αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροσεχώς… νέα παράταση για το υποχρεωτικό IRIS στις επιχειρήσεις

Προσεχώς… νέα παράταση για το υποχρεωτικό IRIS στις επιχειρήσεις

Μικρή παράταση στην προθεσμία που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να εγγραφούν στο σύστημα πληρωμών IRIS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η παράταση, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτή θα είναι λίγων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη προθεσμία είναι η 30η Ιουνίου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβουν όλοι οι υπόχρεοι σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ. Όσοι δεν συνδεθούν εγκαίρως στο IRIS θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο, για όσους το πληρώσουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του θα είναι μειωμένο κατά 50%. Παράλληλα, σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Παντού το IRIS έως τον Μάρτιο του 2025

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, γύρω στους 300.000 έχουν εγκαταστήσει το σύστημα IRIS. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έως τις 31 Μαρτίου 2025 το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Η επέκταση αφορά όλο το φάσμα των συναλλαγών, το ηλεκτρονικό και το φυσικό εμπόριο.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =