αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόβλεψη JP Morgan: Ανάπτυξη 5% στην Ελλάδα το 2021

Πρόβλεψη JP Morgan: Ανάπτυξη 5% στην Ελλάδα το 2021

Πιο αισιόδοξη από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς εμφανίζεται η JP Morgan σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, τοποθετώντας την στο 5% και έτσι τηρεί, όπως επισημαίνει, εποικοδομητική στάση για τη χώρα καθώς και για τα ελληνικά ομόλογα. Σημειώνεται πως σε πρόσφατες εκθέσεις τους η Wood και η Capital Economics είχαν τοποθετήσει στο 4,5% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία το 2021 ενώ η Citi στο 2,2%.

Παράλληλα, η JP Morgan προβλέπει -όπως και η Société Générale- ότι το 2021 θα είναι ένα έτος όπου η Ελλάδα θα “τολμήσει” την έκδοση ενός ομολόγου πολύ μεγάλης διάρκειας κάτι που όπως είχε σημειώσει και το Capital.gr, έχουν συστήσει στον ΟΔΔΗΧ και οι primary dealers.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η Ελλάδα θα αντλήσει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ το 2021, με έκδοση 10ετούς ή 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, καλύπτοντας επομένως με το παραπάνω τις ελληνικές εκδόσεις, όπως έχουν προβλέψει και οι περισσότεροι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά spreads η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση το επόμενο έτος, και από 125 μονάδες βάσης σήμερα εκτιμά ότι θα υποχωρήσουν στις 110 μ.β στο τέλος του α’ τριμήνου, στις 100 μ.β στο τέλος του α’ εξαμήνου και έως το τέλος τους 2021 θα κινηθούν μεταξύ των 100 και των 90 μ.β.

Σημειώνεται πως η Société Générale προέβλεψε την Παρασκευή πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει το 2021 με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενός πιο μακροπρόθεσμου τίτλου διάρκειας 20 ή 30 ετών εντός του α’ τριμήνου. Συνολικά για το 2021, τοποθετεί την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα 11 δισ. ευρώ, μετά τα 12 δισ. ευρώ που άντλησε φέτος, ενώ εκτιμά πως η χώρα θα προχωρήσει συνολικά σε τέσσερις εξόδους στις αγορές. Οι τρεις θα έχουν μέγεθος 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο α’ τρίμηνο και την τρίτη τον Ιούλιο, ενώ η εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2021 θα “κλείσει” τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 17 =