αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να έχεις δύο στούντιο Pilates στα 25 σου; Η Ιφιγένεια Μπάκα μιλά στο It’s Possible

Πως είναι να έχεις δύο στούντιο Pilates στα 25 σου; Η Ιφιγένεια Μπάκα μιλά στο It’s Possible

Τελικά, πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει η επιτυχία; Ίσως πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζεσαι. Αρκεί να είσαι διατεθειμένος να κινηθείς και να κάνεις τολμηρές επιλογές, και να δουλέψεις σκληρά.

Η Ιφιγένεια Μπάκα έκανε τις δικές της τολμηρές επιλογές, και στα 25 της έχει δημιουργήσει το «Breath Pilates by Ifigenia Baka». Είναι αυτό που κατάλαβες: Μαθήματα Pilates από την ίδια. Και ήδη έχει στην κατοχή της 2 καταστήματα.

Το It’s Possible την συνάντησε, και μας παρέθεσε όλο το story της. Εξηγεί πως εξελίχθηκαν τα πράγματα τόσο γρήγορα, ενώ δίνει και τα δικά της tips για το πως μπορεί να χτίσει κάποιος το κοινό του στο Instagram

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με την γυμναστική;

Με την γυμναστική ασχολούμαι από μικρό παιδί. Από τρίτη δημοτικού ξεκίνησα το χάντμπολ και στην συνέχεια έφτασα σε σημείο να κάνω πρωταθλητισμό στο ίδιο άθλημα. Πάντα είχα ροπή προς την γυμναστική. Ήξερα το σώμα μου, ήξερα να το δουλεύω, και μάλιστα πολλές φορές γύμναζα και τους φίλους μου.

Πως προέκυψε το Pilates: Σπούδαζα Φυσικοθεραπεία και σκεφτόμουν πως να γεμίσω δημιουργικά τον χρόνο μου, όταν σε κάποια φάση δεν είχα περάσει ένα μάθημα. Δεν ήθελα να κάτσω ένα 6μηνο και «απλά να περιμένω». Τότε πήγα να παρακολουθήσω δύο σεμινάρια Pilates- το clinical όμως που απευθύνεται σε φυσικοθεραπευτές. Διαπίστωσα ότι μου άρεσε και τελικά έκανα όλο τον κύκλο. Και το αθλητικό κομμάτι και το κομμάτι της θεραπείας.

Μόλις τελείωσα τα σεμινάρια με προσέλαβαν σε ένα studio. Εκεί δεν πρόλαβα να κάτσω ούτε δύο μήνες και είπα «οκ θα κάνω κάτι δικό μου».

Αυτή η κίνηση πως προέκυψε; Γιατί κάποιος που το βλέπει από έξω, ίσως θα απορήσει για το πως έγιναν όλα τόσο γρήγορα

Τα καλοκαίρια έφευγα για να δουλέψω σεζόν στην Πάτμο. Εκεί δούλευα σε νυχτερινό μαγαζί. Πήγα την πρώτη χρονιά το 2014, έβγαλα κάποια χρήματα και πήρα αυτοκίνητο. Την επόμενη χρονιά πήγα πάλι, έβγαλα κάποια χρήματα, πήρα μηχανάκι. Την μεθεπόμενη χρονιά εξόπλισα το σπίτι μου.

Την τέταρτη χρονιά λοιπόν, σκεφτόμουν τι να κάνω τα χρήματα που έβγαλα από την δουλειά. Ήμουν ένα βράδυ με τον πατέρα μου στη Μύκονο, και συζητάγαμε για το τι μπορώ να κάνω τα λεφτά. Ήθελα  κάπου να τα επενδύσω. Εκεί λοιπόν του είπα ότι θα ανοίξω ένα studio Pilates. Μετά από λίγες ημέρες είχα ήδη γυρίσει Αθήνα, και είχα βρει και τον χώρο που θα στέγαζε το studio. Με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισα τον πρώτο χώρο που είδα.

Ήξερα ότι έχω κάποια λεφτά στην άκρη από την δουλειά στο νησί, και τα επένδυσα όλα στην νέα επιχείρηση. Μέχρι το τελευταίο ευρώ. Ξεκίνησα από το μηδέν κυριολεκτικά, με μηδέν πελάτες.

Και στην συνέχεια πως αναπτύχθηκε το πελατολόγιο;

Ξεκίνησα να το λέω στους ανθρώπους που είχα στον κύκλο μου. Και σε ανθρώπους που γνώριζα από την προηγούμενη δουλειά μου. Στην αρχή μάλιστα έκανα και κάποια μαθήματα δωρεάν σε όποιους έδειχναν ενδιαφέρον. Στην συνέχεια, επειδή βλέπανε ότι έχουν καλά αποτελέσματα στο σώμα τους, συνεχίζαμε την συνεργασία κανονικά. Και μάλιστα οι ίδιοι το διέδιδαν και σε άλλους ανθρώπους και κάπως έτσι μεγάλωνε το πελατολόγιο μου.

