αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρεμιέρα με μεγάλο έλλειμμα για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Πρεμιέρα με μεγάλο έλλειμμα για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Με έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ξεκινάει τη λειτουργία του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 που ενέκρινε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εφη Αχτσιόγλου. Οπως μάλιστα αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση, το έλλειμμα του υπερταμείου κύριας ασφάλισης θα καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και από αύξηση της επιχορήγησης. Το ταμείο κύριας ασφάλισης που φιλοδοξεί να παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης σε περίπου 3 εκατομμύρια άμεσα ασφαλισμένους (μισθωτοί δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες) και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους φαίνεται πως κληρονομεί όλες τις παθογένειες, τα χρέη και τα ελλείμματα των Ταμείων που εντάσσονται σε αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα περιορίζεται σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, μόνο ύστερα από ενέσεις ρευστότητας από το ΑΚΑΓΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, οι δαπάνες του υπερταμείου θα ανέλθουν σε 41,1 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα θα αγγίξουν τα 40 δισ. ευρώ. Σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς και τον νέο υπερδιοικητή του Ταμείου, πρώην διοικητή του ΟΓΑ, Θανάση Μπακαλέξη. Ο απερχόμενος διοικητής του μεταβατικού Δ.Σ. του ΕΦΚΑ και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν ανέλαβε τελικά αυτός το υπερταμείο και εκτίμησε ότι ειδικά το οργανόγραμμα και ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών δεν θα είναι έτοιμα σύντομα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στη ρευστοποίηση περιουσίας του αναμένεται να προσφύγει και το 2017 το υπερεπικουρικό, που με την προσθήκη και της πρόνοιας ονομάζεται πλέον ΕΤΕΑΕΠ. Αναλυτικά και σύμφωνα με την αντίστοιχη υπουργική απόφαση που υπέγραψε η κ. Αχτσιόγλου, το έλλειμμα που θα παρουσιάσει κατά το νέο έτος ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του ενιαίου πλέον Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ορίζεται στα 166,598 εκατ. ευρώ (με έσοδα 4,957 δισ. ευρώ και δαπάνες 5,123 δισ. ευρώ). Στον αντίποδα, ο κλάδος εφάπαξ παροχών εμφανίζει πλεόνασμα 69 εκατ. ευρώ καθώς τα έξοδα προϋπολογίζονται σε 683,177 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 752,2 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 11 =