αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να ζεις και να δουλεύεις στην Αυστρία: Το συζητήσαμε με τον Αχιλλέα και την Χριστίνα που είναι εκεί

Πως είναι να ζεις και να δουλεύεις στην Αυστρία: Το συζητήσαμε με τον Αχιλλέα και την Χριστίνα που είναι εκεί

Πως είναι, άραγε, να παίρνεις την απόφαση να εγκατασταθείς σε μία νέα χώρα και μάλιστα να κάνεις το «άλμα» χωρίς να έχεις έτοιμη δουλειά εκεί; Ο Αχιλλέας Μπούφι και η Χριστίνα Αναστασιάδου το τόλμησαν. Έφυγαν από την Θεσσαλονίκη και αποβιβάστηκαν στη Βιέννη. Σήμερα ζουν μόνιμα εκεί. «Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν είχαμε προτάσεις για θέσεις εργασίας. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Κάποιους τους τρομάζει αυτό αλλά εμάς μας είχε ενθουσιάσει. Οι πρώτες μας θέσεις εργασίας ήταν σε ιταλικά εστιατόρια» λένε στο It’s Possible.

Πλέον έχουν βρει τον επαγγελματικό δρόμο τους, εργαζόμενοι σε εταιρίες τεχνολογίας. Μιλούν στο It’s Possible για όλη την ιστορία τους, εξηγούν το πως είναι να ζεις σήμερα στην Αυστρία, τι μισθοί «παίζουν» εκεί, ενώ δίνουν και τις δικές τους γρήγορες συμβουλές σε όποιον/α σκέφτεται να κάνει κάτι αντίστοιχο.

Πως πήρατε την απόφαση να εγκατασταθείτε στην Αυστρία;

Επισκεφτήκαμε τη Βιέννη πριν αποφασίσουμε να μείνουμε εδώ και ερωτευτήκαμε αμέσως την οργάνωση της πόλης, την αρχιτεκτονική, το πράσινο αλλά και τον πολιτισμό της. Θέλαμε να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να εξερευνήσουμε μια νέα χώρα, και η Βιέννη φαινόταν το τέλειο μέρος για να το πετύχουμε. Ήμασταν επίσης ενθουσιασμένοι με τις μελλοντικές ευκαιρίες που θα μπορούσε να προσφέρει η διαμονή στη Βιέννη, ιδίως όσον αφορά την επαγγελματική μας σταδιοδρομία και τη δημιουργία οικογένειας.

Το έναυσμα ήταν να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, καθώς και η εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος. Πήραμε τον χρόνο για να προετοιμαστούμε και κάναμε την απαραίτητη έρευνα. Έπρεπε να αφήσουμε το σπίτι που νοικιάζαμε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να τακτοποιήσουμε γραφειοκρατικές εκκρεμότητες.

Η αποφασιστικότητα αλλά και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας αλλά κι ο ένας στον άλλον ήταν μεγάλη. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πως αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες, αλλά και στο πόσο εφευρετικοί είμασταν καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού μας στην ξενιτιά.

Αυτή τη στιγμή με τι ασχολείστε επαγγελματικά εκεί;

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν είχαμε προτάσεις για θέσεις εργασίας. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Κάποιους τους τρομάζει αυτό αλλά εμάς μας είχε ενθουσιάσει. Οι πρώτες μας θέσεις εργασίας ήταν σε ιταλικά εστιατόρια.

Από την πρώτη μας μέρα εδώ ξεκινήσαμε την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας. Ταυτόχρονα επενδύαμε στον εαυτό μας και ψάχναμε την κατάλληλη στιγμή με υπομονή να κάνουμε την μετάβαση στους τομείς που μας ενδιέφεραν.

Δεν σταματήσαμε ποτέ να επενδύουμε στους εαυτούς μας και ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε. Η εκμάθηση είναι δια βίου.
Επί του παρόντος, εργάζομαι ως Account Executive σε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία βοηθά εταιρείες στη διαχείριση των εφοδιαστικών τους αλυσίδων να αποκτήσουν πλήρη ορατότητα και διαφάνεια κινδύνων.

Η Χριστίνα εργάζεται ως Training & Development Coordinator σε ένα Adventure Booking Platform, προσφέροντας τη μεγαλύτερη επιλογή πολυήμερων οργανωμένων περιπετειών/ταξιδίων παγκοσμίως.

Οι εταιρείες είναι StartUps, έχοντας ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας, τα Αγγλικά. Απολαμβάνουμε και οι δύο τις δουλειές μας και βρίσκουμε πολλές ευκαιρίες να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε.

Τι μισθοί «παίζουν» στην Αυστρία και τι επαγγελματικές ευκαιρίες υπάρχουν γενικότερα;

Η εργασία στην Αυστρία δεν είναι μόνο μια επιλογή απασχόλησης, αλλά και ένας τρόπος μετανάστευσης σε μια από τις πιο σταθερές και τακτικές χώρες της Ευρώπης.

Οι μισθοί στην Αυστρία ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο και το επίπεδο εμπειρίας, αλλά συνολικά τείνουν να είναι υψηλότεροι από ό,τι στην Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορους τομείς, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας.

Ο μέσος καθαρός μισθός στην Αυστρία ανά επάγγελμα μπορεί να είναι:

● γιατροί – από 3000 ευρώ.
● μηχανικοί και κατασκευαστές – από 2500.
● αρχιτέκτονες – από 2.500 ευρώ.
● τραπεζικοί υπάλληλοι και διευθυντές – από το 2000.
● Ειδικοί πληροφορικής – από 2.200 ευρώ
● σέρβις από 1200-1300 ευρώ.

