αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ποτέ δεν το είπα αυτό»: 5 φράσεις που θα χρησιμοποιήσει κάποιος… για να σε βγάλει τρελό

«Ποτέ δεν το είπα αυτό»: 5 φράσεις που θα χρησιμοποιήσει κάποιος… για να σε βγάλει τρελό

Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτή την τακτική χειραγώγησης. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.

Εδώ είναι τώρα κάποιες φράσεις που θα χρησιμοποιήσει κάποιος για να σε βγάλει… τρελό.

1) «Ποτέ δεν το είπα αυτό»

Αυτό είναι ένα κλασικό. Είστε απολύτως σίγουροι ότι είπαν κάτι συγκεκριμένο. Θυμάσαι τη συζήτηση, το πλαίσιο, ακόμα και που ήσασταν όταν συνέβη. Αλλά τώρα, σας κοιτάζουν με μια αμηχανία, επιμένοντας ότι ποτέ δεν είπαν αυτό που θυμάστε σαφώς να λένε.

Αυτό μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε συγκεχυμένοι, αμφιβάλλοντας τη δική σας μνήμη. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνει το Gaslighting. Δημιουργεί μια αίσθηση αβεβαιότητας, κάνοντάς σας να αμφισβητήσετε τις δικές σας αντιλήψεις.

Σημειώστε αυτό. Εάν συμβεί μία ή δύο φορές, θα μπορούσε να είναι μια απλή παρεξήγηση ή κακή μνήμη. Αλλά αν συμβαίνει συχνά, είναι μια ‘κόκκινη σημαία’.


2) «Είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η»

Θα το δεις συχνά. Σε ένα καυγά ή διαφωνία. Θα σου πουν ότι είστε υπερβολικά ευαίθητος/η.

Μπορεί να φανεί σαν να «ακυρώνουν» τα συναισθήματα σας. Ένας τρόπος για να κάνουν την απάντησή σας να φανεί αδικαιολόγητη.

3) «Φαντάζεσαι τα πράγματα»

Αυτή είναι μια άλλη κλασική φράση. Έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας πραγματικότητα, να αμφιβάλλετε για τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες σας.

Σας λένε ότι αυτό που βλέπετε, ακούτε ή αισθάνεστε δεν είναι πραγματικό.

4) «Προσπαθείς απλώς να ξεκινήσεις ένα καυγά»

Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια αντιπαράθεση ή κατηγορίες, συχνά καταφεύγουν σε τέτοιες φράσεις για να εκτρέψουν την ευθύνη και να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης.

Ένας από τους τρόπους που το κάνουν αυτό είναι να σας κατηγορήσουν ότι προσπαθείτε να ξεκινήσετε ένα καυγά.

Φαίνεται… σαν να είστε το πρόβλημα.

Δεν προσπαθείτε να ξεκινήσετε ένα καυγά όμως. Προσπαθείτε να επικοινωνήσετε. Προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ζητήματα, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να βρείτε μία λύση.

5) «Αυτό δεν συνέβη ποτέ»

Φανταστείτε να έχετε μια ζωντανή μνήμη ενός περιστατικού, και ο άλλος να σου λέει… ότι δεν συνέβη ποτέ. Αυτή η άρνηση της εμπειρίας σας μπορεί να είναι σαν χτύπημα στο στομάχι, αφήνοντάς σας να αμφισβητείτε τη λογική σας.

Με την άρνηση γεγονότων που θυμάστε σαφώς, προσπαθούν να ξαναγράψουν… την πραγματικότητά σας. Προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις σας με την αφήγησή τους.

Ξέρετε τι έχετε βιώσει, τι έχετε δει, ακούσει. Σταθείτε στην πραγματικότητά σας, επειδή είναι έγκυρη και είναι πραγματική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 7 =