αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροχωρά η επένδυση με το ξενοδοχείο Moxy στην Ομόνοια- Ανοίγει το δεύτερο 6μηνο του 2021

Προχωρά η επένδυση με το ξενοδοχείο Moxy στην Ομόνοια- Ανοίγει το δεύτερο 6μηνο του 2021

Η μετατροπή σε ξενοδοχείου του οκταώροφου κτηρίου στην οδό Σταδίου 65 στην Ομόνοια σε ξενοδοχείο, υπό το εμπορικό σήμα Moxy, αποτελεί μία από τις λιγοστές επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας που έχουν απομείνει ενεργές αυτή την περίοδο. Λόγω της πανδημικής κρίσης οι προοπτικές των νέων ξενοδοχείων έχουν ατροφήσει, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί ότι οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι αναιμικές τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Παρόλ’ αυτά, ορισμένες κατηγορίες ξενοδοχείων εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές στην κρίση, σύμφωνα με τη Dimand που από κοινού με την Prodea Investments και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναπτύσσει το νέο ξενοδοχείο στην Ομόνοια.

Όπως σημειώνει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, στην οικονομική έκθεση του 2019, τα ξενοδοχεία χαμηλού κόστους (“affordable hotels”) καθώς και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία (“luxury hotels”) αναμένεται να υποστούν σημαντικά μικρότερη αρνητική επίδραση από την πανδημία. Όσον αφορά τα επώνυμα ξενοδοχεία (“branded hotels”) έχουν συγκριτικά υψηλότερες επιδόσεις επειδή αποτελούν την πρώτη επιλογή των υποψηφίων επισκεπτών, ενώ στα ξενοδοχεία χαμηλού κόστους σε οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος έχει καταγραφεί αύξηση τιμών.

Όσον αφορά το νέο ξενοδοχείο Moxy, που αποτελεί επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ, η εκμετάλλευσή του αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, οπότε εκτιμάται ότι η πανδημία θα έχει αντιμετωπισθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Dimand. Όπως προσθέτει η διοίκηση της εταιρείας, ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα εκμετάλλευσης, το γεγονός αυτό θα είναι παροδικό σε σχέση με τον μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και τη διάρκεια μίσθωσης (σ.σ.: 25 έτη) του υπό ανάπτυξη ακινήτου.

Τα σχέδια αξιοποίησης

Όσον αφορά τα ακίνητα που διαθέτει η Dimand περιλαμβάνουν αγροτεμάχια επιφάνειας 19,2 στρεμμάτων στην περιοχή Σταρόβουρλα – Φανάρι του Δήμου Μυκόνου, όπως και τρία οικόπεδα στον Πειραιά. Το ένα από αυτά, όπου βρίσκεται επαγγελματικό κτήριο, είναι 524 τ.μ., το δεύτερο έχει έκταση 231 τ.μ. και διαθέτει κτήριο εμβαδού 1,3 χιλ. τ.μ. και το τρίτο έχει επιφάνεια 1,3 στρεμμάτων και συνοδεύεται με δύο κτίρια που απέκτησε η Dimand το 1,15 εκατ. ευρώ. Στα οικόπεδα αυτά η Dimand σχεδιάζει να υλοποιήσει συγκρότημα ξενοδοχειακού τύπου κατοικιών και επιπλωμένων διαμερισμάτων που θα διαθέτει προς μίσθωση.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η Dimand εκτιμά ότι κατά τη χρήση του 2020 θα παραμείνουν κερδοφόρα. Το 2019, σε επίπεδο ομίλου,  εμφάνισε κύκλο εργασιών 6,3 εκατ. ευρώ από 10,8 εκατ. ευρώ το 2018 και κέρδη προ φόρων 8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών προ φόρων 2 εκατ. ευρώ το 2018.  Τα κέρδη οφείλονται, κατά βάση, στην πώληση μεριδίου συμμετοχών θυγατρικών εταιρειών. Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) διαμορφώθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 590,3 χιλ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 3 =