αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Προτίμησα να πουλήσω τα πάντα, αλλά να μην λάβω χρήματα από funds»: Μια πετυχημένη CEO έχει μερικές συμβουλές να σου πει

«Προτίμησα να πουλήσω τα πάντα, αλλά να μην λάβω χρήματα από funds»: Μια πετυχημένη CEO έχει μερικές συμβουλές να σου πει

«Όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση, υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε: Ποιο είναι το προϊόν σας, ποια είναι η αγορά-στόχος σας, πώς θα προσεγγίσετε αυτούς τους ανθρώπους, και ποιους θα προσλάβετε για να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε το όραμά σας. Ίσως η πιο καυτή ερώτηση στο μυαλό κάθε ιδρυτή είναι: Πόσα χρήματα χρειάζομαι και από πού θα τα πάρω;». Κάπως έτσι ξεκινά το άρθρο της στο sifted.eu, η Trinny Woodall, CEO και founder της Trinny London.

Αυτά που περιγράφει στην συνέχεια ίσως είναι απρόσμενα για κάποιους. «Η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να προσπαθήσετε να συγκεντρώσετε κεφάλαια από ένα VC. Το να έχετε πίσω σας κάποιον που πιστεύει στην ιδέα σας και έχει την εμπειρία της αγοράς — και τα μετρητά — για να σας καθοδηγήσει στα πρώτα στάδια της επιχείρησης μπορεί να φαίνεται ελκυστικό. Αλλά το να σπεύσετε να σηκώσετε venture funds μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το χειρότερο πράγμα που θα κάνετε όταν προσπαθείτε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας» τονίζει.

Εξηγεί πως πήρε αυτό το μάθημα: «Έγινα ιδρύτρια για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90, στο απόγειο της φούσκας του dotcom. Είχα μια ιδέα για μια διαδικτυακή επιχείρηση μόδας και ομορφιάς — εκείνη την εποχή ήταν συναρπαστικά, τα VCs παντού προσπαθούσαν να κερδίσουν χρήματα, και συγκεντρώσαμε 7 εκατομμύρια £ μέσα σε ενάμιση μήνα, πολύ νωρίς στο ταξίδι μας. Το πρόβλημα ήταν ότι τα μετρητά ήρθαν πολύ γρήγορα, και τα καταφέραμε πολύ γρήγορα χωρίς κανένα πραγματικό σχέδιο για το πού να πάμε από εκεί και πέρα».

Η συνέχεια: «Μίλησα με πολλούς άλλους επιχειρηματίες που είχαν παρόμοια εμπειρία – αν βιαστείτε να σηκώσετε χρήματα πολύ γρήγορα, μπορεί να καταλήξετε να χαρίσετε το πιο πολύτιμο μετοχικό κεφάλαιο σας. Το να θυσιάσετε πάρα πολλά από την εταιρεία σας πολύ νωρίς στο ταξίδι σας, είναι σαν να χάνετε τον έλεγχο πριν καν ξεκινήσει ο κινητήρας, από την άλλη η πολύ αργή ανύψωση μπορεί να θέσει άθελά σας φρένο στην ανάπτυξη της εταιρείας σας. Είναι μια δύσκολη ισορροπία».

Τα χρόνια πέρασαν και έφτασε η στιγμή όπου η Woodall ίδρυσε την εταιρία που έχει τώρα. Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, κινήθηκε σε ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι. «Όταν ίδρυσα την Trinny London, ένα brand ομορφιάς, το 2017, απέρριψα ό,τι είχα δοκιμάσει την πρώτη φορά και υιοθέτησα μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αυτή τη φορά ξεκίνησα ήσυχα. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από φίλους και συγγενείς μέσω ενός Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS), έναν εξαιρετικό τρόπο για να προσελκύσετε άτομα στο δίκτυό σας ως επενδυτές, έβαλα ό,τι είχα στην επιχείρηση».

Ακολούθησαν πολλές δοκιμές και πειράματα, για να φτάσουν στο τελικό project τους. «Δεν θέλαμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση και να φέρουμε περισσότερο ‘θόρυβο’ στην επιχείρηση μέχρι να καταλάβουμε ότι είχαμε ένα προϊόν που λειτουργούσε, που να το ήθελαν οι πελάτες και να είμαστε σίγουροι για το πώς θα φτάσουμε στην αύξηση των εσόδων μας» τονίζει η CEO.

