αρχικηVIRALΠως η Νέα Ζηλανδία (με τα κλειστά σύνορα) κατάφερε να εξαφανίσει τον κορονοιό εδώ και 100 ημέρες

Πως η Νέα Ζηλανδία (με τα κλειστά σύνορα) κατάφερε να εξαφανίσει τον κορονοιό εδώ και 100 ημέρες

Στις 9 Αυγούστου η Ν. Ζηλανδία συμπλήρωσε 100 μέρες χωρίς κορονοϊό. Η ζωή στην χώρα των 5 εκατ. κατοίκων έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της και ο κόσμος γεμίζει στάδια του ράγκμπι, εστιατόρια και καφέ, χωρίς να φοβάται ότι θα κολλήσει τον ιό – αν και κάποιοι φοβούνται ότι αυτή η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

«Το να πετύχουμε 100 ημέρες χωρίς μετάδοση στον πληθυσμό, είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε», δήλωσε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, ανώτερος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας.

Πώς τα κατάφερε η Ν. Ζηλανδία και συμπλήρωσε 100 ”καθαρές” μέρες; Ο βασικός λόγος, όπως όλα δείχνουν, είναι το γεγονός ότι διατηρεί τα σύνορά της κλειστά. Η διεθνής τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει καταρρεύσει, αλλά η κυβέρνηση της Τζασίντα Αρντερν διστάζει να δεχτεί ξένους ταξιδιώτες, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων στη γειτονική Αυστραλία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, δείχνει το τι συμβαίνει όταν επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η Ν. Ζηλανδία επέβαλε αυστηρό lockdown από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 100 κρούσματα. Αυτό ήταν αρκετό για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα. Από τον Μάϊο μέχρι και τον Ιούλιο, οι μόνες νέες περιπτώσεις ήταν λιγότεροι από δέκα Νεοζηλανδοί που επέστρεψαν στη χώρα και έμειναν σε καραντίνα στα σύνορα. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μόλις που ξεπερνά τα 1.500 και έχουν καταμετρηθεί μόνο 22 θάνατοι.

Το πλαστό δίλημμα

Η στρατηγική της Ν. Ζηλανδίας ήταν από την αρχή επιθετική και στόχευε στην εξαφάνιση του ιού και όχι στον περιορισμό της εξάπλωσής του. Οπως δήλωσε στο AP ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, η κυβέρνηση της χώρας δεν έπεσε στην παγίδα του πλαστού διλήμματος μεταξύ του να σωθούν ζωές ή να σωθεί η οικονομία.

«Ολος ο δυτικός κόσμος χειρίστηκε με λάθος τρόπο αυτή την απειλή και το συνειδητοποιεί τώρα» προσθέτει ο Μπέικερ. «Οι επιχειρήσεις πηγαίνουν πολύ καλύτερα όταν υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στον χειρισμό καταστάσεων όπως μία πανδημία.»

Πράγματι, η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας τα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ′ ότι πολλοί προέβλεπαν. Το ποσοστό της ανεργίας κρατήθηκε στο 4% – αν και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος μόλις σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις μισθών. 

Η πολιτική της πρωθυπουργού, Τζασίντα Αρντερν, η οποία καθημερινώς καθησύχαζε τους πολίτες κατά την διάρκεια του lockdown, χαρακτηρίζεται γενικώς πολύ πετυχημένη και ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, το Εργατικό Κόμμα της Αρντερν προηγείται στις δημοσκοπήσεις. 

Πηγή: Huffington Post Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 6 =