αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠου επενδύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Που επενδύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Νέα πλάνα κάνουν οι πλούσιοι σε όλο τον κόσμο, μετά τις αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως μεταδίδει το CNBC, πλούσιοι επενδυτές και family offices μεταφέρουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους μακριά από τις τράπεζες και τα τοποθετούν και σε κρατικά ομόλογα, χρηματαγορές και άλλες βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σύμφωνα με wealth advisors.

Οι επενδυτές με «μεγάλα πορτοφόλια» συνήθως διατηρούν εκατομμύρια δολάρια ή και δεκάδες εκατομμύρια σε μετρητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να καλύπτουν τρέχοντα και απρόβλεπτα έξοδα. Τα τραπεζικά υπόλοιπά τους, είναι συχνά πολύ πάνω από το όριο των 250.000 δολαρίων που είναι ασφαλισμένα από τον ομοσπονδιακό οργανισμό ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC). Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις πιθανές «ρωγμές» στο δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών, οι σύμβουλοι περιουσίας λένε ότι πολλοί πελάτες θέτουν τώρα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς και πού να τοποθετήσουν τα μετρητά τους.

«Κατά τη διάρκεια του [περασμένου] Σαββατοκύριακου υπήρξε μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μάικλ Ζένερ, διευθύνων σύμβουλος της WE Family Offices, η οποία παρέχει συμβουλές σε πλούσιους επενδυτές και family offices.

«Οι ερωτήσεις που δεχόμουν από τους πελάτες ήταν ‘πώς είναι τα μετρητά μου τοποθετημένα; Βρίσκονται στην πραγματικότητα στον ισολογισμό της τράπεζας;’. Και πρόκειται για πολύ εξειδικευμένους, πολύ επιτυχημένους επενδυτές που απλώς δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν αυτή την ερώτηση».

Όπως αναφέρει στο αμερικανικό δίκτυο, ο Πάτρικ Ντούερ, διευθύνων σύμβουλος της NewEdge Wealth: «Αυτό ήταν ένα πραγματικό κάλεσμα αφύπνισης για τους ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν μετρητά».

Η κρίση της SVB απλώς επιτάχυνε μια ευρύτερη τάση στους πλούσιους επενδυτές κατά το τελευταίο έτος να μεταφέρουν μετρητά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ομόλογα του Δημοσίου και στις χρηματαγορές.

«Για πολλά χρόνια, οι τραπεζικές καταθέσεις απλώς δεν ήταν μια ενδιαφέρουσα επένδυση», δήλωσε ο Ζένερ.

«Έδιναν μηδενική απόδοση, οπότε οι άνθρωποι δεν έδιναν πραγματικά προσοχή στα μετρητά. Κατά το τελευταίο έτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και ο φόβος της ύφεσης άρχισε να κυριαρχεί, τα μετρητά από επενδυτική άποψη, [έχουν] ξαφνικά γίνει πολύ πιο σημαντικό μέρος του portfolio τους», τονίζει.

Ο Ζένερ συμβουλεύει τους επενδυτές που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους να θέσουν στις τράπεζες ή στους συμβούλους τους δύο βασικές ερωτήσεις: Πώς χρησιμοποιούνται τα μετρητά μου και αν βρίσκονται στον τραπεζικό ισολογισμό; Εάν τα μετρητά έχουν επενδυθεί σε ομόλογα του Δημοσίου και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, είναι πιθανό να μην βρίσκονται στον τραπεζικό ισολογισμό και, επομένως, να μην κινδυνεύουν σε περίπτωση bank run.

«Αυτό που θέλετε να ξέρετε είναι: εάν κάτι συμβεί στην τράπεζα, έχω πρόσβαση στα κεφάλαιά μου;» δήλωσε ο Ζένερ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =