αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Προσπάθησα να χτίσω την επιχείρηση μου κάνοντας ‘χάρες’ σε άλλους. Αλλά δεν με οδήγησε πουθενά»: Ένας CEO εξηγεί

«Προσπάθησα να χτίσω την επιχείρηση μου κάνοντας ‘χάρες’ σε άλλους. Αλλά δεν με οδήγησε πουθενά»: Ένας CEO εξηγεί

Είτε είσαι νέος στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, είτε λίγο πιο έμπειρος, είναι πιθανό να ακολουθείς μια συγκεκριμένη τακτική, που θεωρείς ότι θα σε φτάσει στην επιτυχία: Να κάνεις ‘χάρες’ σε άλλους. Με απλά λόγια, να τους παρέχεις -δωρεάν- προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγεις, με την προσμονή να… σου επιστρέψουν το καλό κάποια στιγμή. Οκ ας μπούμε στο ψητό: Αυτό δεν λειτουργεί (σχεδόν) ποτέ.

Το ζήτημα αναλύει σε άρθρο του στο Entrepreneur.com, ο CEO της εταιρίας Thriving Launch, Luis Congdon. Ο ίδιος περιγράφει ότι όταν μπήκε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, ξεκίνησε να συνεργάζεται και να παρέχει αμισθί τις υπηρεσίες του σε διάφορους influencers και γνωστούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. «Προσφέρθηκα να τους δώσω τις υπηρεσίες μου δωρεάν – όλα με την ελπίδα ότι θα με βοηθήσουν σε αντάλλαγμα», εξηγεί. Παραδέξου το: Είναι κάτι που το έχεις σκεφτεί και εσύ, σωστά;

«Οι άνθρωποι εκτιμούν αυτό που πληρώνουν, ακόμη και όταν είναι μια ‘χάρη’. Oπότε είναι καλύτερο να δημιουργούμε κάποια ‘πληρωμή’», τονίζει ο CEO.

Ο ίδιος διαπίστωσε στην πράξη, ότι το να δουλεύεις για τον έναν και τον άλλον χωρίς χρήματα, τελικά δεν βγαίνει σε καλό. Και σίγουρα όλοι αυτοί με τους οποίους συνεργάζεσαι, στο τέλος της ημέρας δεν είναι απαραίτητα διατεθημένοι να σου επιστρέξουν την ‘χάρη’. Αν σκέφτεσαι να πας σε αυτή την τακτική καλύτερα διάβασε πρώτα 2 πράγματα.

1# Deal από την αρχή: Ξεκαθάρισε από την αρχή τα δεδομένα. Για παράδειγμα, ο Luis Congdon, διαπίστωσε ότι όταν δουλεύει με influencers πρέπει να τους ζητά την ‘χάρη’ που θέλει σε αντάλλαγμα. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό για την άλλη πλευρά. Ίσως μια απλή αναφορά στους followers. Αλλά σκέψου κάποιος να μιλήσει για εσένα μπροστά σε 100.000 followers. Για εσένα θα είναι σημαντικό. Αν κάνεις μια ‘χάρη’ απλά για να την κάνεις, είναι οκ. Αν όμως θες κάτι σε αντάλλαγμα, πες το από την αρχή.

2# Γνώρισε τους πρώτα: Επειδή πιθανότατα… δεν θα υπάρχουν συμβόλαια, είναι σημαντικό να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσένα και την άλλη πλευρά. Να ξέρεις ότι μπορείς να δώσεις κάτι σήμερα, και να λάβεις άλλες υπηρεσίες αύριο ως αντάλλαγμα. Είναι καλύτερο να γνωρίζεις κάποιον, πριν του κάνεις ‘χάρες’. Έτσι θα είσαι λίγο πιο σίγουρος, όταν θα έχεις και εσύ κάποιο όφελος στη συνέχεια. Ασε που το να κάνεις επαγγελματικές εξυπηρετήσεις σε όποιον σου χτυπά την πόρτα, μάλλον δεν είναι καλή τακτική…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 15 =