αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως είναι να δουλεύεις remote από τη Νάξο

Πως είναι να δουλεύεις remote από τη Νάξο

Η πόρτα του πλοίου ανοίγει. Αποβίβαση στη Νάξο. Στον κεντρικό παραθαλάσσιο δρόμο προς το ξενοδοχείο, παρατηρώ κάποιον να κάθεται με ένα laptop σε μια καφετέρια. «Εντάξει, θα έτυχε», σκέφτομαι. Λίγο παρακάτω βλέπω μια κοπέλα που κάνει ακριβώς το ίδιο, σε ένα άλλο μαγαζί. Μέχρι να φτάσω στο ξενοδοχείο είδα άλλα δύο άτομα με το laptop τους.

Γράφει από τη Νάξο ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Τελικά, δεν έτυχε. Αυτή είναι η Νάξος: Ένα νησί στο οποίο βλέπεις remote εργαζόμενους να δουλεύουν με τα laptop τους, σε κάποια καφετέρια με θέα προς το Αιγαίο ή σε κάποιο μαγαζί μέσα στα γραφικά σοκάκια. Μια εικόνα πολύ συνηθισμένη, ειδικά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Συνάντησα και ανθρώπους με το laptop τους ακόμα και στην παραλία- μια συνήθεια που προσωπικά δεν την έχω. Φαίνεται όμως ότι σε αρκετούς αρέσει να δουλεύουν ενώ είναι στην παραλία ή στο τραπέζι ενός (ήσυχου) beach bar, πίνοντας τον καφέ ή το κοκτέιλ τους.

Όντως η Νάξος είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν remote εργασία με διακοπές. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά εστίασης που προσφέρονται για remote working. Κυρίως τις ώρες της ημέρας, αφού το βράδυ το σκηνικό είναι πιο ιδανικό για διασκέδαση. Μιλάμε φυσικά για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, άρα έχεις αρκετά πράγματα για να κάνεις γενικότερα. Χωρίς να νιώσεις περιορισμένος. Σε αυτό προσθέστε και το γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι και ευγενικοί. Το ίδιο ισχύει και για όσους εργάζονται στο νησί (τουρισμό, εστίαση κ.α.).

Τον χειμώνα, όπως στα περισσότερα νησιά, οι επιλογές για διασκέδαση περιορίζονται. Ωστόσο, όπως λένε οι μόνιμοι κάτοικοι που γνωρίζουν καλύτερα, τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος, από σπορ μέχρι πεζοπορία.

Οι τιμές των καταλυμάτων «πιάνουν» όλες τις τσέπες. Μπορείς, δηλαδή, να βρεις καταλύματα σε value-for-money τιμές, αν θες να κινηθείς με σφιχτό μπάτζετ. Ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολύ πιο ακριβές επιλογές- ακόμα και πολυτελείς βίλες με ιδιωτικές πισίνες και θέα στη θάλασσα, για όποιον θέλει και μπορεί να πληρώσει κάτι τέτοιο. Με ένα ψάξιμο στο Booking.com μπορείς εύκολα να δεις τις τιμές και τα καταλύματα που είναι διαθέσιμα, για την χρονική περίοδο που σε ενδιαφέρει.

Στο νησί υπάρχει και το project WorkFromNaxos. Το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα κάλεσμα προς remote εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν από τη Νάξο με το laptop τους. Μπορείς να κάνεις register στο site που βλέπεις παραπάνω. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον project, το οποίο βέβαια είναι σε αρχικό στάδιο και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω στο προσεχές μέλλον.

Τι πρέπει να βελτιωθεί

Πολύ ωραίο νησί, επιλογές για να μείνεις, μέρη για να δουλέψεις με το laptop σου, ωραίες παραλίες, διασκέδαση. Είναι μερικά από αυτά που θα δεις στη Νάξο. Ωστόσο, για να μπορούμε να μιλάμε για έναν «προορισμό για digital nomads», στοχεύοντας μάλιστα και σε επαγγελματίες από το εξωτερικό, υπάρχουν αρκετές βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Δεν υπάρχει community. Όντως βλέπεις ανθρώπους να δουλεύουν με τα laptops τους στις καφετέριες ή στις παραλίες. Όπως έμαθα μάλιστα, remote εργαζόμενοι υπήρχαν στη Νάξο και τα προηγούμενα χρόνια- σε μικρότερη κλίμακα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη κοινότητα στο νησί. Ούτε καν σε digital επίπεδο. Σε αντίστοιχα projects του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα σε αυτό που έγινε πρόσφατα στη Μαδέιρα, όσοι νομάδες έκαναν register στο επίσημο website του project, είχαν άμεση πρόσβαση σε Slack κοινότητα. Εκεί μπορούσες να μιλήσεις με νομάδες που ήταν ήδη στο νησί ή με άλλους που σκοπεύανε να πάνε. Έτσι ώστε να υπάρχει μια άμεση δικτύωση.

Δεν υπάρχει co-working χώρος. Μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχουν remote εργαζόμενοι στη Νάξο που δουλεύουν από café, παραλίες ή… παγκάκια. Ωστόσο, για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η δουλειά τέτοιων επαγγελματιών, πρέπει σίγουρα να υπάρξει και ένας co-working χώρος στο νησί. Ένας κόμβος στον οποίο θα μπορεί να πάει όποιος θέλει και να δουλέψει από εκεί. Κάτι που, πέρα από το «τεχνικό» κομμάτι, θα βοηθήσει και στο networking και στην ανάπτυξη της κοινότητας. Θα είναι ένας τόπος συνάντησης.

Οι ταχύτητες του ίντερνετ πρέπει να ανέβουν. Σε δοκιμές που έκανα σε διάφορα κεντρικά μέρη της Νάξου, συνάντησα ταχύτητες ίντερνετ από 23 Mbps ως 35 Mbps. Όπως μου είπαν μόνιμοι κάτοικοι, σε αρκετά σημεία στο νησί δεν υπάρχουν καν οι κατάλληλες υποδομές για να βάλεις «50αρα» σύνδεση. Άρα αναγκαστικά πας σε πιο αργή σύνδεση και… όσο πιάσεις. Ακόμα όμως κι αν πούμε ότι μια ταχύτητα περίπου στα 30 Mbps είναι «υποφερτή» για κάποιους από εμάς, μάλλον δεν θα την δει με καλό μάτι ένας Δανός ψηφιακός νομάς (στη χώρα του έχει μέση ταχύτητα στα 140 Mbps), ένας Γάλλος (στη χώρα του έχει μέση ταχύτητα 131 Mbps) ή ακόμα και ένας Ούγγρος (στη χώρα του έχει μέση ταχύτητα 111 Mbps). Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν. Για την ιστορία, να πούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε μέση ταχύτητα στα 29 Mbps.

In the end

Η Νάξος είναι ένα Ελληνικό νησί που μπορεί να αποτελέσει προορισμό για digital νομάδες (μακάρι να μπουν στον ίδιο δρόμο και άλλα νησιά). Έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να προσελκύσουν τέτοιους επαγγελματίες. Δηλαδή ανθρώπους που θέλουν να συνδυάσουν την δουλειά και τις διακοπές τους. Δουλεύοντας remote από μια ωραία τοποθεσία. Μένουν ακόμα κάποια κομμάτια του παζλ που πρέπει να συμπληρωθούν. Έτσι ώστε η Νάξος να μπει δυνατά στο παιχνίδι. Βλέπουμε όλο και περισσότερους διεθνείς «παίχτες» να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Η Νάξος μπορεί να μπει στην λίστα με τους κορυφαίους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =