αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πολλοί πιστεύουν ότι το αν θα πετύχει μια startup είναι θέμα τύχης. Λάθος»: Ο Richard Branson εξηγεί

«Πολλοί πιστεύουν ότι το αν θα πετύχει μια startup είναι θέμα τύχης. Λάθος»: Ο Richard Branson εξηγεί

Για το θέμα της τύχης -ένα θέμα για το οποίο ακούμε συχνά και στην Ελλάδα- μιλά σε άρθρο του στους New York Times ο Richard Branson. Και εξηγεί με τον δικό του τρόπο γιατί η τύχη δεν κάνει την διαφορά. «Ο μεγάλος επαγγελματίας γκολφέρ της Νότιας Αφρικής Gary Player είπε κάποτε: “Όσο πιο σκληρά εξασκούμαι, τόσο πιο τυχερός γίνομαι”. Παρά το γεγονός ότι η τεχνική μου στο γκολφ δεν δείχνει να βελτιώνεται όση εξάσκηση και να κάνω, διαπίστωσα ότι η παρατήρησή του ισχύει και στις επιχειρήσεις», σημειώνει αρχικά ο ιδρυτής της Virgin.

Και τονίζει: «Στις περιγραφές νεοσύστατων επιχειρήσεων που επιβίωσαν και άνθησαν, η τύχη είναι ένας από τους πιο παρεξηγημένους παράγοντες».

«Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι το αν θα πετύχει ή όχι μια startup δεν είναι ιδιαίτερα στο χέρι του επιχειρηματία – όπως το αν θα σε χτυπήσει κεραυνός. Άλλα, όποιος θέλει να κάνει την προσπάθεια, μπορεί και θα καταφέρει να βελτιώσει την τύχη του» συμπληρώνει.

Και φέρνει το παράδειγμα με τον κεραυνό: «Αυτό μπορεί να ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι περίπου σαν να βελτιώνετε τις πιθανότητές σας να σας χτυπήσει κεραυνός. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας μπορείτε να σταθείτε σε μια γυμνή έκταση κρατώντας μια μεταλλική βέργα στον αέρα – το μπαστούνι του γκολφ θα ήταν μια καλή επιλογή. Εάν κάποιος σάς πει ότι ήταν τυχερός επειδή βρισκόταν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, πολύ πιθανόν να είχε αποφασίσει ποιο είναι το μέρος αυτό και να φρόντισε να βρίσκεται εκεί».

«Οι επιχειρήσεις που θεωρούνται γενικά πιο τυχερές από άλλες διοικούνται συνήθως από ομάδες που είναι πρόθυμες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο: Αποδέχονται τις συνέπειες της αποτυχίας και προχωρούν ούτως ή άλλως τα σχέδιά τους. Αντίθετα, οι επιχειρηματίες και οι ηγέτες επιχειρήσεων που κινούνται εκ του ασφαλούς σπανίως φέρνουν στην αγορά ένα νέο προϊόν ακριβώς τη στιγμή που το χρειάζονται οι καταναλωτές, ούτε πετυχαίνουν εκείνη την τυχερή σύνδεση με τον σωστό επενδυτή», λέει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος.

Ενώ καταλήγει: «Τύχη, σύμπτωση, ευνοϊκή συγκυρία – πείτε το όπως θέλετε, αλλά περιλαμβάνει σκληρή δουλειά, προσεκτική σκέψη και μπόλικο θάρρος. Ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας είπε ότι “τύχη είναι η στιγμή που η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία”. Είναι ακριβώς αυτό!».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − five =