«Στην αρχική φάση Έρευνας και Ανάπτυξης, εκτός από τον COO μου, ο οποίος είχε ένα ουσιαστικό υπόβαθρο λογιστικής/CFO, προσέλαβα μόνο μια μικρή ομάδα από αστραφτερούς, φιλόδοξους ασκούμενους που πίστευαν στο όραμά μου όσο κι εγώ», λέει. Ξεκαθαρίζοντας βέβαια: «Ακόμη και όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι ιδρυτές θα πρέπει να πληρώνουν τους ασκούμενους και όσους βρίσκονται σε θέση εργασίας όπως οποιοσδήποτε άλλος υπάλληλος — αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται με πάθος και πολλές ώρες για να πραγματοποιήσουν το όνειρό σας και αξίζουν αναγνώριση γι’ αυτό. Μπορεί να μην έχουν εμπειρία, αλλά η ‘δίψα’ τους κάνει να μαθαίνουν γρήγορα».

Όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο — μέχρι που τα μετρητά άρχισαν να στερεύουν.

«Ήμασταν σε εκείνο το σημείο που είμαι βέβαιη ότι πολλοί ιδρυτές έχουν βιώσει – ένα σημείο καμπής όπου ήμουν σίγουρη για τη ζήτηση για το προϊόν και ήξερα ότι είχαμε την αγορά-στόχο για να δημιουργήσουμε τις πωλήσεις, αλλά χρειαζόμασταν περισσότερα κεφάλαια. Και ακόμα δεν πίστευα ότι ήμασταν έτοιμοι για χρηματοδότηση VC. Σε αυτό το σημείο, δεν είχα άλλα μετρητά να βάλω στην επιχείρηση. Αλλά όταν άρχισα να κοιτάζω γύρω μου τις επιλογές μου, συνειδητοποίησα ότι αυτό που είχα ήταν… ρούχα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στην τηλεόραση πριν από χρόνια, είχα συγκεντρώσει μια μεγάλη ποσότητα ρούχων — που είχα αποκτήσει για τα κομμάτια της πασαρέλας των εκπομπών μας ή τα αγόρασα με τον καιρό για ένα lifestyle ή δουλειά που δεν είχα πια, και απλώς κάθονταν στην ντουλάπα μου», τονίζει η επιχειρηματίας.

Τι έκανε μετά; Μέσα από μία online πλατφόρμα… ξεκίνησε να πουλάει ό,τι έχει. Από ρούχα μέχρι παπούτσια. «Ανοιξα το σπίτι μου σε πάνω από 1.000 άτομα μέσα σε δύο εβδομάδες», λέει. Κάπως έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει 60.000 Λίρες, χρήματα αρκετά για να κρατηθεί η επιχείρηση στη ζωή, «μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να βγούμε έξω για τη συγκέντρωση κεφαλαίων».

Η ίδια τονίζει: «Σίγουρα, δεν είναι ένας συμβατικός τρόπος χρηματοδότησης μιας επιχείρησης και δεν θα έχει κάθε ιδρυτής μια γκαρνταρόμπα με ρούχα πασαρέλας για να πουλήσει όταν χρειαστεί. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που έμαθα από την πρώτη μου εμπειρία ως ιδρυτής, είναι ότι το να γίνονται τα πράγματα σωστά είναι πολύ πιο σημαντικό από το να γίνονται γρήγορα. Το «πολύ νωρίς» μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα αξίζει».

Φυσικά, θα έρθει η ώρα να ανεβείτε επίπεδο- όταν η απόκτηση εξωτερικής χρηματοδότησης έχει νόημα για να τροφοδοτήσει την επιχείρησή σας στο επόμενο στάδιο. «Δύο χρόνια μετά, προσέγγισα επενδυτές για ένα seed γύρο 2,2 εκατομμυρίων λιρών. Αλλά εκείνη τη στιγμή ήμουν σίγουρη ότι είχα μια σαφή κατεύθυνση και μια προσεκτικά μελετημένη πηγή για την ανάπτυξη – ήξερα ότι η επιχείρηση ήταν καλή για επένδυση προτού μπω στην αίθουσα», λέει η CEO.

H ανάπτυξη τελικά ήρθε. Περίπου ένα χρόνο μετά, και αφού είχαν στοιχεία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, βγήκαν στην αγορά για την Series A χρηματοδότηση τους. Θα έρθει η ώρα, αλλά μην βιαστείτε, καταλήγει η Trinny Woodall.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − four =