αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολυτελή σπίτια δεκάδων εκατ. ευρώ αγοράστηκαν φέτος στα Ελληνικά νησιά

Πολυτελή σπίτια δεκάδων εκατ. ευρώ αγοράστηκαν φέτος στα Ελληνικά νησιά

Το 2022 ίσως είναι η καλύτερη χρονιά για την ελληνική κτηματαγορά πολυτελείας, με τις συναλλαγές να αγγίζουν ποσά ρεκόρ τόσο σε περιοχές σταθερού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος, όσο και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Σύρος και η Λευκάδα.

Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στον οίκο προώθησης και πώλησης πολυτελών κατοικιών Greece Sotheby’s International Realty, ο οποίος σε ανακοίνωση του τονίζει ότι το κύριο σημείο αναφοράς για τις πωλήσεις second homes δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Μύκονος. Στο νησί των ανέμων σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ αξίας πώλησης μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, με το ύψος της συναλλαγής να ξεπερνά τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Η ανωτέρω συναλλαγή είναι περίπου τετραπλάσια σε αξία από τις μέσες συναλλαγές του νησιού και έρχεται να σφραγίσει τον τίτλο που δικαιωματικά φέρει η Μύκονος ως η ναυαρχίδα του ελληνικού luxury real estate.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, παρόμοια πορεία ακολουθούν και άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Σύρος, η Λευκάδα αλλά και οι Παξοί όπου όχι μόνο υπήρξε πολύ υψηλό ενδιαφέρον, αλλά σημειώθηκαν και πραγματικά υψηλές συναλλαγές, με τα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Πιο συγκεκριμένα στο νησί της Σύρου καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού με την πώληση από τον οίκο Greece Sotheby’s ενός ακινήτου για 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίστοιχα στο νησί της Λευκάδας το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης luxury property καταρρίφθηκε μέσα στο 2022 όχι απλώς μία αλλά δύο φορές με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εκ των οποίων μάλιστα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ ανά τ.μ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη Λευκάδα, οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα συγκεκριμένα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο 2022 αντιπροσωπεύουν σχεδόν 3πλάσιες αξίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Greece Sotheby’s, χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής του ελληνικού προορισμού και μάλιστα ανεξαρτήτως πρότερης διεθνούς φήμης, είναι το νησί των Παξών, όπου μέσα σε 4 μόλις χρόνια οι αξίες των κορυφαίων συναλλαγών πολλαπλασιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 μέσα από συναλλαγές του οίκου το ρεκόρ της περιοχής έσπασε 6 διαδοχικές φορές ανεβαίνοντας από τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στα 1,9 και 2,5 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 3,5 εκατ., 5 εκατ. και 5,2 εκατ. ευρώ το 2021. Κέρκυρα και Μύκονος στην κορυφή της ζήτησης

Με βάση το data pool του οίκου Greece Sotheby’s International Realty, τα πρωτεία σε ζήτηση για το 8μηνο του 2022 κατέχουν η Κέρκυρα και η Μύκονος με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, την Πάρο και την Ρόδο να ακολουθούν.

Σε επίπεδο χωρών προέλευσης, στην πρώτη θέση παρέμεινε και στο 2022 η Μεγάλη Βρεταννία, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση σε requests παρουσιάζοντας ωστόσο εξαιρετική δυναμική, αυξημένες κατά 76% και 74% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2021.

Top – 10 προορισμών με βάση τα requests

Ιανουάριος – Αύγουστος 2022

1. Κέρκυρα

2. Μύκονος

3. Αθηναϊκή Ριβιέρα

4. Πάρος

5. Ρόδος

6. Τήνος

7. Κέντρο Αθήνας

8. Κρήτη

9. Κέα

10. Παξοί

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =