αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠτώση 25% στις μετοχές της Airbnb- Πως οι ιδρυτές έχασαν δισεκατομμύρια μέσα σε λίγες ημέρες

Πτώση 25% στις μετοχές της Airbnb- Πως οι ιδρυτές έχασαν δισεκατομμύρια μέσα σε λίγες ημέρες

Οι μετοχές της Airbnb έχουν καταγράψει πτώση περίπου 25% μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο της εταιρείας στο ταμπλό την προηγούμενη Πέμπτη, με τους αναλυτές μάλιστα να προβλέπουν ότι η μετοχή θα μπορούσε να κατρακυλήσει περαιτέρω καθώς οι πρόσφατες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) έχουν “χτυπήσει καμπανάκια” στην αγορά.

Μετά την bearish έκθεση που κυκλοφόρησε για την Airbnb τη Δευτέρα, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε την Τρίτη κατά 4%, στα 124,80 δολάρια, ή 25% χαμηλότερα από τα 165 δολάρια που άγγιξε κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. 

Οι δε περιουσίες των τριών ιδρυτών της εταιρείας -του Nathan Blecharcyzk, του Joe Gebbia και του Brian Chesky, που είναι και διευθύνων σύμβουλος της Airbnb- έχουν συρρικνωθεί σχεδόν κατά 5 δισ. δολάρια από το κλείσιμο της προηγούμενης Πέμπτης, στα περίπου 8,5 δισ. δολάρια για τον Blecharcyzk και τον Gebbia αντίστοιχα, και στα 9,5 δισ. δολάρια για τον Chesky.

Στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο αναλυτής της Gordon Haskett, Robert Mollins, υποβάθμισε τη μετοχή της Airbnb, αναφέροντας ότι η IPO οδήγησε σε υπέρ του δέοντος αύξηση της τιμής των μετοχών, ανεβάζοντας την αποτίμηση της Airbnb σε περίπου δύο φορες τις εκτιμώμενες κρατήσεις του 2022.

Σε αυτό το επίπεδο, η αποτίμηση της Airbnb, σε σχέση με τη δυναμική των εσόδων της, είναι τρεις φορές και πλέον υψηλότερη από τον μέσο όρο των αποτιμήσεων των ανταγωνιστικών ταξιδιωτικών εταιρειών, όπως η Expedia και η Booking.com, πρόσθεσε ο Mollins.

Ο αναλυτής της Gordon Haskett υποβάθμισε μάλιστα τη σύστασή του για την εταιρεία σε “υποαπόδοση” από “αγορά” που σύστηνε πριν την IPO, αλλά αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 103 δολάρια από 77 δολάρια προηγουμένως. 

Σε γενικές γραμμές και η Wall Street παραμένει bearish για την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό. Σημειώνεται ότι τρεις αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή δίνουν μέση τιμή-στόχο 12μήνου γύρω στα 96 δολάρια, τιμή περίπου 25% χαμηλότερη από την τρέχουσα.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών με τους οποίους μιλήσαμε δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την αυξημένη αποτίμηση της Airbnb σε σχέση με [άλλες διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες] και εξέφρασαν τη διάθεσή τους να κατοχυρώσουν τα γρήγορα κέρδη τους”, έγραψε ο Mollins στην έκθεσή του τη Δευτέρα. “Στους επενδυτές… αρέσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Airbnb και θέλουν να διακρατήσουν τη μετοχή μακροπρόθεσμα, αλλά επί του παρόντος επιδιώκουν να πουλήσουν διότι δεν αισθάνονται πλέον άνετα” (σ.μ. με το τρέχον επίπεδο της τιμής).

Η μετοχή της Airbnb εκτινάχθηκε έως και 120% κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης πρεμιέρας της εταιρείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό, πενταπλασιάζοντας την κεφαλαιοποίησή της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε αποτιμηθεί τελευταία φορά τον Απρίλιο ως ιδιωτική εταιρεία στα 18 δισ. δολάρια.

Παρά δε το πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στον ταξιδιωτικό κλάδο, οι μετοχές της κατά την IPO της προηγούμενης Τετάρτης τιμολογήθηκαν στα 68 δολάρια έκαστη που ήταν το ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης, επιτρέποντας στην εταιρεία να αντλήσει περίπου 3,5 δισ. δολάρια. Ποσό που ξεπέρασε τα 3,4 δισ. δολάρια που άντλησε η DoorDash μια ημέρα νωρίτερα, με αποτέλεσμα το ντεμπούτο της Airbnb να είναι το τρίτο πιο επιτυχημένο του 2020. Η μετοχή της DoorDash έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 20% από την ημέρα της IPO.

Την Πέμπτη, δε, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό, η μετοχή της Airbnb συνέχισε την ανοδική της πορεία, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 103 δισ. δολάρια – ποσό υψηλότερο από τη συνδυαστική κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων αμερικανικών ξενοδοχειακών αλυσίδων. Έως την Τρίτη βέβαια η κεφαλαιοποίηση της Airbnb είχε υποχωρήσει στα 74,1 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο η νεοφυής fintech εταιρεία Affirm ανακοίνωσε ότι αναβάλει για τον Ιανουάριο του 2021, το νωρίτερο, την αρχική δημόσια προσφορά της. Πρόσωπα με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στη διστακτικότητα που έχουν προκαλέσει οι “υπερβολικά” άλματα των Airbnb και Doordash κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους, αλλά και οι καθυστερήσεις που έχει δημιουργήσει το “κύμα” αιτήσεων εισαγωγής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. 

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε μια ημέρα νωρίτερα και η εταιρεία διαδικτυακών παιχνιδιών Roblox, όταν ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της ότι η προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο IPO θα πραγματοποιηθεί τελικά στις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις αποτιμήσεις στις πρόσφατες αρχικές δημόσιες προσφορές.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =