αρχικηΧωρίς κατηγορίαΠροχωρά η επένδυση 100 εκατ. ευρώ της NCH Capital στην Κασσιόπη

Προχωρά η επένδυση 100 εκατ. ευρώ της NCH Capital στην Κασσιόπη

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησής της έρχεται η επένδυση, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, της NCH Capital στην περιοχή “Ερημίτης” της Κασσιόπης, στην ΒΑ Κέρκυρα, έπειτα από την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης για τις υψομετρικές μελέτες του έργου.

Συγκεκριμένα μόλις προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνστ.  Καραμανλής υπέγραψε την εγκριτική απόφαση της υψομετρικής μελέτης οδών για το έργο “Ανάπτυξη παραθεριστικού τουριστικού χωριού “Κασσιόπη Κέρκυρας”. Πρόκειται για την περιβόητη μελέτη που καθυστέρησε για πάνω από τέσσερις μήνες να εγκριθεί από τον αρμόδιο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός είχε βάλλει κατά του δημάρχου Γ. Μαχειμάρη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως διαρκώς με διάφορες προφάσεις “ανέβαλε την ψηφοφορία για την έναρξη του μεγάλου έργου της Κασσιόπης με προσχηματικές δικαιολογίες απλώς και μόνο γιατί και ο ίδιος είναι εναντίον της επένδυσης”.

Εν τέλει και αφού προκλήθηκε “σχίσμα” στο δημοτικό συμβούλιο με την ανεξαρτητοποίηση πέντε δημοτικών συμβούλων και την επίθεση Μαχειμάρη στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με τροπολογία  η αρμοδιότητα έγκρισης της υψομετρικής μελέτης που απαιτείται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας στην Κασσιόπη μεταφέρθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κάτι που είχε συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις (λ.χ.για το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια).

Η υπογραφή της εγκριτικής αυτής απόφασης είναι μία από τις τελευταίες που απομένει για να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για το project που χρονολογείται από το 2012, όταν πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης

στην Κασσιόπη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα αφού η επένδυση συνάντησε την αντίθεση της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής αρχής του νησιού αλλά και της Περιφέρειας, οι οποίοι συντάχθηκαν με τα συμφέροντα δισεκατομμυριούχων, επενδυτών και τραπεζικών, ιδιοκτητών γης πολύ κοντά την έκταση που θα αξιοποιήσει η NCH, εκεί δηλαδή όπου μερικούς κόλπους παραδίπλα βρίσκεται και η περίφημη εξοχική κατοικία της οικογένειας Rothschild.

Οι επενδυτές αυτοί που στηρίζουν ανοικτά περιβαλλοντικές οργανώσεις, είχαν προ μηνών διατυπώσει με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό την πρόθεσή τους να αποκτήσουν την έκταση – κάτι που βέβαια θα μπορούσαν να πράξουν το 2012 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ – για να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο άγριας ζωής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Γερμανός επενδυτής Jörg Rockenhäuser, υψηλόβαθμο στέλεχος του επενδυτικού ομίλου Permira, ο οποίος αγόρασε παρακείμενη έκταση, ο Rob Lucas, Managing Partner της CVC Capital, βρετανοί fund managers καθώς και ολλανδικά επιχειρηματικά κεφάλαια.

Σημειωτέον, πως κατά την διαδικασία της αδειοδότησης του Kassiopi Project έχουν υποβληθεί στο σύνολο 10 προσφυγές, οι επτά στο ΣτΕ, οι οποίες έχουν απορριφθεί.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 17 =