Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι πάντα εύκολη- ειδικά στην εποχή μας όπου το κόστος ζωής έχει αυξηθεί. Λοιπόν, πώς μπορείτε να αυξήσετε τις οικονομίες σας όταν το χρειάζεστε; Ακολουθούν μερικοί αποδεδειγμένοι τρόποι. Είναι κομμάτι μίας μεγαλύτερης λίστας που έφτιαξε η τράπεζα Synchrony, σύμφωνα με την οποία μπορείς να βάλεις στην άκρη έως 1.000 δολάρια (περίπου 929 ευρώ).
1. Μεταπωλήστε τα ήπια χρησιμοποιημένα πράγματα σας
Αν κοιτάξετε την ντουλάπα σας, μπορεί να βρείτε κάποια πράγματα που δεν σας χρειάζονται πλέον. Αντί να τα πετάξετε, μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον μετρητά πουλώντας αυτά τα ήπια χρησιμοποιημένα αντικείμενα σας στο διαδίκτυο. Εφαρμογές όπως το Facebook Marketplace, το eBay, το Decluttr και το Poshmark σάς επιτρέπουν να πουλάτε τα ρούχα, τα οικιακά είδη και τα ηλεκτρονικά γκάτζετ σας σε αγοραστές που αναζητούν κάτι τέτοιο. Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε online πλατφόρμες για να πουλήσεις ρούχα που έχεις στην ντουλάπα σου και δεν τα χρειάζεσαι.
2. Ορίστε προϋπολογισμό
Πρώτα και κύρια, η δημιουργία ενός προϋπολογισμού μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε το μηνιαίο εισόδημα, τα έξοδα και τις αποταμιεύσεις σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δημιουργίας προϋπολογισμού. Το πιο δημοφιλές σχέδιο πάντως είναι ο κανόνας 50/30/20. Σημαίνει πως πρέπει να οργανώνετε τα έξοδά σας έτσι ώστε το 50% να διατίθεται για τις ανάγκες σας (τρόφιμα, παροχές, υγεία), ένα 30% για τα «θέλω» σας (ψυχαγωγία, χόμπι), με το υπολειπόμενο 20% να αποταμιεύεται.
3. Διαπραγματευτείτε τους λογαριασμούς σας
Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και ίντερνετ δίνουν προτεραιότητα σε έναν πελάτη που πληρώνει, και δευτερευόντως στο πόσο πληρώνει. Αυτό σας δίνει χώρο για λίγα…παζάρια.
Καλέστε τον πάροχό σας και ρωτήστε τι επιλογές και προγράμματα υπάρχουν για να μειώσετε τον μηνιαίο σας λογαριασμό. Μπορεί να υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές, ή να είστε δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων χωρίς να το ξέρετε.
4. Διαχωρίστε τα θέλω από τις ανάγκες
Για να εφαρμόσετε κάποιον τύπο προϋπολογισμού όπως αυτόν που είδαμε, χρειάζεται να διακρίνετε μεταξύ όσων θέλετε και όσων χρειάζεστε απαραίτητα, καθώς και πόσο πραγματικά αξίζουν για εσάς.
Πριν πληρώσετε για συνδρομή στο γυμναστήριο, σκεφτείτε αν πράγματι θα αξιοποιήσετε τις υπηρεσίες τους στο έπακρο. Προτού αγοράσετε ακόμα ένα παντελόνι, σκεφτείτε ποια αγορά θα είναι πιο οικονομική, ή αν συμφέρει περισσότερο να επισκευάσετε τα παλιά σας, και ούτω καθεξής.
5. Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Αυτό είναι κάτι που ιδανικά πρέπει να γίνεται εβδομαδιαία. Η σπατάλη τροφίμων είναι μία από τις πιο κοινές πηγές περιττών εξόδων. Απλά σκεφτείτε πόσα μαραμένα μαρούλια, μουχλιασμένα τυριά και ληγμένες σάλτσες πετάτε κάθε μήνα στα σκουπίδια, επειδή δεν προλάβατε να τα καταναλώσετε. Για αυτό, κάθε Κυριακή, καλό είναι να συντάσσετε μία λίστα, του ποια φαγητά θα μαγειρέψετε, για πόσα γεύματα και για πόσα άτομα στη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε με ακρίβεια πόσα υλικά χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ, για να μη μένετε με αναλώσιμα που καταλήγουν στον κάδο.
6. Ξεκίνα ένα παράλληλο project
Έχουμε γράψει πολλά άρθρα εδώ στο It’s Possible με ιδέες για projects που μπορείς να ξεκινήσεις. Έτσι θα έχεις ένα επιπλέον εισόδημα. Αν εργάζεστε για το παράλληλο project σας για αρκετές ώρες την εβδομάδα μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα. Οι άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν πολλαπλές ροές εισοδήματος στην εποχή μας.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ελληνική οικογένεια που μπήκε στις 100 πιο πλούσιες του πλανήτη