αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να δουλεύεις remote από την Πάτρα: Το συζητήσαμε με την Κωνσταντίνα Σομαλακίδη

Πως είναι να δουλεύεις remote από την Πάτρα: Το συζητήσαμε με την Κωνσταντίνα Σομαλακίδη

Αρκετοί άνθρωποι δούλευαν remote και πριν. Αλλά έγιναν ακόμα περισσότεροι στην εποχή της πανδημίας. Μια τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ήδη πολλές εταιρίες έχουν δώσει το ΟΚ στους εργαζομένους τους για να συνεχίσουν να δουλεύουν remote. Ενώ κάποιες άλλες έχουν υιοθετήσει ένα «υβριδικό μοντέλο»- ζητούν δηλαδή από τους εργαζομένους τους να πηγαίνουν στο γραφείο μόνο κάποιες ημέρες της εργάσιμης εβδομάδας και μπορούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως στις υπόλοιπες. Πάντα μέσα στο παιχνίδι είναι και οι freelancers, οι οποίοι με μόνο εργαλείο το laptop και το smartphone τους μπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε θέλουν.

Κάπως έτσι βλέπουμε αρκετές Ελληνικές πόλεις και νησιά να προσπαθούν να προσελκύσουν τέτοιους εργαζομένους και επαγγελματίες. Ρωτήσαμε την Κωνσταντίνα Σομαλακίδη πως είναι να εργάζεσαι remote από την Πάτρα. Η ίδια ζει και εργάζεται έχοντας ως βάση της την συγκεκριμένη πόλη. Και μας έλυσε όλες τις απορίες.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να δουλέψει remote από την Πάτρα. Μιας και εσείς ζείτε εκεί, θα ήθελα να μας πείτε τι ισχύει στην συγκεκριμένη πόλη στους εξής τομείς:

Community:

Η πόλη μας έχει μια πολύ δυναμική παρουσία στο κομμάτι των startup εταιριών, υπάρχει πολύς κόσμος που δραστηριοποιείτε τόσο στο επιστημονικό πάρκο του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και έξω από αυτό. Το λεγόμενο bussiness – startup community αποτελείται ναι μεν από πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους στην πόλη, που ωστόσο έχουν ιδιαίτερα δυναμική παρουσία και σε εθνικό επίπεδο πια. Υπάρχουν πατρινές ομάδες αποτελούμενες κυρίως από νέους ανθρώπους με πολύ μεγάλο ζήλο και πολύ φρέσκιες ιδέες και σημαντικές νίκες σε αρκετούς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς καινοτομίας. Οργανισμοί, φορείς και εκδηλώσεις -πέρα από το ίδιο το επιστημονικό πάρκο- που μέσα από τη δράση τους στηρίζουν ενεργά την startup κοινότητα είναι το Orange Grove, το POS4work Innovation Hub, το Minspace, το Re-startup Patras, το Routelab και το Patras IQ.

Ποιότητα ίντερνετ:

Όσο αφορά στο κομμάτι των γραμμών internet εδώ θα τα χαλάσουμε καθότι συχνά πυκνά όλοι μας – ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς- θα έρθουμε αντιμέτωποι με θέματα αδυναμίας σύνδεσης, ειδικά μέσα στην καραντίνα που το δίκτυο επιβαρύνθηκε πολύ περισσότερο. Θα τολμήσω δε να πω ότι αν κάποιος ανήκει στην κατηγόρια των δημιουργών περιεχομένου τότε σίγουρα θα βρέθηκε αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις. Γενικότερα θεωρώ ότι το δίκτυο σε ολόκληρή τη χώρα είναι πανάκριβο αν σκεφτεί κανείς τη γενικότερη χαμηλή ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. 

