αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως η Αθήνα θα αποκτήσει 6 νέους ουρανοξύστες

Πως η Αθήνα θα αποκτήσει 6 νέους ουρανοξύστες

Έξι ψηλά κτήρια ύψους 200 μέτρων και διαφορετικοί τύποι κατοικίας σε σχέση με το διατιθέμενο φάσμα συντελεστών δόμησης και ποσοστών κάλυψης σχεδιάζονται στο πλαίσιο της επένδυσης για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αρχικού προϋπολογισμού 6,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), μέρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος, όπως περιγράφεται από τους σχεδιαστές του, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολεοδομικού συγκροτήματος με την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου μητροπολιτικού χώρου πρασίνου και αναψυχής μέσα σε ένα νέο και ελκυστικό κοσμοπολίτικο κέντρο με χρήσεις κατοικίας, εμπορίου και αναψυχής, που θα προσελκύσει κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανά ζώνη

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η Ζώνη Πολεοδόμησης Α-Π1 (Γειτονιά Ολυμπιακής έκτασης 321.475 τ.μ., η περιοχή που αναπτύσσεται βορειοδυτικά της ενότητας μεταξύ της οδού Ποσειδώνος και του Μητροπολιτικού Πάρκου εκεί όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις του αερολιμένα Αθηνών και τα κλειστά γήπεδα του Ολυμπιακού Κέντρου Ελληνικού) χαρακτηρίζεται από κτήρια με κυρίαρχη χρήση την κατοικία, τα οποία αξιοποιούν την εξαιρετική θέα στο πάρκο και στη θάλασσα. Η περιοχή Α-Π2 (Δυτική Γειτονιά του Πάρκου – χωρική ενότητα του πρώην αεροδρομίου, έκτασης 555.914 τ.μ., η περιοχή με τη μεγαλύτερη περίμετρο στο Πάρκο που αναπτύσσεται νοτιοδυτικά της ενότητας και οριοθετείται δυτικά από την περιοχή αμιγούς κατοικίας Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης πλησίον της Λεωφόρου Ποσειδώνος, νότια με τη Ζώνη Ανάπτυξης χωρικής ενότητας πρώην αεροδρομίου και ανατολικά και βόρεια με το Μητροπολιτικό Πάρκο) σχεδιάζεται ως επέκταση του υφιστάμενου αστικού ιστού. Πρόκειται για μια πολυλειτουργική περιοχή κατοικίας, η οποία πλαισιώνεται από λειτουργίες γραφείων, εμπορίου, εκπαίδευσης, πολιτισμού κ.λπ. Στο βόρειο άκρο της περιοχής Α-Π2 -καθώς το σύνολο της ζώνης, λόγω της ιδιαίτερης πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της, πρόκειται να αποτελέσει τόπο προορισμού- χωροθετείται ψηλό κτήριο μικτών χρήσεων.

Στην οικιστική κοινότητα της ζώνης Α-Π3 (Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου – στη χωρική ενότητα του αεροδρομίου έκτασης 318.007 τ.μ., η περιοχή που αναπτύσσεται ανατολικά της ενότητας και οριοθετείται ανατολικά από την περιοχή κατοικίας Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης πλησίον της λεωφόρου Βουλιαγμένης, νότια και δυτικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο και βόρεια ως προς τη Ζώνη Πολεοδόμησης Α-Π4 της χωρικής ενότητας αεροδρομίου) προβλέπεται τυπολογική ποικιλία, η οποία περιλαμβάνει ψηλά κτήρια κατοικίας, οικιστικά συγκροτήματα και λοιπές τυπολογίες. Το σύνολο της ζώνης A-Π3 προβλέπεται να αποτελέσει ένα τοπόσημο περιοχής κατοικίας ιδιαίτερου πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Στη ζώνη Α-Π4 (Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Βουλιαγμένης – στη χωρική ενότητα του αεροδρομίου συνολικής έκτασης 775.284 τ.μ., η περιοχή που αναπτύσσεται ανατολικά και βόρεια της ενότητας και οριοθετείται νότια από τη Ζώνη Πολεοδόμησης Α-Π3, καθώς και την περιοχή κατοικίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ανατολικά από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, βόρεια με περιοχή κατοικίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και δυτικά σε περιορισμένη έκταση με το Μητροπολιτικό Πάρκο – περιοχή Αθλητισμού) τα κτήρια στεγάζουν χρήσεις εμπορίου, γραφείων, τουρισμού, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας και συμπληρωματικά κατοικίας.

