αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρος κρατικοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς

Προς κρατικοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς

Τον δρόμο της κρατικοποίησης παίρνει αναγκαστικά η Τράπεζα Πειραιώς, με το Δημόσιο να αποκτά μετοχές σε τιμή δεκαπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής. Όπως σημειώνει το Protagon.gr, oι σχετικές αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου και η μετατροπή των ομολογιών (Coco’s) σε μετοχές θα προχωρήσει αμέσως μόλις ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) κοινοποιήσει επίσημα την απόφασή του να μην επιτρέψει στην Πειραιώς να πληρώσει το επόμενο κουπόνι των Coco’s.

Σε ανακοίνωση της η τράπεζα προειδοποιεί εμμέσως για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της, επισημαίνοντας ότι διαθέτει μεν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρώσει στο ΤΧΣ τους τόκους των μετατρέψιμων ομολογιών Cocos προκειμένου να αποφύγει τη μετοχοποίηση τους, αλλά χρειάζεται προς τούτο τη συγκατάθεση του SSM. Η τράπεζα επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι η έγκριση του SSM «δεν είναι βέβαιη, λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κορονοϊού». Αν λοιπόν ο SSM δεν δώσει τη συγκατάθεση του, η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα είναι μονόδρομος και το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει το 61,3% των μετοχών της τράπεζας.

Θα είναι μια εξαιρετικά «ακριβή» κρατικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει τις νέες μετοχές προς 6 ευρώ, τιμή δεκαπλάσια από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, που είναι αυτή την ώρα 0,60 ευρώ. Επισημαίνεται ότι αν η τράπεζα πλήρωνε τους τόκους των ομολογιών και επέλεγε να ζητήσει τη μετατροπή τους, το ΤΧΣ/Δημόσιο θα τις μετέτρεπε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × five =