αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως ένας 16χρονος από την Καβάλα έφτιαξε το δικό του ρομπότ με μόλις 500 ευρώ

Πως ένας 16χρονος από την Καβάλα έφτιαξε το δικό του ρομπότ με μόλις 500 ευρώ

Eίναι ένας από τους έξι ανθρώπους στον πλανήτη που έχουν κατασκευάσει «InMoov» ρομπότ και ο μικρότερος σε ηλικία. Ο λόγος για τον 16χρονο μαθητή του Λυκείου Καβάλας, Δημήτρη Χατζή, ο οποίος είχε τον δικό του υπολογιστή σε ηλικία 4 ετών και ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρομποτική σε ηλικία 11 ετών. Η πρώτη του κατασκευή ήταν ένα led, το οποίο άναβε το βράδυ στο δωμάτιο του. Αφορμή για να κατασκευάσει το δικό του ρομπότ στάθηκε η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Real Steal». Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ένας πρώην πυγμάχος, τον οποίο υποδύεται ο Χιου Τζάκμαν, προπονεί ρομπότ για αγώνες μποξ.

Τότε, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα δικό του λειτουργικό ρομπότ, με τη στήριξη των γονιών του. Ο πατέρας του είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και η μητέρα του καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας. Η αρχή έγινε όταν παρήγγειλε έναν 3D εκτυπωτή από την Ολλανδία. Η ποιότητα της εκτύπωσης δεν τον ικανοποιούσε γι’αυτό τον μεταποίησε και δημιούργησε τον δικό του οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων.

Στη συνέχεια αγόρασε πολυμερές πλαστικό ABS και ξεκίνησε να εργάζεται καθημερινά 4 ώρες κατασκευάζοντας το δικό του ρομπότ. Έναν χρόνο αργότερα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ, που μπορούσε να κάνει κινήσεις και να συνομιλεί με τον χειριστή του. Για την κατασκευή του χρειάστηκε 475 εκτυπωμένα κομμάτια, περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλαστικού και 1.400 ώρες εκτύπωσης. Αποτελείται από 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, xbox kinect και είναι φτιαγμένο με περισσότερα από 10 κιλά φυσικού ABS.

Το ονόμασε «Troopy», από τον Storm Trooper του Star Wars, έχει ύψος 1,85μ. και ξόδεψε μόλις 500 ευρώ για να το κατασκευάσει. Ο «Τroopy» έχει την ικανότητα να μιμείται τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος και να επικοινωνεί στα αγγλικά με τον κατασκευαστή του.

Συνολικά υπάρχουν έξι κατασκευαστές InMoov, ανάμεσα στους οποίους ένας Γάλλος γλύπτης και designer ο Gael Langevin, δυο Ρώσοι, ένας Ιταλός, ένας Γερμανός και ο Έλληνας μαθητής, Δημήτρης Χατζής. Κάθε ένας βελτιώνει με τον δικό του τρόπο την αρχική μορφή του «InMoov».

Πηγή: mixanitouxronou.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 2 =