αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόβλεψη Citi: Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Πρόβλεψη Citi: Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Το φως που άναψαν στο τούνελ της πανδημίας τα ενθαρρυντικά και ταχύτατα νέα από το μέτωπο των εμβολίων έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα, με τους αναλυτές να αρχίζουν να εξετάζουν το πότε θα φανεί ο θετικός αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης στην οικονομία.

Κάποιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι (Deutsche Bank) προβλέποντας ότι την ερχόμενη Άνοιξη θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με την ανοσία της αγέλης να έχει επιτευχθεί έως το καλοκαίρι στις περισσότερες χώρες. Η Citi εμφανίζεται πιο “συντηρητική” επισημαίνοντας ότι, σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, θα μπορούμε να μιλάμε κανονικότητα.

Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, σε νέα έκθεσή της, μετά και τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο της καταπολέμησης της πανδημίας από την AstraZeneca, ακολουθώντας της Pfizer και Moderna, τα εμβόλια για τον COVID-19 θα αρχίσουν να ενισχύουν τις οικονομίες στις ανεπτυγμένες αγορές στο δ’ τρίμηνο του 2021 και στο μεγαλύτερο μέρος των αναδυόμενων αγορών στο α’ εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi, οι εμβολιασμοί για τον COVID-19 θα μπορούσαν να αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,7% το 2021 και 3% το 2022 καθώς η κινητικότητα επιστρέφει στο φυσιολογικό. Με την κινητικότητα να έχει ήδη ανακάμψει στην Ανατολική Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) στα μέσα του 2020, ο θετικός αντίκτυπος θα είναι μικρότερος στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών. Όπως τονίζει η Citi, η χρονική στιγμή της διάθεσης των εμβολίων θα διαμορφώσει και την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης το 2021-2022.

Η έκτακτη έγκριση των εμβολίων θα μπορούσε να χορηγηθεί στις ανεπτυγμένες αγορές τον Δεκέμβριο – Ιανουαρίου για τις τρεις εταιρείες- πρωτοπόρους των εμβολίων (BioNTech / Pfizer, Moderna και AstraZeneca).

Citi: Πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα, πότε θα αρχίσουν τα εμβόλια να ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη

Υποθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι τα εμβόλια των τριών εταιρειών είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, το καθένα είναι πιθανό να παράγει 0,5-3,0 δισ. δόσεις ετησίως, κυριαρχώντας στην παροχή εμβολίων στις αρχές του 2021. Ορισμένες εταιρείες στην Κίνα και τη Ρωσία ενδέχεται να ακολουθήσουν παρόμοιο χρονοδιάγραμμα.

Στην περιοχή των ανεπτυγμένων αγορών, κάποια μορφή ανοσίας της αγέλης με τον εμβολιασμό θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το δ’ τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi. Το 2021, η προμήθεια εμβολίων θα είχε προτεραιότητα στην περιοχή αυτή, η οποία έχει εξασφαλίσει το 85% των συνολικών διμερών προ-παραγγελιών, με τις προ-παραγγελίες σε πολλές χώρες να υπερβαίνουν τους πληθυσμούς τους. Οι μεγάλες οικονομίες ενδέχεται να ξεκινήσουν τη στοχευμένη διανομή σε ομάδες προτεραιότητας τον Δεκέμβριο του 2020 και έως το α’ τρίμηνο του 2021, διευρύνοντας την προσφορά στο β’ και το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που θα θέλει να εμβολιαστεί θα το έχει κάνει έως το τέλος του 2021, το αργότερο. Γενικά, η κάλυψη εμβολίων πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 70% για να επιτευχθεί κάποια ανοσία στην αγέλη.

Οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας εκτιμούν ότι το γ’ τρίμηνο του 2021 δεν φαίνεται μια λογική περίοδος για σημαντική μείωση της κλίμακας των πρωτοβουλιών στον τομέα δημόσιας υγείας. Οι οικονομολόγοι της Citi για την Ευρώπη υποστηρίζουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 ενδέχεται να μην σηματοδοτήσει ακόμη την επιστροφή στην κανονικότητα από άποψη συμπεριφοράς του κόσμου, κάτι που μπορεί να συνεχίσει να αντικατοπτρίζει ανησυχίες για την υγεία έως ότου ένα εμβόλιο είναι ευρύτερα διαθέσιμο. Υποθέτουν ότι τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής εμβολίων και άλλοι αβέβαιοι παράγοντες θα μπορούσαν να παρατείνουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας.

Σε ότι αφορά την περιοχή των αναδυόμενων αγορών, ορισμένες μικρές ανοικτές οικονομίες μπορεί να επιτύχουν αρκετές διμερείς συμφωνίες εμβολίων με την ανοσία της αγέλης να είναι εφικτή έως το δ΄ τρίμηνο του 2021. Επίσης, οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες της περιοχής, που έχουν εγχώρια ικανότητα παραγωγής εμβολίων, ενδέχεται να προμηθευτούν με αρκετά εμβόλια για να καλύψουν τις ανάγκες τους έως το α’ εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε έως το τέλος του 2022 (ή ακόμα και αργότερα) για να γίνουν διαθέσιμα επαρκή εμβόλια σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος και περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους και ικανότητα εγχώριας παραγωγής. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα είναι το πόσοι τελικά θα θέλουν να εμβολιαστούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αποδοχής εμβολίου COVID-19 μειώθηκε κατά 4% σε 73% τον Οκτώβριο από τον Ιούλιο-Αύγουστο. Ακόμα και σε αυτό το χαμηλότερο επίπεδο, και δεδομένης της ενημερωτικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει γύρω από τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια του COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να συμμετάσχουν εύκολα στην ουρά για εμβολιασμό. Σε γενικές γραμμές, η κάλυψη εμβολίων πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 70% για να επιτευχθεί κάποια ανοσία στην αγέλη. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρωσία, ωστόσο, έχουν ποσοστά αποδοχής εμβολίων 54% -59%, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τον πιθανό χρόνο για την ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού, επισημαίνει η Citi.

Οικονομικές επιπτώσεις

Ένας περιορισμένος εφοδιασμός εμβολίων αυτό το χειμώνα υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία θα μπορούσαν να κλιμακωθούν περαιτέρω, εκτός εάν τα πρόσφατα lockdown σταθεροποιήσουν γρήγορα την πανδημία. Η εκ νέου κλιμάκωση των κινδύνων για την υγεία και τα επακόλουθα μέτρα lockdowns έχουν ενισχύσει την κινητικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην ευρωζώνη και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020.

κ[

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi, το εμβόλιο COVID-19 θα αρχίσει να ενισχύει την οικονομία στην περιοχή των ανεπτυγμένων αγορών στο δ’ τρίμηνο του 2021 και στις περισσότερες οικονομίες της περιοχής των αναδυόμενων αγορών το α’ εξάμηνο του 2022.

Ο εμβολιασμός θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μέσω της ομαλοποίησης της κινητικότητας. Ο θετικός αντίκτυπος του εμβολιασμού θα είναι μεγαλύτερος σε οικονομίες όπου η κινητικότητα ήταν επίμονα αδύναμη.

Έτσι, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,7% το 2021 και 3% το 2022. Όπως εξηγεί, ο μεγάλος εκτιμώμενος θετικός αντίκτυπος του εμβολιασμού στην αύξηση του ΑΕΠ το 2021-2022 μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αναμενόμενη απότομη συστολή του ΑΕΠ το 2020. Δεύτερον, ο θετικός αντίκτυπος του εμβολιασμού στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έρθει νωρίτερα λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης του εμβολίου. Μπορεί να δούμε μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Τρίτον, με την κινητικότητα να έχει ήδη ανακάμψει στην Ανατολική Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) στα μέσα του 2020, ο θετικός αντίκτυπος θα είναι μικρότερος στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών.

Όπως τονίζει η Citi, η ταχύτερη εξομάλυνση της κινεζικής οικονομίας έχει οδηγηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα με ενεργές πολιτικές για την υγεία, ακόμη και χωρίς την ανοσία της αγέλης με εμβολιασμό.

kl/

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η Citi επισημαίνει ότι πλήρης ανάκαμψη των διασυνοριακών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό στα προ πανδημίας επίπεδα ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αναμένει ότι η παγκόσμια κίνηση επιβατών δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας πριν το 2024.

Οι εταιρικοί προϋπολογισμοί για ταξίδια ενδέχεται να έχουν μειωθεί λόγω των χαμηλών εσόδων και της υιοθέτησης τηλεδιάσκεψης, ενώ τα νοικοκυριά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να περιορίσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τον διασυνοριακό τουρισμό.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + nine =