Co-working χώροι:

Όσο αφορά στους ενδιαφερόμενους remote workers, η Πάτρα είναι μια πολύ όμορφη παραλιακή πόλη που προσφέρει μια ήρεμη ζωή απαλλαγμένη από τους εξοντωτικούς ρυθμούς της πρωτεύουσας. Θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα και για εμένα που συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην πόλη απρόσκοπτα από την πρώτη στιγμή που βγήκα πιο δυναμικά στην αγορά. Υπάρχουν co – working χώροι για να εργαστεί κάποιος freelancer ή remoter με την ησυχία του και όλες του τις ανέσεις -ωστόσο δε είναι πολλοί και γι’ αυτό μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων χώρων, ώστε να αποτελέσουν έναν πόλο έλξης.

Κόστος ζωής και πόσο εύκολο είναι να βρεις σπίτι:

Η Πάτρα, καθότι είναι μια πολύ δημοφιλής φοιτητούπολη, είναι γνωστή για τα χαμηλά της ενοίκια και γενικότερα για το χαμηλό κόστος διαβίωσης, διότι η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού στο οποίο απευθύνεται, έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο μπάτζετ. Είναι επίσης ένα από τα μεγάλα της πλεονεκτήματα. Η αναζήτηση ενός αξιοπρεπούς σπιτιού στην Πάτρα θα μπορούσα να πω ότι δεν αποτελεί μια “εφιαλτική” διαδικασία όπως δυστυχώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ειδικά στην Αττική, όπου σε πολλές περιπτώσεις το κόστος μίσθωσης ενός σπιτιού είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το βασικό μισθό κάνοντας τη ενοικίαση να φαντάζει όνειρο τρελό και απατηλό!

Καιρικές συνθήκες όλο τον χρόνο:

Όσο αφορά στις καιρικές συνθήκες, η πόλη μας συνήθως μας δίνει όμορφες ηλιόλουστες μέρες με υπέροχα ηλιοβασιλέματα ωστόσο απαραίτητο accessory είναι πάντα μια ομπρελά, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες!

Ασφάλεια:

Γενικότερα δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένα και έντονα περιστατικά εγκληματικότητας στην πόλη, τουλάχιστον ακόμα.

Διασκέδαση:

Στο κομμάτι της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, η πόλη προσφέρει πολλές επιλογές αλλά όχι τόσο πολλές όσο θα μπορούσε να δικαιολογήσει ο νέος της κόσμος και η κοινότητα της γενικότερα. Καταληκτικά θεωρώ ότι η πόλη χρήζει πολύ μεγάλης βελτίωσης και προόδου στους περισσότερους τομείς από αυτούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω και θα ήθελα να δω περισσότερους ανθρώπους της κοινότητας να δουλεύουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ποιες είναι οι δικές σας επαγγελματικές δραστηριότητες αυτή τη στιγμή;

Μετά το τέλος των σπουδών μου στις περιβαλλοντικές γεωεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ξεκίνησα να εργάζομαι (remote) στον οργανισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής και θετικών επιστημών STEM Education με κεντρικό σκοπό την μεταλαμπάδευση της φιλοσοφίας της διαδραστικής εκπαίδευσης S.T.E.M. στην κοινότητα της ευρύτερης περιοχής. Πράγμα το οποίο μου έδωσε πολλά εφόδια στο κομμάτι της επικοινωνίας με άξιους ανθρώπους της καινοτομίας και της εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Εργάζομαι παράλληλα στο κομμάτι των πωλήσεων στα Holmes Place.

Ωστόσο “ξεσπάω” καλλιτεχνικά και κάνω το χόμπι μου επάγγελμα παρουσιάζοντας την εβδομαδιαία εκπομπή “7 μέρες σινεμά” στο περιφερειακό κανάλι Ionian TV – το οποίο θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη – και στο YouTube (το κανάλι μου εδώ) με το οποίο καταπιάστηκα λόγω της έλλειψης χρόνου για να κάνω θέατρο και με αφορμή τη νίκη μου σε έναν διαγωνισμό για την ανάδειξη νέων δημιουργών περιεχομένου. Αυτή τη στιγμή ανήκω επίσης και στο δυναμικό της Digital Minds, η οποία ειδικεύεται στην ανάδειξη, την εδραίωση και το management για influencers και ΥouTubers.

Photo credit (in home): Μαρία Κοτρώτσου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 4 =