αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως επιλέγονται οι περιπτώσεις που «ξεσκονίζει» η εφορία- Εδώ είναι τα κριτήρια

Πως επιλέγονται οι περιπτώσεις που «ξεσκονίζει» η εφορία- Εδώ είναι τα κριτήρια

Υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας που βαίνουν προς παραγραφή, υποθέσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, ενδοκοινοτικές συναλλαγές, εισαγγελικές παραγγελίες, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ελέγχων της εφορίας. Πλέον, η επιλογή των «ύποπτων» υποθέσεων γίνεται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, το γνωστό point system και ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης, όπως εξηγεί το Newmoney.gr.

Με νέες οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται και τα νέα κριτήρια ελέγχου για τις υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών μέχρι το τέλος του έτους.

Οι προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά ελεγκτική υπηρεσία, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων.

Ειδικότερα, κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, όσες εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, αλλά και πέντε κατηγορίες υποθέσεων, ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, ολοκληρώνεται άμεσα.

Στις τελευταίες συγκαταλέγονται οι:

1. Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).

2. Έρευνες και έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.

3. Έρευνες σε υποθέσεις που βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.

4. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 19 =