αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πως έβγαλα τυχαία 5.000 δολάρια, όταν ήμουν 14 ετών»: Ο ιδρυτής του Spotify περιγράφει το ξεκίνημα του στην επιχειρηματικότητα

«Πως έβγαλα τυχαία 5.000 δολάρια, όταν ήμουν 14 ετών»: Ο ιδρυτής του Spotify περιγράφει το ξεκίνημα του στην επιχειρηματικότητα

Ο Daniel Ek είναι σήμερα 34 ετών και έχει μια περιουσία που φτάνει περίπου στα 800 εκατ. δολάρια. Η «εκτόξευση» του άρχισε το 2006. Όταν μαζί με τον Martin Lorentzon ίδρυσαν το Spotify, στην Στοκχόλμη. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη του επιχείρηση.

Όπως λέει στο απολαυστικό βίντεο που θα δείτε παραπάνω, δημιούργησε την πρώτη του εταιρία σε ηλικία μόλις 14 ετών. Και έγινε… κατά λάθος. Ήταν μια εταιρία που έφτιαχνε ιστοσελίδες. Όπως τονίζει, εκείνη την εποχή, κάπου στο 1997, όλοι ήθελα να δημιουργήσουν μια τέτοια.

Τότε, ένας άνθρωπος τον πλησίασε και του είπε ότι θέλει να του φτιάξει μια ιστοσελίδα. Ο μικρός Daniel Ek του απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται. «Θα σε πληρώσω», του είπε ο ενδιαφερόμενος. Η απάντηση από τον 14χρονο Daniel Ek ήταν πάλι αρνητική. «Πες μου μια τιμή» του είπε ο εν λόγω άνθρωπος. «Είπα ότι θέλω 5.000 δολάρια, μια υπερβολική τιμή. Είπα απλά έναν αριθμό» σημειώνει ο Daniel Ek. Κι όμως το deal έκλεισε!

«Έπρεπε να μάθω το πως να φτιάνω web pages», τονίζει γελώντας ο ιδρυτής του Spotify.

Μετά από λίγο καιρό, ένας άλλος πελάτης ήρθε και ζήτησε επίσης μια σελίδα, αφού είχε δει την πρώτη που έφτιαξε ο 14χρονος. Ο Daniel Ek πήρε 10.000 δολάρια αυτή τη φορά. Και κάπως έτσι άρχισε να αναπτύσσεται η πρώτη επιχείρηση του.

«Όλο αυτό έγινε περισσότερο κατά λάθος. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω επιχείρηση», παραδέχεται ο ίδιος. Τα ειλικρινά λόγια του Daniel Ek έχουν ενδιαφέρον, γιατί σε αντίθεση με τον κανόνα που είναι γνωστός βεβαίως και λέει ότι για να φτιάξεις μια πετυχημένη επιχείρηση πρέπει να έχεις όραμα και πλάνο, εδώ βλέπουμε κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου ενδιαφέρον. Ότι μπορεί να προκύψει μια επιχείρηση… κατά λάθος, αρκεί αν μπορέσεις να προσαρμοστείς σε κάποιες καταστάσεις και να κάνεις καλά την δουλειά που απαιτείται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =