αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να πολεμάς τα fake news; Ο Βαλεντίνος Τζέκας ξέρει. Και μιλά για όλα στο It’s Possible

Πως είναι να πολεμάς τα fake news; Ο Βαλεντίνος Τζέκας ξέρει. Και μιλά για όλα στο It’s Possible

Είναι το πρόβλημα της εποχής μας. Εντάξει, ένα από τα προβλήματα. Τα fake news είναι εδώ, διαδίδονται πολύ γρήγορα, και μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Facebook και η Google, έχουν εστιάσει στο πρόβλημα προσπαθώντας να βρουν μια λύση.

Μια τέτοια λύση όμως, φαίνεται ότι έχει βρει ένας Έλληνας. Ο Βαλεντίνος Τζέκας είναι ιδρυτής του FightHoax. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ηλεκτρονικό εργαλείο, το οποίο δείχνει ικανό να λύσει τον «γρίφο» των fake news μια για πάντα. Μάλιστα, αυτό δεν είναι το πρώτο project του Βαλεντίνου Τζέκα. Αφού λίγα χρόνια πριν, σε ηλικία μόλις 18 ετών, είχε δημιουργήσει την δική του startup, με το όνομα Near.  Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible, για το πως ακριβώς λειτουργεί το FightHoax, πως έφτασε πρόσφατα στο να αντλήσει χρηματοδότηση, ενώ απάντα και σε ένα ερώτημα… που έχουν αρκετοί στην Ελλάδα: Τελικά, ένας άνθρωπος 18, 20 ή 22 χρονών, μπορεί να «τρέξει» μια δική του επιχείρηση;

Πότε αρχίσατε να συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα fake news, και ότι πρέπει να βρείτε μια λύση για αυτό;

Πριν τις Αμερικανικές εκλογές ουσιαστικά που όλοι άρχισαν να μιλάνε για “fake news”, συνέχεια. Ξαφνικά έβλεπα να ξεφυτρώνουν εκατοντάδες άρθρα κάθε βδομάδα από μεγάλους οργανισμούς, έβλεπα φόβο αλλά και μια ευκαιρία. Το είδα σαν challenge. Τι θεωρείτε σαν hoax, τι είναι σάτιρα, τι προσωπική άποψη; Πως μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους και τους δημοσιογράφους πιο γρήγορους στη δουλειά τους; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα πίσω από το FightHoax.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα fake news. Κατά την γνώμη σας, πως ακριβώς δημιουργούνται; Γίνεται, δηλαδή, κατά λάθος ή υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές και συμφέροντα πίσω από αυτά;

Τα Fake news και η προπαγάνδα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Παλιά γινόταν για τις εκλογές από τους πολιτικούς, πλέον γίνεται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους ώστε να βγάλουν χρήματα. Σαν τα spam emails, τα Fake news ακολουθούν μια παρόμοια λογική.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια, τι κάνει το FightHoax;

Το FightHoax αναλύει άρθρα ειδήσεων και σου παρουσιάζει αποτελέσματα που οι δημοσιογράφοι και οι fact checkers συνήθως κάνουν ώρες να διεργαστούν.

Η τεχνολογία εντοπίζει το είδος του άρθρου, αν περιλαμβάνει γλώσσα μίσους ή προπαγάνδας, αν είναι click-bait ενώ αναλύει και το προφίλ του συντάκτη έτσι ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη να κάνει μια σωστή εκτίμηση για την εγκυρότητά του. Μπορείς να δεις όλα τα features εδώ.

Αν δεν κάνω λάθος, πρόσφατα πήρατε και την πρώτη σας χρηματοδότηση. Πως φτάσατε σε αυτή τη συμφωνία και ποια είναι τα γενικότερα πλάνα σας πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Μετά από συναντήσεις με ποικίλους angel investors, private investors αλλά και venture capitals δώσαμε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι τόσο στη σκέψη του να σηκώσουμε ενα μεγάλο ποσό. Επομένως καταλήξαμε στην επιλογή ενός private investor για το pre-seed round μας. Το να μεγαλώσει η ομάδα μας στα 6 άτομα και να ξεκινήσουμε τις πρώτες πωλήσεις ειναι οι στόχοι του 6μηνου και ήδη παίρνουμε momentum.

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας, έχετε πει ότι υπάρχει η σκέψη να φτιάξετε μια αντίστοιχη version και για την ελληνική γλώσσα. Θα δούμε κάτι τέτοιο σύντομα; Με δεδομένο ότι έχουμε σημαντικό πρόβλημα με fake news και στην Ελλάδα

Η τεχνολογία του Natural Language Understanding είναι αρκετά ανεπτυγμένη μόνο στην αγγλική γλώσσα. Το να καταλάβει ο υπολογιστής την αδόμητη γραπτή γλώσσα των ανθρώπων, είναι δύσκολο. Κάθε μέρα δημιουργούνται νέες λέξεις, νέα meme και αλλιώς γράφει ένας αρθρογράφος του Washington Post από έναν του Buzzfeed. Η επέκταση στην ελληνική γλώσσα είναι κάτι πολύ δύσκολο και αυτή τη στιγμή χρονοβόρο αλλά παραμένει στο road map μας.

Ιδρύσατε το FightHoax σε πολύ νεαρή ηλικία. Ενώ λίγο πριν είχατε φτιάξει την πρώτη σας startup (το Near) σε ηλικία μόλις 18 ετών. Θεωρείτε ότι μπορεί ένας νέος 18, 20 ή 22 ετών να πάρει «πάνω του» μια επιχείρηση; Είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα είμαστε μάλλον πιο «συντηρητικοί»

Αυτό που έχω καταλάβει από την σύντομη εμπειρία μου είναι ότι η αληθινή επιχειρηματικότητα χρειάζεται πολλές και σημαντικές θυσίες που πολλοί δεν είναι έτοιμοι,  στην ηλικία αυτή, να κάνουν. Ποιος θα θυσιάσει την καλοπέραση, τα πάρτι και τα ποτά για ένα όνειρο που οι πιθανότητες είναι εναντίων σου; Πρέπει να έχεις μια μεγάλη δόση τρέλας και φυσικά να μπορείς να ελέγχεις και να κατανοείς βαθιά τον εαυτό σου. Πάντως, όσο πιο νωρίς ξεκινάς, τόσο πιο έτοιμος θα είσαι όσο περνάει ο καιρός.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 10 =