αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠροσέφυγαν στην δικαιοσύνη οι Τράπεζες για την Creta Farms- Έξι «μνηστήρες» θέλουν την εταιρία

Προσέφυγαν στην δικαιοσύνη οι Τράπεζες για την Creta Farms- Έξι «μνηστήρες» θέλουν την εταιρία

Δύο σημαντικά βήματα για την άρση του αδιεξόδου στην Creta Farms –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μακρύς και δίχως εμπόδια ο δρόμος για τη σωτηρία της εταιρείας– έγιναν χθες. Οι πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την τοποθέτηση προσωρινής «υπηρεσιακής» διοίκησης στην Creta Farms, ενώ χθες άνοιξε και το λεγόμενο data center για τους έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο πλήρη εικόνα για την εταιρεία και αναλόγως να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Η προσφυγή των τραπεζών στη Δικαιοσύνη –έστω και καθυστερημένα– φέρεται να προκάλεσε ικανοποίηση στο ένα «στρατόπεδο», αυτό του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, αλλά και στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, οι πιστώτριες τράπεζες κατέθεσαν αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου (καθώς στο Ρέθυμνο είναι η έδρα της Creta Farms) ζητώντας την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία. Η αίτηση θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, και η έκδοση απόφασης αναμένεται εντός της ίδιας ημέρας. Πρόκειται για ενέργεια που δεν απορρέει από τον πτωχευτικό κώδικα, αλλά από τον αστικό κώδικα, και συγκεκριμένα το άρθρο 69, το οποίο προβλέπει το δικαίωμα του δικαστή να διορίζει προσωρινή διοίκηση σε εταιρεία, ύστερα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, εάν λείπουν τα πρόσωπα που απαιτούνται για τη διοίκηση του νομικού προσώπου ή εάν τα συμφέροντά τους συγκρούονται προς εκείνα του νομικού προσώπου. Τα πρόσωπα που προτείνουν οι τράπεζες να απαρτίζουν την τριμελή προσωρινή διοίκηση της Creta Farms είναι οι κ. Λυκούργος Παπαγιαννόπουλος, επιχειρηματίας, Στέφανος Ξενάκης, οικονομολόγος, και Δημήτρης Τσίρμπας, επιχειρηματίας. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος προτείνεται να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου στην εταιρεία.

Οι πιστώτριες τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, καθώς, όπως υποστηρίζουν στη σχετική αίτησή τους (όπως την παρουσίασε χθες το ενημερωτικό site euro2day.gr), αμφισβητείται η νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρεία τις τελευταίες εβδομάδες να βρίσκεται σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας της και της παραγωγικής και συναλλακτικής της δραστηριότητας.

Η σταγόνα πάντως που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τις τράπεζες στο να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη φαίνεται να είναι το γεγονός ότι αν και ο Κ. Δομαζάκης είχε αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών για τοποθέτηση διοίκησης κοινής αποδοχής, δεν έπραξε το ίδιο ο αδελφός του Μάνος, αρνούμενος να εγκαταλείψει τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας. Ανάλογη δυσκολία συνεργασίας φέρεται να είχε ο τελευταίος και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χθες, εξάλλου, άνοιξε το data center για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν την Creta Farms. Να σημειώσουμε ότι μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (μέσω της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ), Δημήτρης Βιντζηλαίος (του fund Impala Invest και βασικός μέτοχος της Λακωνικής Τροφίμων), ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, το fund Lime Capital Partners (έχει εξαγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»), το αμερικανικό fund HIG. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει και έκτος ενδιαφερόμενος, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του. Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν πάντως ότι θα δοθεί παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και δεν θα είναι η 31η Οκτωβρίου η καταληκτική προθεσμία.

Χθες, τέλος, ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι το ποσοστό του Κ. Δομαζάκη διαμορφώνεται στο 30,59% από 43,28%, λόγω της εκχώρησης των δικαιωμάτων ψήφου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου, όπως αυτές έχουν προκύψει από την εκχώρηση των δικαιωμάτων ψήφου των αδερφών Δομαζάκη στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − one =