Τα γραφεία χωροθετούνται στο μέτωπο της Λ. Βουλιαγμένης και ανάμεσά τους ξεχωρίζει ως τοπόσημο το ψηλό κτήριο γραφείων, το οποίο χωροθετείται στο μέτωπο της Λ. Βουλιαγμένης σηματοδοτώντας και την είσοδο στο Πάρκο από την πλευρά της Λεωφόρου. Στην ενότητα αυτή χωροθετείται και το εμπορικό κέντρο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

Η ζώνη Α-Π5 (Γειτονιά του Λόφου – στη χωρική ενότητα του αεροδρομίου έκτασης 379.744 τ.μ., η περιοχή που οριοθετείται ανατολικά από το Μητροπολιτικό Πάρκο, βόρεια από την περιοχή κατοικίας του Δήμου Αλίμου, δυτικά δε και νότια από τη Ζώνη Πολεοδόμησης Α-Π4) αποτελεί γειτονιά με κυρίαρχη χρήση την κατοικία και κύριο χαρακτηριστικό το φυσικό ανάγλυφο με τη λοφώδη έξαρση, το οποίο και προσδιορίζει τον ιδιαίτερο πολεοδομικό σχεδιασμό της.

Στη ζώνη Α-Π6 (Γειτονιά Τραχώνων – χωρική ενότητα του αεροδρομίου συνολικής έκτασης 264.735 τ.μ., οριοθετείται βόρεια από την περιοχή κατοικίας του παρακείμενου Δήμου Αλίμου και νότια από το Μητροπολιτικό Πάρκο) κυρίαρχη είναι η χρήση της κατοικίας και κύριο χαρακτηριστικό το φυσικό περιβάλλον, με έντονο το υδάτινο στοιχείο λόγω του ρέματος των Τραχώνων.

Η παραλία του Αγ. Κοσμά. Στην περιοχή ΠΜ-Π1 (Γειτονιά της Παραλίας του Αγίου Κοσμά) χωροθετείται το νέο τοπόσημο του παραλιακού μετώπου της Αττικής, το ψηλό κτήριο κατοικιών της μαρίνας, το οποίο σχεδιάζεται για να αποτελέσει εμβληματική αρχιτεκτονική πρόταση. Το συγκεκριμένο ψηλό κτήριο κατοικιών παρουσιάζει ενδιαφέρον, όχι μόνο για τη σχεδίασή του, αλλά και για τη «μεσογειακή» ταυτότητά του, εφόσον βρίσκεται στην παραλία της πόλης και αντικρίζει τη θάλασσα, σηματοδοτώντας έτσι το όριο της πόλης προς τη θάλασσα.

Στην περιοχή Α-Α1 (Γειτονιά Τουρισμού, Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου), η οποία διακρίνεται σε δύο βασικές υποπεριοχές, την υποπεριοχή Υγείας και Ευεξίας και την υποπεριοχή Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο, στο νοτιοανατολικό άκρο της, χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις περίθαλψης σε υψηλό σημείο της περιοχής ώστε να αξιοποιούν τη θέα προς τη θάλασσα, την Αθήνα και τον Πειραιά. Οι εγκαταστάσεις αυτές πλαισιώνονται από οικιστικές αναπτύξεις και περιοχές μικτών χρήσεων.

Στο νοτιοδυτικό άκρο της περιοχής ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου, στον χώρο που πολύ παλαιότερα φιλοξενούσε αρχικά το αμερικανικό κολλέγιο θηλέων και στη συνέχεια, για πάνω από 50 έτη, τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προτείνεται να χωροθετηθεί το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα. Θα αποτελείται από ξενοδοχείο πέντε αστέρων και θα διαθέτει και υποδομές για την υποδοχή επαγγελματικού τουρισμού υψηλών απαιτήσεων (εκθέσεις, συνέδρια, επαγγελματικές συναντήσεις και τουρισμός κινήτρων εν γένει).

Στη ζώνη ΠΜ-Α1 (Γειτονιά της Μαρίνας Αγίου Κοσμά) οι χρήσεις είναι Τουρισμού – Αναψυχής υπερτοπικού επιπέδου και υποστηρικτικές εμπορικές δραστηριότητες. Στο νότιο άκρο της και πλησίον της Λεωφόρου Ποσειδώνος αναμένεται να χωροθετηθεί κτήριο ξενοδοχείου ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού (Ξενοδοχείο της Μαρίνας), προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο της περιοχής.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − nine =