αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Προσέχουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν»: 4+1 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι

«Προσέχουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν»: 4+1 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι

Είσαι δημοφιλής, ταλαντούχος, ετοιμόλογος και πνευματώδης. Είσαι όμως και αρκετά έξυπνος; Και δεν εννοούμε μόνο με την κυριολεκτική έννοια του όρου αλλά και με τη συναισθηματική. Γιατί τα πιο έξυπνα άτομα εκτός από υψηλό i.q έχουν και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γεγονός που σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να είναι παρόντα, έχουν διαίσθηση και ένστικτο και ξέρουν να τα ακολουθούν.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα 5 κοινά τα χαρακτηριστικά των έξυπνων συναισθηματικά ατόμων.

Αναζητούν τους κατάλληλους μέντορες

Σίγουρα τα βιβλία, τα σεμινάρια και κάθε είδους βοήθεια είναι χρήσιμη. Ωστόσο τα έξυπνα άτομα πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα. Προσπαθούν να μαθαίνουν συνεχώς καινούργια πράγματα από τους γύρω τους και αναζητούν έναν μέντορα. Είναι ανοιχτά σε νέες ιδέες και χρησιμοποιούν τα όσα μαθαίνουν από τον μέντορά τους για να τα εντάξουν στην στρατηγική τους. Μάλιστα μέντοράς τους μπορεί να είναι και κάποιος μικρότερος από αυτούς σε ηλικία ή με μικρότερη εμπειρία, αλλά ειδικός σε ένα τομέα που τα ίδια δεν κατέχουν καλά.

Προσέχουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν

Κάποιες φορές οι λέξεις που χρησιμοποιείς προκαλούν σύγχυση, αντιπαράθεση ακόμα και παρεξηγήσεις. Τα έξυπνα άτομα σκέφτονται πριν μιλήσουν. Είναι πολύ προσεκτικά στην επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιούν και γι’ αυτό και συνήθως δίνουν και πολύ καλές συμβουλές.

Γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους

Γνωρίζοντας πολύ καλά τον εαυτό τους, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, τα έξυπνα άτομα ξέρουν όχι μόνο σε ποιες σχέσεις είναι καλό να επενδύσουν και σε ποιες όχι, αλλά και από ποιον να ζητήσουν συμβουλές και να αντλήσουν γνώση.

Έχουν περιέργεια

Σύμφωνα με το Harvard Business Review, τα άτομα που έχουν αυξημένο βαθμό περιέργειας έχουν και περισσότερες ιδέες, κάτι που σταδιακά τους κάνει να στοχεύουν, να κατακτούν και να επιτυγχάνουν περισσότερα.

Ξέρουν να ακούνε

Ίσως θεωρείς ότι είσαι πολύ καλός στο να ακούς, όμως ενδεχομένως κάνεις λάθος. Έρευνες δείχνουν ότι από τα 10 λεπτά συζήτησης που κάνεις με τον συνομιλητή σου, δίνεις προσοχή στην μισή συζήτηση και μετά από 48 ώρες κρατάς μόνο το ¼ των πληροφοριών που έχεις μάθει ή ακούσει. Τα έξυπνα άτομα όμως χρησιμοποιούν την ικανότητά τους να ακούνε προς όφελός τους. Γιατί με ότι καινούργιο ακούν και μαθαίνουν, παίρνουν αποφάσεις, βρίσκουν λύσεις, λύνουν προβλήματα και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των γύρω τους.

Ίσως κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα έχεις κι εσύ. Αν όμως δεν έχεις κανένα από αυτά, δεν είναι δύσκολο να τα αποκτήσεις. Αρκεί να το θελήσεις και να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη. Αναζήτησε ένα άτομο που θα σε εμπνεύσει, κατανόησε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου, μάθε να ακούς, επίλεξε πολύ προσεκτικά τις κατάλληλες λέξεις και μην σταματάς να μαθαίνεις. Μόνο έτσι θα γίνεις καλύτερος και ακόμα πιο έξυπνος!

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =