αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως είναι ένας γαλαξίας την στιγμή που «πεθαίνει»; Οι αστρονόμοι είδαν κάτι για πρώτη φορά

Πως είναι ένας γαλαξίας την στιγμή που «πεθαίνει»; Οι αστρονόμοι είδαν κάτι για πρώτη φορά

Ίσως είναι μια ερώτηση που κάποιοι έχουν σκεφτεί: Πως είναι άραγε ένας γαλαξίας την στιγμή που «πεθαίνει»; Όπως εξηγεί το ctvnews, οι γαλαξίες «πεθαίνουν» όταν στο εσωτερικό τους σταματούν να σχηματίζουν αστέρια. Τώρα για πρώτη φορά οι αστρονόμοι εντόπισαν αυτό το φαινόμενο σε έναν μακρινό γαλαξία.

Πρόκειται για τον γαλαξία ID2299. Ο οποίος έβγαλε σχεδόν το μισό από το αέριο που χρησιμοποιεί για να σχηματίσει αστέρια. Οι επιστήμονες κατέγραψαν αυτό το σπάνιο φαινόμενο χρησιμοποιώντας τη σειρά των τηλεσκοπίων Atacama Large Millimeter / submillimeter Array στη Χιλή.

Να σημειώσουμε ότι το φως από αυτόν τον γαλαξία, γνωστό ως ID2299, χρειάστηκε περίπου εννέα δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι οι αστρονόμοι ουσιαστικά παρατηρούν πώς εμφανίστηκε όταν το σύμπαν ήταν μόλις 4,5 δισεκατομμύριων ετών (τώρα εκτιμάται ότι είναι 14 δισεκατομμύριων χρόνων).

Ο γαλαξίας ID2299 χάνει κάθε χρόνο αέριο, γεγονός που μειώνει το καύσιμο που χρειάζεται για να σχηματίσει αστέρια. Αλλά ο γαλαξίας εξακολουθεί να σχηματίζει αστέρια με ρυθμό που είναι εκατοντάδες φορές ταχύτερος από τον δικό μας Γαλαξία. Αυτό ουσιαστικά θα προκαλέσει τον θάνατο του ID2299 σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Astronomy.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίσαμε ότι ένας τυπικός γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια στο μακρινό Σύμπαν “πεθάνει” λόγω μιας μαζικής εκτόξευσης κρύου αερίου”, δήλωσε η Annagrazia Puglisi, επικεφαλής ερευνητής μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Saclay στη Γαλλία.

Είναι πιθανό ο θάνατος αυτού του γαλαξία να προκλήθηκε από σύγκρουση με έναν άλλο γαλαξία, ο οποίος τελικά συγχωνεύτηκε για να δημιουργήσει το ID2299.

Εάν μια συγχώνευση οδήγησε στην απώλεια αερίου αυτού του γαλαξία, οι αστρονόμοι ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τις θεωρίες σχετικά με το τέλος του σχηματισμού άστρων στους γαλαξίες. Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό παρατηρητήριο της ESA, Herschel, έχουν διαπιστώσει ότι οι άνεμοι που πνέουν από μια τεράστια μαύρη τρύπα παρασύρουν μακριά το απόθεμα πρώτης ύλης σχηματισμού αστεριών του γαλαξία που την φιλοξενεί.

Ίσως το καλύτερο μέρος αυτής της ανακάλυψης είναι ότι έγινε ενώ οι αστρονόμοι εργάζονταν σε μια διαφορετική έρευνα για τον κρύο αέριο σε απομακρυσμένους γαλαξίες. Παρατήρησαν το φαινόμενο στον ID2299 για λίγα μόλις λεπτά, αλλά ήταν αρκετά για να συγκεντρώσουν κάποιες αρχικές πληροφορίες και να τραβήξουν και μια φωτογραφία του γαλαξία.

Η παραπάνω εικόνα είναι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του ID2299.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 − 3 =