αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροχωρά η καλωδιακή σύνδεση Αττικής – Κρήτης. Ποιες εταιρίες κατέθεσαν προσφορές

Προχωρά η καλωδιακή σύνδεση Αττικής – Κρήτης. Ποιες εταιρίες κατέθεσαν προσφορές

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των εταιρειών στον διαγωνισμό για την κατασκευή των καλωδιακών τμημάτων για την περίφημη ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη. Και αυτό διότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατέθεσαν προσφορές για τα διάφορα τμήματα του καλωδίου. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Το θέμα παρακολουθούν στενά και οι Βρυξέλλες και σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν είχε επικοινωνία τις τελευταίες ημέρες με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στις 30 Αυγούστου σημειώνεται ότι εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τους σταθμούς μετατροπής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση του έργου, οι προσφορές που κατατέθηκαν για κάθε τμήμα του έργου είναι οι ακόλουθες:

Για το πρώτο τμήμα, που αφορά τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, προσφορές κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ.

Οι προαναφερθείσες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, που αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ.

Για το τρίτο τμήμα, που αφορά τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους σταθμούς μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans και την ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα «Ελληνικά Καλώδια». Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.

Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρείες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την υποβολή των προσφορών ο πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Η κατάθεση προσφορών από όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των καλωδίων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην “Αριάδνη” και το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή σε όλα τα τμήματα του διαγωνισμού και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων πριν από το τέλος του έτους και να τηρήσουμε το πολύ απαιτητικό χρονοδιάγραμμα».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής είναι 1 δισ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2022. Το έργο όταν ολοκληρωθεί, πέρα από την ασφάλεια εφοδιασμού που θα παρέχει στην Κρήτη, θα οδηγήσει και σε μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα 20 χρόνια.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + five =