Θυμάμαι άνοιξα το πρώτο studio τον Σεπτέμβριο, και τον Ιούνιο έφτασα να μην χωράω να βάλω άλλους μαθητές. Είχα ήδη κάνει και το Instagram που έδωσε ένα boost. Ενώ είχα επίσης ξεκινήσει να φέρνω και κάποιες κοπέλες που εκείνη την περίοδο εμφανίζονταν στην τηλεόραση. Όλο αυτό έδωσε μια επιπλέον ώθηση. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, αλλά και εγώ το κυνηγούσα. Ήμουν από το πρωί μέχρι το βράδυ εκεί.

Αυτή τη στιγμή που μπορεί να σας βρει κάποιος και τι υπηρεσίες παρέχετε;

Πλέον έχω δύο studios: Ένα στα Πετράλωνα και ένα στον Ταύρο. Είναι σε κοντινή απόσταση, αλλά παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες. Στο ένα έχω βάλει το Pilates με τον εξοπλισμό (ειδικά κρεβάτια όπου δουλεύεις πιο εξειδικευμένα το Pilates), ενώ στο άλλο κατάστημα κάνω το Pilates εδάφους (το απλό με τα στρώματα). Για οτιδήποτε άλλο εκτός από Pilates, φέρνω κάποιος εξειδικευμένο συνεργάτη για να κάνει τα μαθήματα.

Τελικά, πόσες φορές πρέπει να γυμνάζεται κάποιος για να έχει ένα καλό σώμα; Αν υπάρχει κάποιος «μέσος όρος»

Σίγουρα ο κάθε ασκούμενος είναι διαφορετικός. Αν θέλουμε να δώσουμε μια γενικότερη απάντηση, μπορούμε να πούμε ότι 3-4 φορές γυμναστικής την εβδομάδα, είναι ένας καλός «κορμός». Από την άλλη, για κάποιον που θέλει να δει πιο καλό αποτέλεσμα θεωρώ ότι χρειάζεται κάθε ημέρα άθληση. Έστω από 30 λεπτά την ημέρα.

Το Instagram πότε μπήκε στο παιχνίδι στην δική σας περίπτωση;

Νομίζω έπιασα και το timing. Ήταν η εποχή του Instagram. Και ακόμα είναι, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα προκύψει και κάτι καινούργιο.

Είδα λοιπόν ότι σε εκείνη την χρονική στιγμή το Instagram ήταν στο απόγειο του και έτσι το χρησιμοποίησα ως εργαλείο, και σιγά- σιγά έχτισα το δικό μου κοινό. Υπήρχαν sponsored posts, υπήρχαν συνεργασίες με φίλους μου που ήταν επώνυμοι, αλλά και συνεργασίες με εταιρίες. Όλα αυτά βοήθησαν στο να αναπτυχθεί το προφίλ μου στο Instagram.

Και φυσικά όλες οι φωτογραφίες που ανεβάζω είναι από συνεργάτη φωτογράφο. Δυο φορές τον μήνα κάνουμε φωτογράφηση, για να έχω εγώ υλικό το οποίο μετά θα ανεβάσω.

Με βάση τα όσα έχετε δει, μπορεί το Instagram να είναι το βασικό επάγγελμα κάποιου στην Ελλάδα;

Ναι, αν το κάνεις με ποιότητα και συνέπεια, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Δεν μπορούν να το πετύχουν όλοι βέβαια. Βλέπω πολλούς λογαριασμούς στο Instagram που είναι μέτριοι. Δεν έχουν εστίαση και βλέπεις ότι ανεβάζουν άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Επίσης είναι σημαντική η συνέπεια. Δεν γίνεται να ανεβάζεις σήμερα μια φωτογραφία, και μετά να ανεβάζεις πάλι μετά από μία εβδομάδα.

Εμένα δεν είναι η κύρια δουλειά μου το Instagram, αφού μέσα από αυτό ουσιαστικά πρεσβεύω τα studios μου. Ωστόσο, υπάρχουν προφίλ στην Ελλάδα που είναι επαγγελματικά και οι κάτοχοι τους τα έχουν ως βασική δουλειά.

Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 3 χρόνια από σήμερα;

Αυτή την στιγμή είμαι 25 ετών, και η αλήθεια είναι ότι έχω βάλει στόχο να δουλεύω πάρα πολύ ως τα 28 μου. Να το χτίσω όλο αυτό και να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται. Όχι ότι μετά θα κάτσω. Αλλά νιώθω ότι τώρα είναι τα πιο παραγωγικά μου χρόνια.

Σίγουρα θα ήθελα μέσα στα επόμενα 3 χρόνια να έχω ανοίξει περισσότερα καταστήματα. Ίσως να είναι και αλυσίδα.

Μέσα στην καραντίνα είχα επίσης μια πρόταση για τηλεόραση. Στο κομμάτι της γυμναστικής. Δυστυχώς έπρεπε να την αρνηθώ, γιατί αν έλεγα «ναι» θα έπρεπε να λείπω από τα studios μου κάποιες ώρες που ήταν πολύ σημαντικές. Είμαι όμως μια από τις βλέψεις μου να κάνω κάτι στην τηλεόραση, που να αφορά την γυμναστική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − five =