα βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ παράλληλα οι ομάδες και τα πρότζεκτ θα κατανέμονται όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Ανεξαρτήτως εάν διαχειρίζονται ένα πρότζεκτ, μία ομάδα ή ένα ολόκληρο τμήμα, όλοι θα πρέπει να έχουν καλές δυνατότητες ηγεσίας.

  1. Διαχείριση χρόνου

Η καλή διαχείριση χρόνου είναι απαραίτητη για την παραγωγικότητά μας, αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Αυτό δεν σημαίνει να δουλεύει κανείς περισσότερο, απλώς πιο έξυπνα, σώζoντας τις πιο παραγωγικές ώρες για τις πιο απαιτητικές εργασίες.

  1.  Περιέργεια και συνεχής μάθηση

Ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικού κλάδου, θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να μάθετε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος. Θα πρέπει δηλαδή να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές και να βρίσκεστε σε εγρήγορση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − seven =