αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Με ταχύ ρυθμό προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες και στο χερσαίο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων του έργου τον Μάρτιο του 2023.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή επιθεώρηση της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζει η θυγατρική του Ομίλου Αριάδνη Interconnection, στη Δαμάστα του Ηρακλείου Κρήτης, αναφέρει ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης (φωτ.), ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, καθώς και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δαμάστας κ. Κώστας Μαυράκης, ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή Έργου της Αριάδνη Interconnection κ. Άγγελο Σταματέλο στους χώρους του υπό ανέγερση Σταθμού Μετατροπής της Κρήτης, που αποτελεί το ένα από τα δύο άκρα της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Οι επικεφαλής της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν για την ταχεία κατασκευαστική πρόοδο του Σταθμού Μετατροπής, καθώς και για τα επόμενα βήματα υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

«Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. «Η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Μάρτιο του 2023, χάρη στην αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Επικεντρωνόμαστε τώρα στο χερσαίο τμήμα του έργου, που κατασκευάζεται με ταχύ ρυθμό τόσο στην πλευρά της Κρήτης όσο και στην πλευρά της Αττικής».

Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά τις τεχνικές δυσκολίες γεωλογικής φύσης που εμφανίστηκαν, περί το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα που εκτελούνται στο εργοτάξιο της Δαμάστας. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εισαγωγή και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, «ώστε στο τέλος του 2024 να ξεκινήσουμε δοκιμαστικά να ηλεκτρίζουμε τη νέα διασύνδεση και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Δύο από τα συνοδά έργα που υλοποιούνται με την ευκαιρία της ηλεκτρικής διασύνδεσης ξεχώρισε ο κ. Μανουσάκης καθώς, όπως είπε, θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη διάνοιξη δρόμων από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου στην Κορακιά Ηρακλείου μέχρι το Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, η οποία θα εξυπηρετήσει την οδική σύνδεση της περιοχής με τον ΒΟΑΚ, καθώς και στην επικείμενη υπογειοποίηση των Γραμμών Μεταφοράς στη Δαμάστα που θα έχει ως ένα επιπλέον θετικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους, την απομάκρυνση των πυλώνων που βρίσκονται σήμερα κοντά στο χωριό.

Επιπλέον, τα καλώδια οπτικών ινών που έχει εγκαταστήσει η Αριάδνη Interconnection στο πλαίσιο των δύο διασυνδέσεων, θα ενισχύσουν σημαντικά και την τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα της Κρήτης, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες διεθνείς, στρατηγικές συνέργειες.

«Η διπλή αυτή διασύνδεση θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα απελευθερώσει το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό της, καθιστώντας την έναν ισχυρό εθνικό και περιφερειακό ηλεκτρικό κόμβο. Συνδυαστικά με τα καλώδια οπτικών ινών που έχουμε ποντίσει, το νησί εξελίσσεται και σε έναν σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Οι πρόσφατες συμφωνίες της Grid Telecom με επίκεντρο την Κρήτη για τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών στον κόσμο αλλά και την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο του νησιού και στην κίνηση δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − four =