αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠολλές καταγγελίες για την «απάτη των SMS». Οι δύο πρακτικές που ακολουθούν οι επιτήδειοι

Πολλές καταγγελίες για την «απάτη των SMS». Οι δύο πρακτικές που ακολουθούν οι επιτήδειοι

Όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες για τις νέες μορφές ψηφιακής παρενόχλησης και παράνομων χρεώσεων μέσα από την απάτη με τα SMS, που υφίστανται πολίτες, το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδος, Αθηνά Κοντογιάννη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Κοντογιάννη, καταναλωτές αντιμετωπίζουν «αυτή την πρακτική σε πάρα πολλές διαφορετικές μορφές». «Από το 2017 και μετά έχουμε έξαρση στις σχετικές καταγγελίες και κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των παραπόνων. Η μία βασική κατηγορία πρακτικών που ακολουθούνται είναι ότι ξαφνικά δεχόμαστε ένα sms στο κινητό μας, που μα ενημερώνει απλώς ότι έχουμε εγγραφεί συνδρομητές σε μια υπηρεσία ή ένα παιχνίδι, που για πρώτη φορά το βλέπουμε, δεν το επιθυμούμε, δεν το ζητήσαμε ποτέ», σημείωσε η κ. Κοντογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η δεύτερη κατηγορία των ηλεκτρονικών πρακτικών παρενόχλησης, απάτης και χρέωσης, σύμφωνα με την ίδια, έχει μια άλλη μορφή, αφού «είναι περισσότερο προωθητικής πρακτικής», δηλαδή δεχόμαστε ένα sms στο κινητό μας, «ένα sms που μας λέει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε έναν διαγωνισμό, να κερδίσουμε ένα τάμπλετ, αρκεί να ενεργοποιήσουμε το pin που μας δίνουν -και μας το ζητάνε και σε δύο στάδια, όπως απαιτεί στην πραγματικότητα ο κώδικας δεοντολογίας στις πολυμεσικές υπηρεσίες- για να μας οδηγήσουν στην εγγραφή μας ως συνδρομητών».

Πώς μπορείτε να κάνετε φραγή SMS από πενταψήφιους αριθμούς

Wind

Στέλνετε τη λέξη STOP στο 1213 

Για άρση φραγής ή πρόσβαση και πάλι στους πενταψήφιους αριθμούς SMS, ο πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Εξυπηρέτησης της WIND στο 13800.

Vodafone

  • Καλώντας στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Vodafone, στο 13830* για ιδιώτες συνδρομητές
  • Καλώντας στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Vodafone, στο 1399** για Επαγγελματίες
  • Στέλνοντας STOP στους 5ψήφιους αριθμούς από τους οποίους λαμβάνεις τα σύντομα μηνύματα τρίτων εταιρειών (Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης). Με αυτόν τον τρόπο η φραγή ενεργοποιείται μόνο στα συγκεκριμένα 5ψήφια.

Cosmote

Hλεκτρονική αίτηση στο cosmote.gr ή τηλεφωνικά στο 13888.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =