αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως ένας φαρμακοποιός δημιούργησε… την Coca Cola- Το πρώτο έτος πουλούσε 9 μπουκάλια την ημέρα

Πως ένας φαρμακοποιός δημιούργησε… την Coca Cola- Το πρώτο έτος πουλούσε 9 μπουκάλια την ημέρα

Μάιος του 1886. Στη Νέα Υόρκη οι εργασίες ανέγερσης ενός εκ των πιο εμβληματικών μνημείων του κόσμου, του αγάλματος της Ελευθερίας συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Την ίδια περίοδο, εκατοντάδες μίλια μακριά, στην Ατλάντα, ένας φαρμακοποιός θα δημιουργήσει ένα σιρόπι που κυριολεκτικά θα αλλάξει τον κόσμο.

Ο Τζον Στιθ Πέμπερτον αναζητά για καιρό ένα σιρόπι που θα αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο, ενώ παράλληλα θα έχει ευχάριστο άρωμα και γεύση. Τα χρόνια που ακολουθούν, οι φανατικοί της Coca Cola θα ανακαλύψουν πως το γευστικό αναψυκτικό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλά περισσότερα. Η μυστική φόρμουλα είναι επιτέλους έτοιμη, στις 8 Μαΐου ο επιφανής φαρμακοποιός πηγαίνει στο φαρμακείο του Τζέικομπ. Εκεί, το σκουρόχρωμο σιρόπι αναμειγνύεται με ανθρακούχο νερό και έτσι, 133 χρόνια από σήμερα, δημιουργείται η Coca Cola.

Η γεύση του κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και τα πρώτα μπουκάλια τίθενται προς πώληση σε τιμή μόλις 5 σεντ το ένα. «Νονός» της Coca Cola ωστόσο είναι ένας άλλος κύριος, ο Φρανκ Ρόμπινσον, διαφημιστής που εργαζόταν μαζί με τον φαρμακοποιό και πρότεινε το συγκεκριμένο όνομα γιατί πίστευε πως τα δύο «C» θα έκαναν το προϊόν να ξεχωρίσει πολύ γρήγορα.

Μάλιστα, η διάσημη Coca Cola αποκτά εξ αρχής το χαρακτηριστικό της λογότυπο και αυτό δια χειρός Ρόμπινσον που επιλέγει την γραμματοσειρά Sepncerian, η οποία χαρακτηρίζει το διάσημο αναψυκτικό μέχρι και σήμερα.

Η Coca Cola κατακτά τον κόσμο

Τον πρώτο χρόνο, η Coca Cola πουλά μόλις 9 μπουκάλια την ημέρα. Η Coca Cola γίνεται γρήγορα δημοφιλής και την επόμενη χρονιά πωλούνται 3,907 λίτρα. Εναν αιώνα αργότερα, το πιο διάσημο αναψυκτικό στον κόσμο παράγει περισσότερα από 37 δισ τόνους λίτρα από τη μυστική φόρμουλα του φαρμακοποιού.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η εταιρία θα δημιουργήσει και το χαρακτηριστικό μπουκάλι με το οποίο όλοι αναγνωρίζουν την Coca Cola. Πρόσφατα, βρέθηκε και τίθεται σε δημοπρασία σε τιμή ρεκόρ, το πρωτότυπο μπουκάλι που έβαλε για πρώτη φορά την Coca Cola στο γνώριμό της γυάλινο δοχείο,

Το 1888, ένας άλλος φαρμακοποιός, ο Ειζα Κάντλερ αγοράζει τη μυστική φόρμουλα από τον Τζον Πέμπερτον για 2.300 δολάρια. Δημιουργείται η εταιρία the Coca Cola Company, της οποίας πρώτος πρόεδρος ανακηρύσσεται ο Κάντλερ.

Τα πρώτα χρόνια, η Coca Cola πλασάρεται ως ένα ποτό με φαρμακευτικές ιδιότητες κατά του πονοκεφάλου, που πάνω απ’ όλα έχει μοναδική γεύση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − five =