αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως διαχειρίζονται τον φόβο οι μεγάλοι leaders όπως ο Elon Musk και ο Larry Page (ναι, φοβούνται και αυτοί)

Πως διαχειρίζονται τον φόβο οι μεγάλοι leaders όπως ο Elon Musk και ο Larry Page (ναι, φοβούνται και αυτοί)

Οι μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως ο Elon Musk, ο Larry Page ή o Mark Cuban, δείχνουν να έχουν κάτι διαφορετικό: Δεν φοβούνται. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη του Adam Grant ο οποίος είναι καθηγητής στο business school Wharton και best seller συγγραφέας.

«Ο καθένας αισθάνεται φόβο. Δεν μπορείς να τον δεις πάντα, ειδικά αν κοιτά τους μεγάλους και καινοτόμους ηγέτες», λέει ο ίδιος.

«Αλλά ο φόβος είναι μια φυσική συναισθηματική απάντηση, σε μια αβέβαιη κατάσταση που δεν ξέρετε πως θα εξελιχτεί. Όταν σας ενδιαφέρει πραγματικά το αποτέλεσμα και υπάρχουν πιθανότητα αρνητικών συνεπειών», τονίζει ο Grant μιλώντας στο CNBC.

Ο ίδιος έχει συζητήσει πολλές φορές με κορυφαίους ηγέτες, σαν αυτούς που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Πως λοιπόν αυτοί διαχειρίζονται τον φόβο; Πως αισθανόταν ο Larry Page όταν ξεκίναγε την Google ή ο Elon Musk όταν ξεκίναγε να δημιουργεί διαστημικούς πυραύλους;

Σίγουρα ένιωθαν φόβο. Όμως το κλειδί είναι στο εξής: «Έστρεφαν» τον φόβο τους σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν φοβόντουσαν την πιθανή αποτυχία ενός εγχειρήματος. Αλλά φοβόντουσαν το τι θα συνέβαινε αν δεν δοκίμαζαν. Έχει να κάνει με την ψυχολογία. Μακροπρόθεσμα, οι μεγαλύτερες λύπες μας δεν είναι για πράγματα που έχουμε κάνει. Είναι για αυτά που δεν έχουμε κάνει! Έτσι ακριβώς σκέφτονται οι μεγάλοι ηγέτες.

«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τον φόβο. Είναι πιο αποτελεσματικό να τον αγκαλιάσουμε και να προσπαθήσουμε να τον καταλάβουμε», υπογραμμίζει ο Grant. Τώρα λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώσεις φόβο ξέρεις πως πρέπει να κινηθείς. Ίσως να «κλέψεις» κάτι, από την τακτική του Elon Musk.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 5 =