αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠρώτη πτήση για το αεροπλάνο που κινείται με κυψέλες υδρογόνου

Πρώτη πτήση για το αεροπλάνο που κινείται με κυψέλες υδρογόνου

Το πρώτο τετραθέσιο, κινούμενο αποκλειστικά με σύστημα κυψελών υδρογόνου, αεροσκάφος στον κόσμο, ΗΥ4, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 29 Σεπτεμβρίου, από το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης. Το σύστημα ενέργειάς του έχει αναπτυχθεί από ερευνητές του Deutsches Zentrum fur Luft und Raumfahrt (Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής), σε συνεργασία με φορείς των χώρων της βιομηχανίας και της έρευνας.

Το αεροσκάφος έχει απαντυχθεί από το DLR Institute of Engineering Thermodynamics, σε συνεργασία με τις Hydrogenics, Pipistrel, H2FLY, το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης και το Πανεπιστήμιο του Ουλμ. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα για το αεροσκάφος, τo όλο σύστημα αποτελείται από ένα σύστημα αποθήκευσης υδρογόνου, μία κυψέλη καυσίμου υδρογόνου χαμηλής θερμοκρασίας και μια μπαταρία, με την κυψέλη καυσίμου να μετατρέπει το υδρογόνο απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια. Το μόνο απόβλητο από την όλη διαδικασία λειτουργίας είναι νερό- οπότε το αεροσκάφος μπορεί να πετά χωρίς καμία εκπομπή ρύπων.

Η Βιολέτα Μπουλκ, Επίτροπος Μεταφορών, δήλωσε πως τέτοιου είδους δραστηριότητες και εγχειρήματα αποτελούν το μέλλον των πτήσεων μηδενικών ρύπων. «Η Κομισιόν υποστηρίζει σταθερά τέτοιες πρωτοβουλίες…η αεροπορία παίζει σημαντικό ρόλο στο να έρχονται οι άνθρωποι κοντά, να διασυνδέονται μεγάλες πόλεις και απομακρυσμένες τοποθεσίες. Επίσης, διασφαλίζει πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύσσονται. Η ΕΕ θα συνεχίσει να τις στηρίζει, για να προωθήσει την καινοτομία».

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, οι κινητήρες του είναι ισχύος 80 kilowatt, η μέγιστη ταχύτητά του περίπου 200 χλμ/ ώρα και έχει cruising ταχύτητα 145 χλμ/ ώρα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =