αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροχωρούν τα έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Προχωρούν τα έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Την ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής -μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων- διαπίστωσε η διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο πλαίσιο επιθεώρησης που πραγματοποίησε στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Το εμβληματικό έργο -που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας του COVID το 2020 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024- υλοποιείται από την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η εξέλιξη των έργων στον Σταθμό Μετατροπής στον Κουμουνδούρο μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας τον Ιούλιο του 2022 είναι εντυπωσιακή. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά έργα πολιτικού μηχανικού στις κύριες εγκαταστάσεις, δηλαδή στο χώρο μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο έχουν ολοκληρωθεί, όπως και η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων.

Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι ανάδοχος του έργου της κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής σε Αττική και Κρήτη είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Siemens.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, «Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την ουσιαστική εκκίνηση της κατασκευής του Σταθμού Μετατροπής, καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν αδειοδοτικά εμπόδια, έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα στην Αττική. Με βάση την πρόοδο του έργου υπολογίζουμε ότι στα τέλη του 2024 θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη δοκιμαστική ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης. Εφόσον πετύχουμε τον στόχο μας να ολοκληρώσουμε το έργο σε τεσσερισήμισι χρόνια, θα έχουμε πετύχει χρόνο-ρεκόρ για τέτοιου είδους έργο υπερυψηλής τάσης στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι που ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα τόσο σημαντικό για τη χώρα, την πράσινη μετάβαση, για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας εντός ενός εξαιρετικά απαιτητικού χρονοδιαγράμματος».

Παράλληλα με τις εργασίες στους Σταθμούς Μετατροπής σε Αττική και Κρήτη (Δαμάστα Ηρακλείου), με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδίων στα δύο άκρα της διασύνδεσης. Ειδικότερα, αναφορικά με την κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη προς το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής.

Την άνοιξη του 2023 η «Αριάδνη» ολοκλήρωσε με επιτυχία το υψηλών τεχνικών απαιτήσεων υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης, με την εγκατάσταση συνολικά 1.350 χλμ. καλωδίων υπερυψηλής τάσης και οπτικών ινών σε βάθη έως και 1.200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Για αυτό το σκέλος του έργου χρησιμοποιήθηκαν 5 πλοία πόντισης και προστασίας συμπεριλαμβανομένων των 2 πιο σύγχρονων παγκοσμίως.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεταφορικής ικανότητας 1000 MW με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Το έργο αντλεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − thirteen =