Μόνο επτά ημέρες περιθώριο έχουν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Διαχείρισης Επισφαλών Απαιτήσεων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς για να αποφασίσουν εάν θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με την Intrum ή εάν θα παραμείνουν στην τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πάντως,  οι εργαζόμενοι εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι να ακολουθήσουν τον επικεφαλής του Legacy Unit, Γιώργο Γεωργακόπουλο, στον servicer -τουλάχιστον με τους ισχύοντες όρους. Ο λόγος είναι ότι, από τη μία πλευρά έχουν πετύχει η μετακίνησή τους να είναι εθελοντική και, από την άλλη πλευρά, τα κίνητρα που δίνει η τράπεζα -δύο μισθοί το 2019 και δύο μισθοί το 2020- δεν κρίνονται ικανοποιητικά από τους ίδιους.

Ταυτόχρονα, δηλώνουν απογοητευμένοι που η διοίκηση της νέας εταιρείας δεν έκανε εξατομικευμένες προτάσεις, στον καθένα χωριστά, με βάση τα προσόντα και τις δυνατότητές του μετά από ενδελεχή αξιολόγηση. «Η λύση που μας προτείνουν είναι μαζική και δεν γίνεται διάκριση/αξιολόγηση κάθε περίπτωσης χωριστά», αναφέρει χαρακτηριστικά εργαζόμενος της RBU.

Από εχθές, Δευτέρα, η Διεύθυνση Προσωπικού καλεί κάθε εργαζόμενο χωριστά και τους γνωστοποιεί τους όρους της μεταφοράς τους, η οποία προβλέπει διατήρηση των δικαιωμάτων τους, όπως συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών, παλαιότητας, βαθμοί κ.λπ. Σημειώνεται ότι από τους 1.200 εργαζομένους της RBU, οι 300 απασχολούνται στην Τράπεζα Πειραιώς ως «δανεικοί» μέσω τρίτης εταιρείας.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστική απόφαση θα πρέπει να λάβουν 900 άτομα και μάλιστα πολύ σύντομα. Οι επιλογές που έχουν είναι οι εξής:

  • Να μεταπηδήσουν στον servicer. Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι θα δοθούν ευκαιρίας ανέλιξης σε όσους το επιδιώξουν, στο πλαίσιο ενός πιο ευέλικτου και δυναμικού σχήματος σε σύγκριση με την τράπεζα. Πηγές των εργαζομένων φαίνεται να ανησυχούν, πάντως, τόσο για τη φύση της απασχόλησής τους -η Intrum έχει τη φήμη του «εισπράκτορα» στο εξωτερικό- όσο και για τον ορίζοντα αυτής, αφού υποτίθεται πως θα είναι τουλάχιστον μία δεκαετία αλλά σίγουρα το περιβάλλον είναι πιο ρευστό σε σύγκριση με την τράπεζα.
  • Να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας. Ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου και κρίνεται μάλλον απογοητευτικό από τους εργαζομένους, καθώς προσφέρει απολαβές έως και 40% χαμηλότερες από τα προηγούμενα προγράμματα, αναλόγως βέβαια του προφίλ κάθε εργαζομένου. Ωστόσο, περιλαμβάνει τους εργαζομένους της RBU, συνεπώς υπάρχει και αυτή η επιλογή στο τραπέζι. Η αποχώρηση από την τράπεζα σημαίνει αναζήτηση νέας εργασίας, πιθανότατα στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων που σχηματίζεται δειλά και αναμένεται να πάρει μορφή στις αρχές του 2020 με την απόσχιση της FPS από τη Eurobank και τη λειτουργία του servicer της Intrum -που θα αποτελέσουν τους δύο μεγάλους παίκτες αυτής της αγοράς, ή αλλιώς, «σούπερμαρκετ» όπως αναφέρουν στελέχη σχετικά με τον χώρο.
  • Να αρνηθούν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, υπογράφοντας δήλωση εναντίωσης. Παρότι η συμφωνία που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες η ΟΤΟΕ με τη διοίκηση προβλέπει ότι  «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού», το προσωπικό ανησυχεί για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας άρνησης και το ενδεχόμενο να «μπουν στο ψυγείο».

Πηγές της τράπεζας, από την άλλη, προειδοποιούν στο insider.gr ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους εργαζομένους, γενικά, ότι δεν θα μειωθεί αναγκαστικά κάποια στιγμή το προσωπικό στις ελληνικές τράπεζες υπό την πίεση της ασθενικής κερδοφορίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Κατά πόσον, όμως, οι τράπεζες θα προβούν σε απολύσεις, τη στιγμή μάλιστα που αυτό δεν έγινε εν μέσω σφοδρής κρίσης και τριών ανακεφαλαιοποιήσεων, μένει να φανεί.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η μεταφορά των 1.200 εργαζομένων στο νέο σχήμα είναι ζωτικής σημασίας για την τράπεζα, η οποία απασχολεί πάνω από 11.500 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, και «καίγεται» να μειώσει το προσωπικό της. Από την πλευρά της Intrum, πάντως, δεν φαίνεται πως είναι απαραίτητη η μεταφορά και των 1.200 εργαζομένων, αφού οι αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό λειτουργούν με 400-500 άτομα και κάνουν αναθέσεις της διαχείρισης σε εξειδικευμένους servicers για κάθε κατηγορία απαίτησης.

Σε περίπτωση καθολικής απροθυμίας των υπαλλήλων να ακολουθήσουν οικειοθελώς στο νέο σχήμα, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και είναι σαφές ότι οι χειρισμοί είναι λεπτοί και τα χρονικά περιθώρια πολύ περιορισμένα.