Επιπλέον, το επίπεδο των μισθών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πόλη και την περιοχή απασχόλησης. Η Βιέννη και άλλες μεγάλες πόλεις έχουν τους υψηλότερους μισθούς.

Όταν αναζητάτε εργασία, έχετε υπόψη ότι ο φόρος εισοδήματος είναι αρκετά υψηλός. Για παράδειγμα, με συνολικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 11 χιλιάδες ευρώ ετησίως, είναι μηδενικός. Όσοι λαμβάνουν από 19 έως 32 χιλιάδες, θα πρέπει να δώσουν στο δημόσιο ταμείο το 30% των αποδοχών τους. Ταυτόχρονα, η Αυστρία προσελκύει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας, γεγονός που της παρέχει μια θέση στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης.

Πόσο υψηλό ή χαμηλό είναι το κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού στην Αυστρία; Αν θέλετε να μας δώσετε και κάποια παραδείγματα.

Το κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού ή διαμερίσματος στη Βιέννη μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, ιδίως σε πιο κεντρικές ή επιθυμητές γειτονιές. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο προσιτές επιλογές εκτός του κέντρου της πόλης.

Για παράδειγμα, το κόστος ενός σπιτιού στα 65m2 με 2 δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, και μπάνιο, συνυπολογίζοντας τους φόρους για τα απορριμματοφόρα, την καθαριότητα της πολυκατοικίας και το κρύο νερό υπολογίζεται ανάλογα την περιοχή, μεταξύ 830-1100 ευρώ τον μήνα. Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί κάποιος να βρει και σπίτι, όπου η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι επίσης στην τιμή του ενοικίου.

Στη Βιέννη για την εύρεση σπιτιού κάποιος θα χρειαστεί περίπου 4-6 χιλιάδες ευρώ για να καλύψει το πρώτο ενοίκιο, την εγγύηση του σπιτιού, την προμήθεια στον μεσίτη, συν τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί;

Υπάρχει μια μικρή, αλλά ενεργή ελληνική κοινότητα στη Βιέννη, και έχουμε γνωρίσει αρκετούς Έλληνες ομογενείς από τότε που μετακομίσαμε εδώ.

Σημαντική αναφορά είναι οι 2 Ελληνικές εκκλησίες, και οι δύο σε απόσταση εκατό μέτρων η μία από την άλλη, στο Griechenviertel (ελληνική συνοικία) της Βιέννης. Οι εκκλησίες αυτές παραμένουν μέχρι σήμερα και η λειτουργία εναλλάσσεται κάθε Κυριακή από τη μία εκκλησία στην άλλη.

Ακόμη, γίνονται και μαθήματα ελληνικών σε αυτές, ενώ το ελληνικό σχολείο της Βιέννης είναι παλαιότερο ακόμη και από το ίδιο το ελληνικό κράτος, καθώς ιδρύθηκε το 1804.

Με βάση την εμπειρία σας, ποιες είναι μερικές γρήγορες συμβουλές που ίσως θα δίνατε σε κάποιον Έλληνα/ιδα που σκέφτεται να μετακομίσει στην Αυστρία;

Με βάση την εμπειρία μας, θα θέλαμε να δώσουμε μερικές γρήγορες συμβουλές σε κάθε Έλληνα που σκέφτεται να μετακομίσει στην Αυστρία. Αρχικά σημαντικό θα ήταν να μάθουν γερμανικά το συντομότερο δυνατό, καθώς θα κάνουν τη ζωή τους πολύ πιο εύκολη και θα ανοίξουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και θα τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στην αυστριακή κοινωνία και κουλτούρα. Για εργασίες σε πανεπιστήμια ή διάφορες υπηρεσίες απαιτούνται γερμανικά σε επίπεδο C1 και πάνω.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για ένα υψηλότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με την Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στέγαση. Πριν έρθετε να ενημερωθείτε καλά για τα ακίνητα (Immobilien) της Βιέννης και συγκεκριμένα για τις τιμές των ενοικίων.

Τέλος, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε όλες τις εκπληκτικές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ευκαιρίες που προσφέρει η Βιέννη – πάντα υπάρχει κάτι νέο και ενδιαφέρον να ανακαλύψετε!

Επιπλέον, έχουμε διαπιστώσει ότι το να μιλάτε αγγλικά και να εργάζεστε στον κλάδο της τεχνολογίας μπορεί να διευκολύνει την εύρεση εργασίας εδώ.

Επίσης, να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες πολιτισμικές διαφορές και μια μικρή καμπύλη εκμάθησης όσον αφορά πράγματα όπως η γραφειοκρατία – η Βιέννη είναι μια όμορφη και ζωντανή πόλη με πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση και ανάπτυξη.
Τέλος, η σημαντικότερη συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε, είναι να μην πάρει κάποιος την απόφαση να μεταναστεύσει, όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά και γενικά, έχοντας ως μόνο γνώμονα τον οικονομικό παράγοντα! Σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκριση με την Ελλάδα ο μόνος λόγος που θα τους κρατάει στην νέα χώρα θα είναι ο οικονομικός.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 3.775 ευρώ: Μιλήσαμε με έναν Έλληνα που δουλεύει τους χειμώνες στην Ελβετία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 14 =